Back-uppen doe je op een Mac gewoontegetrouw met Time Machine, en in Mountain Lion is dat niet anders. In deze workshop lees je hoe je een harde schijf voorbereidt op het gebruik van Time Machine, hoe je je back-up codeert en hoe je een verloren bestand weer terughaalt.

STAP 1 / Harde schijf kiezen

Time Machine kan overweg met drie soorten harde schijven. De meest voor de hand liggende oplossing is een externe harde schijf die je aansluit via USB, FireWire of Thunderbolt. Die harde schijf moet groter zijn dan de documenten waarvan je een back-up wil maken om een optimale back-up te kunnen garanderen. Zodra je een nieuwe externe harde schijf aansluit, zal OS X je vragen of je deze schijf voor Time Machine wil gebruiken. Geen nood als je dit nog niet weet, want je kan dit ook later nog regelen.

Een tweede optie is een interne harde schijf of partitie. Het nadeel hiervan is wel dat je niet veel aan je back-up hebt als je computer gestolen wordt. Een derde optie is Apples eigen Time Capsule, een netwerkschijf die je benadert via je draadloze netwerk.

 

STAP 2 / Time Machine starten

Om Apples back-updienst te gebruiken, moet je Time Machine configureren. Ga naar Systeemvoorkeuren en kies onder Systeem voor Time Machine. Om te beginnen schakel je Time Machine in door de grote schakelaar naar Aan te schuiven. Vervolgens kies je de schijf die je voor je back-up wil gebruiken. Klik op Selecteer schijf en kies je externe schijf onder Reservekopieschijven of een interne schijf onder Andere beschikbare schijven. Een Time Capsule-schijf herken je aan het logo met de blauwe strepen. Selecteer de schijf die je wil en klik op Gebruik schijf.

 

STAP 3 / Opties

Standaard wordt je back-up ongecodeerd opgeslagen. Heb je gevoelige informatie op je Mac staan en wil je dat je back-up versleuteld bewaard wordt, zet dan een vinkje voor Codeer reservekopieën. Je kan zelf bepalen welke onderdelen Time Machine in de back-up moet meenemen. Standaard maakt Time Machine een kopie van je hele harde schijf, maar je kan bijvoorbeeld je Downloads-map uitsluiten. Dit doe je door bij Systeemvoorkeuren / Time Machine op Opties te klikken. Klik op het plusje, navigeer naar je Downloads-map en kies Laat weg. Deze map wordt voortaan niet meer gekopieerd naar je back-up. Ben je klaar met het uitsluiten van mappen, klik dan op Bewaar.

 

STAP 4 / Een back-up maken

Je ziet dat er een Time Machine-icoontje in je menubalk staat. Als je back-upschijf niet aangesloten is, is het icoontje grijs en zie je een waarschuwingsdriehoekje. Dit betekent dat Time Machine geen back-up kan maken. Van tijd tot tijd brengt Time Machine je hiervan op de hoogte. Zodra je je schijf weer aansluit, maakt Time Machine meteen een back-up.

Je kan Time Machine ook zelf de opdracht geven om een back-up te maken, bijvoorbeeld als je op korte tijd veel veranderd hebt aan een bestand. Klik op het Time Machine-icoon en kies Maak nu reservekopie. Vanuit dit menu heb je ook toegang tot de voorkeuren van Time Machine, door op Open Time Machine-voorkeuren te klikken.

 

STAP 5 / Een back-up terugzetten

Heb je per ongeluk een bestand verwijderd, ga dan naar de locatie van het verdwenen bestand in de Finder en klik op het Time Machine-logo in je Dock. Je bureaublad verdwijnt en het Finder-venster verschijnt op een futuristische achtergrond. Met de schuif aan de rechterkant blader je door de tijd. Je ziet de datum en hoe je mappenstructuur er op dat moment uitzag. Zodra je het bestand gevonden hebt, klik je op Zet terug. Time Machine verdwijnt weer en het bestand is terug te vinden in de Finder.