Een knoop in je zakdoek is één manier om nooit meer een verjaardag te vergeten. Of je ontwerpt gewoon zelf een verjaardagkalender, met eigen foto's.

Een knoop in je zakdoek is één manier om nooit meer een verjaardag te vergeten. Of je ontwerpt gewoon zelf een verjaardagkalender, met eigen foto’s. 

STAP 1 / Installeren

Voor het ontwerp gebruik ik een gratis programma van TKexe. Nu kan dat met behulp van een Silverlight plug-in ook wel rechtstreeks online, maar die tool blijkt uitsluitend Duitstalig. Het ‘klassieke’ desktopprogramma dan maar en dat vind je op www.tkexe.eu/downloads, waar je de Engelstalige versie binnenhaalt en met een paar muisklikken installeert. Start je TKexe de eerste keer op, dan zit er weinig anders op dan de knop Create new file aan te klikken en een geschikte naam en locatie te zoeken voor het bijhorende databasebestand.

 

STAP 2 / Sjabloon kiezen

Vervolgens duid je de gewenste kalender aan: een eeuwigdurende Birthday calendar lijkt mij een prima keuze. In het volgende venster kan je de standaardwaarden eigenlijk gewoon ongemoeid laten, tenzij je Landscape format verkiest. Je hebt natuurlijk de neiging om hier Print on local printer te selecteren en bij Recommended sizes 'DIN A4' aan te duiden, maar dan heb je even verderop vreemd genoeg maar één sjabloon ter beschikking. Laat je de standaardwaarden staan, dan zijn dat er toch een handvol. Wat je ook kiest, in het volgende venster laat je bij voorkeur de waarden ongewijzigd: voor de eerste pagina – de kaft – kies je maand 0 (geen maand dus), voor de laatste pagina maand 12 (december). Een stap verder selecteer je nu het gewenste sjabloon. Ikzelf vind 'pic_background_orange' wel mooi. Bevestig met Use selected template.

 

STAP 3 / Tekst aanpassen

Je kalender wordt nu gecreëerd en je belandt in een Engelstalige interface. Via Settings, Language, Nederlands heb je dat echter snel rechtgezet. De namen van de maanden zijn weliswaar nog Engelstalig, maar dat valt aan te passen met een dubbelklik. Merk op dat je in dit venster ook de positie van de maandnaam kan vastleggen en die voor alle pagina’s kan laten gelden door een vinkje te plaatsen bij Gebruik de positie voor al de pagina’s. Bevestig met OK.

Via de pijltjesknoppen bovenaan blader je nu naar de volgende pagina’s zodat je ook daar de nodige wijzigingen kan aanbrengen. Wellicht staat ook bij jou op elke pagina de tekst 'Double click here to insert text'. Wil je deze tekst weg, dubbelklik er dan op, verwijder het vinkje bij Toon tekst en plaats een vinkje bij Gebruik de instellingen voor al de pagina’s. Nieuwe tekst invoegen – zoals de naam van een jarige –doe je via het menu Onderdelen, Tekst boxen. De tekst versleep je vervolgens met de muis naar de gewenste plaats.

 

STAP 4 / Foto’s aanpassen

De tekst staat al goed, nu de plaatjes nog. Laat ik met de achtergrond beginnen. Dubbelklik hierop en druk vervolgens op de knop Open afbeelding, waarna je naar een geschikt plaatje verwijst. Verder opsmukken doe je in de rubriek Effecten: half transparant maken bijvoorbeeld, of via Masking, Clover enkele klavertjesvier over de achtergrond strooien. Wil je dezelfde achtergrond(instellingen) op alle pagina’s, plaats dan een vinkje bij Gebruik al de instellingen voor al de pagina’s.

Op dezelfde manier pak je nu ook een voor een de voorgrondplaatjes aan. Het kan echter gebeuren dat een plaatje zomaar lijkt te verdwijnen. Kies in dat geval Onderdelen, Afbeeldingen, selecteer het juiste nummer van die afbeelding en vul zelf de gewenste positie in. Eventueel plaats je ook een vinkje bij Naar de voorgrond. De plaatjes kan je op elk moment nog met de muis herschalen of verplaatsen. Is je meesterwerk klaar, dan rest je alleen nog een ommetje langs Bestand, Printen, waarna je aangeeft welke pagina’s je uit je printer wil zien rollen. Nog wat bijknippen en binden, en je hebt een pracht van een kalender.