Een goede back-uptool compenseert de slordigheid van zijn gebruiker, en schrijft op geregelde tijdstippen reservekopieën van de juiste gegevens weg naar de juiste plaats. Todo Backup is zo’n tool die zelfs het grootste warhoofd tegen zichzelf beschermt.

STAP 1 / Versie kiezen

Vind je de back-upvoorzieningen van Windows een beetje mager, dan ben je aangewezen op software van derden. Een programma dat zijn strepen op dit vlak al ruimschoots verdiend heeft, is EaseUS Todo Backup www.todo-backup.com. Op de site staan verschillende versies.

De interessantste lijkt me niet de ‘Free’ versie, maar wel de ‘Home’ editie. In de gratis versie ontbreken immers veel nuttige kenmerken, zoals ondersteuning voor NAS, de zogenaamde snapshot back-up en volledige schematisch gestuurde back-up. Bovendien is de gratis versie ‘trialpay’, wat betekent dat je eerst een ander product moet proberen of kopen en dan pas de back-upsoftware kan binnenhalen.

Voor mij redenen genoeg om de proefversie van de ‘Home edition’ te downloaden en te installeren. Hiermee mag je het product 15 dagen lang uitproberen voor je de licentie betaalt (29 dollar). Eenmaal je het product gekocht hebt, ontvang je bovendien een opstartschijf waarmee je een vastgelopen pc kan herstellen.

 

STAP 2 / Data of systeem?

Het hoofdvenster van Todo Backup bevat vier tabbladen. Begin bij het tabblad Home, waar je aangeeft van welke gegevens je een back-up wil maken en waar je die wil wegschrijven. Onder het item Backup moet je kiezen tussen een Data backup en een System backup. Ga je voor Data backup, dan maak je een reservekopie van bepaalde bestanden, van bepaalde schijven of partities, of van je mailcorrespondentie. Klik je op System backup, dan zal het programma alle data en systeembestanden veilig wegschrijven om bij een crash het volledige systeem te herstellen. De systeemback-up is de gemakkelijkste en snelste manier om het opstartsysteem te beveiligen.

 

STAP 3 / Bestemming bepalen

Dan moet je de locatie bepalen waar je reservekopie wordt opgeslagen. In het vak Plan name geef je deze back-upopdracht een naam. Standaard is dat ‘System backup…’ gevolgd door de datum en de tijd. Op die manier kan je eventueel verschillende back-ups uit elkaar houden. Daaronder verschijnen de verschillende schijven die het programma heeft gevonden. Door middel van kleurtjes merk je in één oogopslag waar er voldoende schijfruimte overblijft voor een back-up. In het vak Destination selecteer je de doelschijf, de schijf waar de back-up op moet komen. Klik op de knop met het mapje om naar een bepaalde schijf te navigeren.

 

 

STAP 4 / Compressie instellen

Je kan besparen op de ruimte die de back-up inneemt. Klik daarvoor op de knop Backup options, onderaan dit venster. Todo Backup kan gegevens van de reservekopie comprimeren. Kies je voor None, dan past het programma geen compressie toe, met als resultaat een veel groter bestand dan wanneer je wel compressie zou toepassen. Er zijn drie gradaties van compressie: Normal, Medium en High. Standaard staat de compressie op Normal. Als je vooral jpg-foto’s of mp3-muziek wil back-uppen, heeft deze compressie weinig zin, omdat deze bestanden sowieso al gecomprimeerd zijn.

 

STAP 5 / Tijdschema vastleggen

Naast de knop Backup options zit de knop Schedule. Je ziet in dit tabblad of deze functie aan of uit staat. Via deze knop bepaal je het tijdschema wanneer Todo Backup zijn back-upgegevens zal updaten. Met de knop Later geef je aan dat de back-upoperatie niet meteen moet starten, maar op een bepaald tijdstip. Staat de computer op het ingestelde tijdstip toevallig uit, dan zal de tool automatisch de reservekopie maken na de volgende opstart. Je hebt uiteraard ook de keuze om een back-up dagelijks, wekelijks of maandelijks te laten uitvoeren. En tenslotte is er de optie Upon event, waar je kan instellen dat het programma zijn werk moet doen na iedere opstart, of wanneer een gebruiker in- of uitlogt. Om een gekozen tijdschema te bevestigen, moet je jouw gebruikersnaam en wachtwoord ingeven.

 

STAP 6 / Soort back-up

Wanneer je systematisch een back-up laat maken, speel je op veilig. De veiligheid van je gegevens is niet langer afhankelijk van de zelfdiscipline die je hoopt te hebben om reservekopieën te maken. Je moet vooraf aangeven of het om een volledige, een incrementele of een differentiële back-up gaat. Een volledig back-up is wat het woord zegt: iedere keer wordt de volledige inhoud weggeschreven naar de back-uplocatie. Een incrementele back-up zal alleen de bestanden back-uppen die gewijzigd werden sinds de laatste volledige, incrementele of differentiële back-up. En een differentiële back-up maakt een nieuwe veiligheidskopie van de bestanden die gewijzigd zijn ten opzichte van de laatste volledige back-up. Het is logisch dat de incrementele en de differentiële methode veel sneller vooruit gaan dan een volledige back-up.

 

STAP 7 / Management

Klik op Proceed, en het programma schakelt automatisch over naar het tabblad Management. In een tijdsbalk volg je het verloop van de back-upoperatie. Onder de groene balk lees je hoelang deze opdracht zal duren. Bovendien verschijnen in een groot vak alle instellingen die je hebt vastgelegd. Onderaan dit venster staat een optie waarmee je de computer zichzelf laat afsluiten wanneer de back-upoperatie helemaal klaar is. Dan krijg je de melding “Disk/Partition backup completed successfully”.

 

STAP 8 / Back-up gelukt?

Na elke back-upopdracht verschijnt in het tabblad Management de naam en het tijdstip van de opdracht. Bovendien lees je hoeveel fouten er geregistreerd werden. Met de knop New backup kan je een nieuwe back-upopdracht ingeven, die los staat van de vorige opdrachten. Op die manier kan je bijvoorbeeld wekelijks een incrementele systeemback-up laten uitvoeren en dagelijks een differentiële back-up van alle documenten. In het tabblad Logs volg je de uitvoering van alle opdrachten. Als alles goed gaat, staat achter iedere opdracht in de kolom Execution: Successful.

 

STAP 9 / Herstellen

Wanneer de donkere dag komt dat je je gegevens moet herstellen, start je Todo Backup. Je kan het programma ook activeren met de opstart-dvd. Vervolgens kies je in het tabblad Home voor Recovery, waar je aangeeft of het om Data-recovery of om System recovery gaat. Het programma zal zelf de lijst met back-ups tonen, waar je uiteraard de meest recente selecteert. In de volgende stap toont de tool hoe oud de back-up is en hoeveel schijfruimte hij in beslag neemt. Je bevestigt voor een laatste keer de locatie waar de bestanden moeten komen en laat het programma zijn helend werk doen. Gaat het om een System recovery, dan zal Todo Backup de gegevens op de opstartschijf wissen en vervangen door die van de back-up.