Loopt het uit de hand op Facebook? Ontvang je een tsunami aan updates, en zijn er contacten of soorten berichten die je liever overslaat? Vermijd een dagelijkse diarree van oninteressante Facebook-nieuwtjes, dankzij enkele slimme trucs. 

STAP 1 / Filter per vriend

Deze tips kosten een beetje tijd om in te stellen, maar de uiteindelijke tijds- en efficiëntiewinst is de moeite. Persoonlijk heb ik een gruwelijke hekel aan berichten met een hoog Bond Zonder Naam-gehalte. Het zal wel aan mij liggen, maar sommige vrienden posten als ze niet echt iets wezenlijks te zeggen hebben, een halfesoterische, wereldverbeterende spreuk. Je kan per vriend aangeven welke updates je wil krijgen. Ga in de Startpagina naar een update van de vriend van wie je de updates wil reduceren en beweeg de muisaanwijzer over zijn naam. Niet klikken! Er opent zich een soort fiche van die vriend waarin je met de muisaanwijzer over op de knop Vrienden gaat. Zo kom je bij de knop Instellingen. Hier kan je aangeven of je Alle updates, Meeste updates of Alleen belangrijke updates wil volgen. Bovendien kan je daaronder nog bepalen welke soort updates je wel of niet wil ontvangen. Facebook bepaalt trouwens zelf aan de hand van het aantal opmerkingen en likes wat belangrijke updates zijn. 

 

STAP 2 / Vrienden of kennissen?

Groeit het aantal Facebook-vrienden schrikbarend, dan is het misschien tijd om het onderscheid te maken tussen vrienden en verre kennissen. Op die manier vermijd je dat de updates van echte vrienden verloren gaan tussen die van mensen die je amper kent. Surf naar https://www.facebook.com/friends/organize?source=share. Op deze pagina doet Facebook zelf suggesties van mensen waar je de laatste tijd weinig interactie mee hebt gehad. Aanvankelijk suggereert Facebook slechts 35 contacten. Wil je meer vrienden toevoegen, dan moet je onderaan op de link klikken. Zodra je de suggestielijst hebt gecontroleerd, klik je op de knop Toevoegen aan kennissen. Na deze ingreep zal je berichtenmuur er plots veel overzichtelijker uitzien. 

 

STAP 3 / Social fixer

Ben je niet bang van een aantal Engelse instellingen en wil je nog een versnelling hoger schakelen in deze schoonmaakoperatie, dan is Social Fixer wat je zoekt. Het gaat om een browserplug-in die zowat met alle browsers werkt, behalve met Internet Explorer. Je haalt hem op http://socialfixer.com. Wanneer je op de knop met het moersleuteltje klikt, starten er enkele dia’s die je tonen hoe het programma werkt. Met deze tool kan je filteren op het type bericht (foto’s, relatie-updates, links, spelletjes) en kan je per vriend aangeven welke berichten je nog wil ontvangen. Het is zelfs mogelijk om te filteren op kernwoorden (Matching text). Met Social Fixer kan je trouwens ook alle gelezen berichten laten verbergen. 

 

STAP 4 / Contacten wieden

Ben je in voor drastische maatregelen? Dan kan je ook gewoon vrienden wissen. Klik op je naam, bovenaan je Facebook-pagina. Zo kom je op je profielpagina, waar je op de knop Vrienden klikt. Daarna ga je met de muisaanwijzer over de naam van de vriend die je wil verwijderen. Weer verschijnt de fiche, waar je de muisaanwijzer over de knop Vrienden beweegt, zodat je de opdracht Verwijderen als vriend kan gebruiken. Gaat het om erg veel vrienden, dan kan je het gratis scriptje FacebookDeletes gebruiken, dat je toelaat de vrienden die je wil houden aan te vinken en de rest met één klik te deleten.

 

STAP 5 / Spam vermijden

Ten slotte heeft Facebook er zelf een handje van weg om je voortdurend voor van alles en nog wat mailtjes te sturen. Ik heb het over de ongelofelijk lange lijst van meldingen die deze sociale netwerksite voor jou klaar heeft staan. Ga via het kleine pijltje rechts bovenaan naar de Accountinstellingen. In de Algemene accountinstellingen klik je in de linkerkolom op Meldingen. Daar kan je per berichttype aan- en uitvinken voor welke gebeurtenissen je mails wil ontvangen. Begin met alles uit te vinken en wees heel spaarzaam met wat je terug aanvinkt.