Krrr-krrr. Niet meteen een geluid dat je van je schijf gewoon bent, en al helemaal verontrustend is dat je favoriete programma’s sommige bestanden weigeren te openen. Leesfouten dus! Wat je nodig hebt, is een Koppige Kopieerder, een van het kaliber van Unstoppable Copier.

STAP 1 / Downloaden & installeren

Het kan gebeuren dat de tand des tijds of een minder zachtaardige aanpak (het schijfoppervlak van) je dvd’s of harde schijf aantast, met krassen en slechte sectoren als gevolg. De meeste programma’s gooien de handdoek in de ring zodra ze bij het inlezen van zo’n bestand op een onleesbare bit botsen. Niet zo met Roadkil Unstoppable Copier, dat precies gemaakt werd om dergelijke klussen te klaren! De magie van deze tool? Koppig volhouden, alle leesbare bytes alsnog aan elkaar rijgen en samen met jou hopen op het beste. Je vindt de tool op www.roadkil.net/program.php/P29/Unstoppable%20Copier. Kies het juiste besturingssysteem (een Windows- of Linux-versie) en geef aan of je een installeerbare dan wel een standalone (lees: ‘draagbare’) variant verkiest.

 

STAP 2 / Kopie starten

Je start de tool bij voorkeur op als administrator. Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling, kies Als administrator uitvoeren en bevestig met Ja. Het hoofdvenster van Unstoppable Copier verschijnt, hopelijk ook bij jou in het Nederlands. Toch niet? Ga dan naar het tabblad Settings en kies Nederlands. Straks keer ik hier nog even naar terug, maar we beginnen bij het eerste tabblad: Kopiëren. Daar merk je onder meer de velden Bron en Doel op. De bedoeling is duidelijk: in het eerste veld verwijs je via de knop Verkennen naar de juiste locatie (map) op het nukkige medium, in het tweede veld geef je aan waar de kopie terecht hoort te komen. Met de knop Kopiëren zet je de operatie in gang.

 

STAP 3 / Kopiëren

Tijdens het kopiëren zie je welke bestanden er op elk moment overgezet worden, en hoe het met de data-integriteit van die bestanden gesteld is. Interessant is ook de kolom Status. Die vertelt je hoeveel procent van de originele bestandsgegevens er al gekopieerd is en hoeveel fouten er tijdens dat proces zijn opgetreden. Onderaan kan je aangeven welke soort bestanden je opgelijst wil zien: Gekopieerde bestanden, Overgeslagen bestanden (tijdens het kopiëren hoef je hiervoor maar op de knop Overslaan te drukken) en/of Beschadigde bestanden. In het onderste paneel krijg je nog allerlei bijkomende informatie, zoals het aantal gekopieerde (goede of beschadigde) bytes, het aantal leesfouten en de overdrachtsnelheid. Bekijk zeker de lijst met beschadigde bestanden van nabij: het zijn met name die bestanden die je in de kopie grondig zal moeten testen.

 

STAP 4 / Optimaal instellen

Je kan voor een groot stuk zelf bepalen hoe Unstoppable Copier omspringt met het inlezen en kopiëren. Je raadt het al: daarvoor klop je aan bij het tabblad Instellingen. Een vinkje plaatsen bij Automatisch beschadigde bestanden overslaan is niet meteen aangewezen – toch niet als je juist uit bent op dataherstel! Voor het grondigste recuperatieproces laat je ook het vinkje achterwege bij Stel maximaal aantal keer opnieuw proberen in en plaats je de schuifknop helemaal naar links, bij Beste gegevensherstel. Hou er wel rekening mee dat het inlezen van beschadigde bestanden met deze instellingen erg tijdrovend kan zijn – een klus voor de nachtelijke uurtjes? Verder tref je hier onder meer nog opties aan om bestaande bestanden in de doelmap al dan niet te laten overschrijven, de pc na het kopiëren uit te schakelen, alleen nieuwere bestanden te kopiëren en eventueel ook onderliggende mappen mee te kopiëren.

 

STAP 5 / In batch kopiëren

Misschien minder interessant voor specifieke datahersteloperaties, maar wel nuttig voor wie Unstoppable Copier als back-uphulpmiddel wil inzetten: je kan de tool in batchmodus laten opereren. Het komt er dan op neer dat je een reeks kopieeropdrachten geeft en die vervolgens automatisch na elkaar laat afhandelen.

Over dus naar het tabblad Batch modus, waar je Toevoegen selecteert. Duid eerst de bronlocatie aan en vervolgens de doellocatie. Herhaal deze procedure voor alle gewenste back-upoperaties. Die komen dan onder elkaar op het tabblad Batch modus terecht. Stel je opdrachten veilig via de knop Bewaar. Je kan ze dan altijd snel weer opdiepen met de knop Open. Om de kopieeroperatie in gang te zetten, klik je gewoon op Kopiëren. Succes!