Je computer herstarten is altijd het eerste advies dat je krijgt na een serieuze crash. Maar nadat je de computer een paar keer vruchteloos uit en weer aan hebt gezet, wil je misschien eens iets anders proberen.

STAP 1 / Veilige modus

Wanneer Windows niet meer normaal wil opstarten, is er altijd nog de ‘Safe Mode’, die dient om problemen op te lossen. Je computer start (hopelijk) op met een standaard configuratie die veel van je normale instellingen achterwege laat. Je kan nu proberen om een voor een je instellingen en drivers aan te zetten, en uit te vissen welke je pc om zeep heeft geholpen. In Safe Mode kan je ook in het configuratiescherm om recente programma’s terug weg te halen, die misschien verantwoordelijk zijn voor je Blauwe Scherm. Je start op in Safe Mode door tijdens het booten van je computer op F5 of F8 te drukken. Met wat geluk krijg je zo het boot menu te zien. Om je computer alsnog aan de praat te krijgen, kies je Safe mode, of Safe Mode with networking. Bij die laatste kan je ook op het internet, om bijvoorbeeld een antivirustool te downloaden.

 

STAP 2 / Boot van de installatie-cd

Welk besturingssysteem er ook op je computer draait, een installatie-cd krijgt hem meestal wel terug opgestart. Installatie-cd’s zijn per definitie ‘bootable’, wat betekent dat ze je harde schijf kunnen laden, bijvoorbeeld om er je besturingssysteem op te zetten. Die cd of dvd heeft meestal ook een herstelfunctie aan boord. En het is die laatste die je nodig hebt om je besturingssysteem na een zware fout terug in de plooi te krijgen. Stop de installatie-cd in je computer en start hem op.

STAP 3 / Opstartschijf maken en gebruiken

Geen installatie-cd? Is je computer bijvoorbeeld door een kleine computerwinkel in elkaar gestoken, dan zit daar niet altijd zo’n cd’tje bij. En zelfs als je dat ding hebt gekregen, is het nog maar de vraag of het de verhuis overleefd heeft. Je kan gelukkig altijd een nieuwe boot-cd of systeemherstelschijf maken, al zal je dat moeten doen voordat je computer zichzelf naar de vernieling helpt. In Windows moet je daarvoor naar het Configuratiescherm, waar je in het venster voor Back-ups de optie vindt om een systeemherstelschijf te maken. De cd zal, net als een installatie-cd, enkele tools aan boord hebben om je systeem te repareren, met als handige extra dat hij ook een systeemkopie van je bestaande computer kan gebruiken en terugzetten … als die er is, natuurlijk.

 

STAP 4 / De meubels redden

Lukt het je niet met de ingebouwde tools van je besturingssysteem, dan kan je als ultieme reddingsoperatie nog een cd’tje maken met daarop de treffend genaamde Ultimate Boot CD for Windows www.ubcd4win.com. Het programma werkt een beetje zoals een systeemherstelschijf, maar het laat je onder meer back-ups maken en heeft diagnostische tooltjes, defraggers en malwarescanners aan boord. Dat kan trouwens ook met een USB-stick. Zorg er in dat geval wel voor dat je de opstartvolgorde of ‘boot order’ van je BIOS instelt, zodat hij kan opstarten van een USB-stick. Je raakt in het BIOS-menu door tijdens het opstarten een toets in te drukken, meestal Esc of Del, al kan het ook F1, F2 of F10 zijn.

Wil het allemaal niet baten, dan is het misschien tijd om je pc naar de specialist te brengen. Maar voor je dat doet, kan je nog snel proberen om je belangrijkste bestanden terug te krijgen. Een van de makkelijker manieren om dat te doen, is via een ‘bootable’ cd van een klein besturingssysteem. Puppy Linux www.puppylinux.org, bijvoorbeeld, neemt amper plaats in en laat je snel je harde schijf openen, zodat je alsnog je bestanden kan veiligstellen.