Een Windows 8-pc of -tablet toevoegen aan je thuisnetwerk is minstens zo eenvoudig als vroeger in Windows 7, maar het gaat wel iets anders in zijn werk. Met deze workshop heb je de klus in een handomdraai geklaard. 

STAP 1 / Verbinden met draadloos netwerk

Verbinding maken met een draadloos netwerk doe je in Windows 8 via de nieuwe interface. Om verbinding te maken, open je de charms-balk (met de muis naar de rechterboven- of benedenhoek bewegen, of via Windows+C op je toetsbord) en klik je op Instellingen. Onderin staan zes icoontjes; met het icoon linksboven kan je verbinding maken met een draadloos netwerk.

Als je er op klikt, zie je een overzicht van alle draadloze netwerken in de buurt. Klik op het netwerk waarmee je verbinding wil maken en daarna op Connect. Wanneer je vanaf nu automatisch met het betreffende netwerk wil verbinden, wat bij je router thuis natuurlijk wel handig is, kan je Automatisch verbinding maken aanvinken.

 

STAP 2 / Opties instellen

Ben je eenmaal verbonden, dan kan je door met de rechtermuisknop op de naam van een draadloos netwerk te klikken gebruik maken van enkele extra opties. Via de optie Geschat dataverbruik weergeven krijg je bij netwerken te zien hoeveel data je over het betreffende netwerk hebt verstuurd. Met Als verbinding met datalimiet instellen geef je aan dat je bij de verbinding in kwestie betaalt per megabyte. In dat geval zal Windows niet op de achtergrond van alles synchroniseren. Via Dit netwerk niet onthouden zal Windows niet langer automatisch verbinding maken met het betreffende netwerk. Delen in- of uitschakelen biedt je de mogelijkheid om gedeelde mappen voor dit netwerk in en uit te schakelen. Dat is handig wanneer je op een publiek draadloos netwerk inlogt, want je wil dan natuurlijk niet dat mensen zomaar je bestanden kunnen openen. Verbindingseigenschappen weergeven ten slotte toont geavanceerde eigenschappen van het netwerk.

 

STAP 3 / Thuisgroep aanmaken

Sinds Windows 7 heeft Microsoft een heel gebruiksvriendelijke manier bedacht om bestanden, media en randapparatuur te delen tussen pc’s in een thuisnetwerk. Bij een zogenaamde Thuisgroep of HomeGroup heb je slechts één keer een wachtwoord nodig; daarna kan je per pc aangeven welke zaken gedeeld mogen worden met alle andere computers binnen dezelfde thuisgroep. Wanneer je dankzij de Windows 7-pc’s in huis al een thuisgroep hebt, kan je er met je Windows 8-machine eenvoudig bij aansluiten. Maar ook een nieuwe thuisgroep maken is een fluitje van een cent.

Om bij de thuisgroepinstellingen te komen, ga je naar Pc-instellingen. Heb je een toetsenbord, druk dan op Windows+I en kies daarna onderin voor Pc-instellingen wijzigen. Op een tablet open je de charms door van rechts het scherm in te vegen. Kies daarna Instellingen en vervolgens Pc-instellingen wijzigen. De thuisgroepinstellingen vind je uiteraard onder het kopje Thuisgroep.

 

STAP 4 / Bestaande thuisgroep

Heb je al een thuisgroep in je thuisnetwerk, dan hoef je enkel het wachtwoord in te voeren dat je gekozen hebt bij het aanmaken van de thuisgroep. Weet je het wachtwoord niet meer? Geen nood, je vindt het in het thuisgroepinstellingenscherm van iedere pc die al deelnemer is. Op een Windows 7-pc ga je daarvoor naar het Configuratiescherm, vervolgens naar het Netwerkcentrum, Een thuisgroep en opties voor delen selecteren en dan naar Bekijk en print thuisgroep wachtwoord. Daar zie je het wachtwoord staan. Heb je nog geen thuisgroep? Dan kan je die op het betreffende scherm in het Windows 8-instellingenpaneel meteen aanmaken, waarbij je uiteraard ook een nieuw wachtwoord te zien krijgt.

 

STAP 5 / Bestanden delen

Heb je je aangemeld bij een thuisgroep, of er één aangemaakt? Dan kan je exact aangeven welke zaken gedeeld moeten worden met andere pc’s binnen de groep: documenten, muziek, afbeeldingen, video’s en printers. Daarnaast kan je bepalen of apparaten zoals tv’s met geïntegreerde mediaspeler al dan niet media van je pc mogen streamen. Wanneer je aangemeld bent bij een thuisgroep, vind je alle aangesloten computers en hun gedeelde mappen in de Windows Explorer onder het kopje HomeGroup of Thuisgroep. Daar kan je rechtstreeks bestanden van andere computers benaderen.

 

STAP 6 / Inloggen op een NAS

Heb je pc’s in huis die geen gebruik maken van Windows 7 of Windows 8, of wil je bijvoorbeeld verbinding maken met een NAS, dan zal je op een traditionele manier met inlognaam en wachtwoord moeten inloggen. Dat verloopt op zich hetzelfde als bij eerdere Windows-versies, al is er bij Windows 8 wel één gecompliceerde factor: omdat je bij Windows 8 in de regel met een Microsoft-account inlogt en niet met een lokaal account, zullen je standaard inloggegevens vermoedelijk niet overeenkomen met bijvoorbeeld de inloggegevens voor je NAS. Om te voorkomen dat je telkens wanneer je verbinding maakt opnieuw je naam en wachtwoord moet invoeren, kan je de inloggegevens toevoegen aan de in Windows ingebakken kluis met wachtwoorden.

 

STAP 7 / Wachtwoordenkluis gebruiken

Om bij deze kluis te komen, tik je op het startscherm vault in, selecteer je in de rechterbalk Settings en kies je daarna voor Windows-referenties beheren. Op een tablet open je de charm op het startscherm. Klik op Zoeken, Instellingen, voer ‘vault’ in in het zoekscherm en kies daarna voor Windows-referenties beheren.

In het volgende scherm kies je Windows-referentie toevoegen, waarna je bij Internet of netwerkadres de naam van het apparaat opgeeft. Let op: doe dat zonder de twee slashes. Ofwel: NAS-DEVICE in plaats van \NAS-DEVICE. Voer nu je naam en je wachtwoord in. Na Windows opnieuw op te starten, hoef je niet meer handmatig in te loggen op het apparaat in kwestie. Een overzicht van alle in het netwerk aanwezige apparaten vind je uiteraard als vanouds in de Windows Explorer onder het kopje Netwerk.