Je hebt je smartphone ergens gelegd, maar je hebt geen flauw idee waar? Een verloren smartphone kan je meestal terugvinden met een welgeplaatst telefoontje. Tenminste, als je toestel niet op ‘stil’ staat, als het niet gestolen is, en als de batterij nog werkt. Met Lookout los je alvast twee van die problemen op.

STAP 1 / Appjes testen

De Lookout-app laat je toe om je Android-toestel terug te vinden, zelfs als de batterij leeg is. Het tooltje maakt bovendien een back-up van je adresboek en voegt wat extra beveiliging toe tegen malware en virussen. Klinkt goed, niet? Ik ga naar de Google Play Store en zoek er de app Lookout Security & Antivirus. Je kan de tool gratis installeren, al bestaat er ook een Premium-versie. Voor die laatste betaal je drie dollar per maand. Ik maak tijdens de installatie een nieuwe gebruiker aan door op New User te klikken. Wanneer je de vraag krijgt om te upgraden, kies je No thanks. Ondanks mijn protesten word ik op de Premium-trial gezet. Geen probleem; die vervalt na twee weken, en zolang ik nergens mijn kredietkaart invul, ben ik dan terug bij de gratis versie.

 

STAP 2 / Mobiele beveiliging

Wanneer ik Lookout opstart, zie ik een drietal tabbladen. In het eerste tabblad, Security, vind ik een handig overzicht van de beveiligingsfunctie. Die werkt een beetje zoals de securitysoftware op je pc en monitort alles wat binnenkomt. Als je Lookout opstart, begint deze tool trouwens meteen met het testen van je geïnstalleerde apps. Af en toe bots je in een app store namelijk op een snode valse app, zoals een geïnfecteerde versie van Bad Piggies. Met wat geluk vindt Lookout de imitaties en andere onveilige software, zodat je ze weer kan verwijderen. De apps op mijn toestel blijken alvast gezond.

 

STAP 3 / Nooit meer nummers kwijt

In het tabje Backup kan ik, in de gratis versie, mijn contacten back-uppen. Een tik op de knop Back Up Now start de software. Mijn hele adresboek wordt gezipt. Wil je ook foto’s en je call history back-uppen, dan zal je de betaalde versie moeten kopen. Maar voor foto’s bestaan er alvast handiger manieren. Om die adressen later terug te krijgen, na een crash bijvoorbeeld, moet je naar de website www.lookout.com. Gewoon inloggen met je e-mailadres en het wachtwoord dat je aanmaakte voor je smartphone, en je vindt op het tabblad Backup je verschillende contacten terug.

 

STAP 4 / Locatie

Het laatste, en misschien ook wel handigste tabblad in je Android-app, is de functie Missing Device. Die doet in de gratis versie twee dingen. Ben je je telefoon kwijt en staat hij op stil, dan kan je hem van op de website doen ‘schreeuwen’. Druk op www.lookout.com op Scream, en je telefoon maakt een hels kabaal terwijl zijn schermpje flikkert. Ben je in de buurt, dan heb je hem in geen tijd gevonden. De Locate-functie op de website vertelt je dan weer waar te lande je toestel het laatst is opgemerkt. Dat werkt trouwens angstaanjagend goed. In de test die ik deed, achterhaalde Lookout zelfs waar in het gebouw ik mijn smartphone gelaten had.