Sinds Instagram een loopje nam met de privacy van zijn gebruikers, heeft de dienst aan populariteit ingeboet. Met de gratis app/desktopsoftware XNRetro krijg je dezelfde leuke effecten, zonder dat je nog verplicht bent om je bewerkte afbeeldingen te uploaden naar zijn servers.

Het staat buiten kijf dat je dozijnen apps en programma’s kunt vinden met meer bewerkingsopties voor afbeeldingen. Maar het leuke van XNRetro is nu juist dat het zich heeft toegelegd op enkele specifieke fotofilters, en dat tot een kunst heeft verheven.

[download_file]


Want de interface van XNRetro is bedrieglijk eenvoudig, zonder dat het daarbij meer veeleisende gebruikers uit het oog verliest. Je laadt de gewenste afbeelding in en kiest vervolgens de juiste schermverhouding. Vervolgens kies je het door jou gewenste effect, waarbij je meer keuze hebt dan bij Instagram het geval is.

Vervolgens kun je er voor kiezen een tweede overlay toe te voegen, die het fotoeffect subtiel versterkt. Je kunt ook kiezen uit een aanzienlijk aantal fotoranden, maar we zijn vooral erg te spreken over de handmatige bewerkingsopties, waarmee je contrast en helderheid een zetje in de rug kunt geven.

We prijzen hier de 32-bits Windows-versie aan van XNRetro, maar naast versies voor Mac OS X en Linux zijn er ook geslaagde mobiele apps voor Android en iOS beschikbaar. Dat maakt dit programma voor een allround alternatief voor simpele fotobewerking, zonder dat je vast zit aan een specifiek toestel.

Download de iOS-versie van XNRetro in de iTunes App Store of kies voor de Androidversie in Google Play