Executor is een gratis tool die zich profileert als een veelzijdig lanceerplatform ter vervanging of aanvulling van het Windows-startmenu en als een meer geavanceerde vorm van de Windows-functie Uitvoeren. Dat is niks te veel geclaimd; sla er maar even de functielijst op na op de website van Executor! En als je daar toch bent, open dan zeker ook de tabbladen Presentation en Documentation/Help/Hints: daar vind je vast de dingen waar ik in deze workshop geen plaats voor had.
STAP 1 / Configuratiewizard
Download Executor op executor.dk, via het tabblad Download. De installatie houdt weinig meer in dan een paar keer op Next en eenmaal op Install drukken. Goed om weten: je kan de tool ook vanaf een draagbaar medium opstarten (zoals een USB-stick). Het volstaat in principe om de installatiemap van Executor (bijvoorbeeld C:Program FilesExecutor) naar dat medium te kopiëren. Start je Executor de eerste keer op, dan verschijnt automatisch een configuratiewizard met twee opeenvolgende schermen. In het eerste scherm kies je de weergave van de tool. Het volgende scherm bevat een aantal instellingen. Standaard staat Usage type hier zo ingesteld dat Executor geïnstalleerde programma’s (in het Windows-startmenu) opspoort en indexeert. Wil je echter het onderste uit de kan halen, dan wil je zeker ook met sleutelwoorden werken. In dat geval vink je beter de tweede optie aan: I prefer a balance of having keywords. Het grootste deel van deze workshop draait trouwens rond sleutelwoorden. De rest van de instellingen kan je ongemoeid laten. Sluit het venster af met OK.
STAP 2 / Programma’s opstarten
Je kan nu aan de slag met Executor. Heb je de tool opgestart, dan zie je in het systeemvak van de Windows-taakbalk een nieuw pictogram staan. Je kan het zwevende venster van Executor van hieruit openen, maar nog handiger en vlugger is de sneltoets Windows+Z. Tik in het zoekveld van dit venster bij wijze van experiment maar even de letters int in. De kans is groot dat je in de lijst met mogelijke kandidaten toepassingen aantreft als Internet Explorer, Paint en PowerPoint. Logisch, want ze bevatten alle drie de lettercombinatie int. Het volstaat nu de gewenste toepassing in de lijst te selecteren. Met Enter start je het bijhorende programma. Klik je met de rechtermuisknop op zo’n toepassing, dan duikt het vertrouwde contextmenu van Windows op.
STAP 3 / Sleutelwoorden gebruiken
Ik zei het al: sleutelwoorden zorgen pas echt voor flexibiliteit. Tik bijvoorbeeld maar eens apps in het zoekveld: je krijgt dan automatisch een overzicht van de opgestarte applicaties te zien. Of wat dacht je van ?shutdown, ?restart, ?standby of ?hibernate … vaste sleutelwoorden waarvan je de functie ongetwijfeld wel kan raden. Ook handig zijn bijvoorbeeld ?emptyrecyclebin en clipboard. Met de eerste leeg je de prullenbak, de tweede toont je de tekstinhoud van het Windows klembord. Een hele lijst van deze vaste sleutelwoorden vind je op www.1space.dk/executor/help.html , of je selecteert Keywords in het contextmenu van het Executor-pictogram.
STAP 4 / Mappen toevoegen
Het wordt pas echt interessant als je eigen sleutelwoorden kan toevoegen. Niet alleen om snel programma’s op te starten, maar bijvoorbeeld ook om mappen te openen. Dat kan op verschillende manieren. Ik toon je een paar voorbeelden. Open alvast het venster met de sleutelwoorden en blader ondertussen in je Verkenner naar een map die je vaak opent. Versleep die map vervolgens vanuit het Verkenner-venster naar het bovenste paneel van het tabblad Keywords. Het pad naar die map wordt automatisch toegevoegd, en Executor voegt (de naam van de map als) het sleutelwoord toe.
STAP 5 / Zoekmachines toevoegen
Op min of meer vergelijkbare wijze start je bijvoorbeeld ook je favoriete zoekmachine op en geef je die meteen de gewenste zoekterm mee. Voor Bing zou het Command-veld dan iets worden als: http://nl.bing.com/search?q=$U$&go=&qs=ds&form=QBLH&filt=all. Dat lijkt op het eerste gezicht Chinees, maar het is uiteindelijk niet eens zo moeilijk om dit commando te vinden. Surf zelf maar eens naar nl.bing.com en geef daar bijvoorbeeld het zoekwoord TEST in. Dan krijg je als url precies te zien wat je in het Command-veld hoort in te tikken; alleen hoor je het zoekwoord TEST te vervangen door het commando $U$. Nog (veel) meer speciale commando’s vind je op de eerder vermelde helppagina van Executor.