Help! Op een donkere dag merk je dat de harde schijf waarop je complete muziekcollectie staat zich niet meer laat vinden. Of dat ieder fotobestand dat je probeert te openen op de externe harde schijf plots een alleen-lezen bestand lijkt te zijn dat je niet kan bewerken. Of erger nog, zoals mijn vrouw vorige week overkwam, toen ze bij de opstart in plaats van het vertrouwde inlogscherm een grijze map met een vraagteken te zien kreeg. Haar Mac, waar ze blindelings op vertrouwde herinnerde zich niet eens meer dat hij een computer was met een opstartsysteem … Tot overmaat van ramp zat er in de machine een cd-rom klem, zodat het onmogelijk was om de Mac te laten starten van de oorspronkelijke opstart-cd.

Elk van bovenstaande situaties heb ik de voorbije jaren meermaals fluitend opgelost met DiskWarrior. Het pakket is niet goedkoop (129,95 euro), maar het heeft me de afgelopen tien jaar in schijnbaar uitzichtloze situaties nog nooit in de steek gelaten.

STAP 1 / Bestellen

Je kan DiskWarrior vinden in de Apple Store (niet in de App Store) http://store.apple.com/be-nl, of rechtstreeks bij de producent op www.alsoft.com, waar het pakket 111,90 dollar kost. Dan ontvang je een downloadlink én een dvd. Met de gedownloade versie kan je onmiddellijk aan de slag, de dvd-schijf kan je later nog gebruiken als opstartschijf.

 

STAP 2 / Installatie

Sleep het programma DiskWarrior in de map Programma’s op de harde schijf. Let daarbij op dat het pad naar de map Programma’s geen vreemde tekens bevat. Dubbelklik op het programma, waarna DiskWarrior het serienummer zal vragen dat bij de download of in de dvd-verpakking zat. Heb je nóg een Mac in huis, een desktop of een laptop, dan installeer je het programma ook op die machine. Ik laat je dadelijk zien waarvoor dat nuttig is. Je kan deze herstelsoftware op drie verschillende manieren gebruiken, afhankelijk van de situatie.

 

STAP 3 / Externe harde schijf herstellen

Laat ons vertrekken van de meest eenvoudige situatie. Er is niks mis met de harde schijf of de data op het systeem waarmee je bent opgestart, maar telkens je bestanden aanspreekt die op een externe harde schijf staan, loopt het fout. Met andere woorden: de opstartschijf is oké, maar er is een probleem met de externe harde schijf. Open DiskWarrior en selecteer in het uitklapmenuutje onder Please choose a disk… de schijf die je wil herstellen. Je kan meteen de zaak herstellen of de knop Graph gebruiken om in een grafische weergave te zien hoe de gegevens verspreid zijn over de harde schijf. In dit venster kan je wel zelf geen acties uitvoeren.

 

STAP 4 / Directory vervangen

Keer terug naar het hoofdscherm van DiskWarrior en klik op Rebuild. De software inspecteert eerst de directory van de schijf en toont daarna een analyse waarin de schade wordt opgesomd. Die fameuze directory is in wezen een database die informatie bijhoudt over alles wat er op de harde schijf staat. In plaats van de originele, beschadigde directory te corrigeren, zal DiskWarrior een compleet nieuwe vervangende directory opbouwen. Klik op de knop Replace. DiskWarrior maakt zelf een geoptimaliseerde directory, vergelijkt die veiligheidshalve met de oorspronkelijke en geeft tenslotte de melding dat de nieuwe directory succesvol is geplaatst. Hierdoor wordt de schijf die dood leek, plots opnieuw bereikbaar. Gegevens en mappen waarvan je dacht dat je ze voorgoed kwijt was, zijn hersteld. Zo’n geoptimaliseerde directory zorgt er bovendien voor dat je veel sneller door de inhoud van de harde schijf kan navigeren. Dat laatste is trouwens een goede reden om DiskWarrior regelmatig op je schijven los te laten.

 

STAP 5 / Herstellen via opstart-dvd

De kaarten liggen anders wanneer het opstartsysteem zelf beschadigd is en het onmogelijk is om als gebruiker in te loggen. Een typisch voorbeeld hiervan is wanneer er geen opstartsymbool verschijnt, maar een map met een vraagteken die je de toegang tot je systeem belet. In dat geval zet je om te beginnen de Mac uit. Je stopt de DiskWarrior-dvd in de sleuf, start de computer opnieuw op met de Start-knop en drukt tegelijk de C-toets in. Deze toets blijf je ingedrukt houden tot je merkt dat de machine opgestart is vanaf de dvd. Als dat gelukt is, doe je hetzelfde als in de vorige stap. Je opent DiskWarrior op de dvd en plaatst een geoptimaliseerde directory. Tenslotte herstart je de machine, en je moet al heel veel pech hebben als je Mac niet uit de dood zou herrijzen.

 

STAP 6 / Herstellen via een andere Mac

Er zijn een paar goede redenen om een zieke Mac te herstellen via een gezonde Mac (waarop DiskWarrior draait), terwijl beide machines verbonden zijn met een FireWire-kabeltje. Deze procedure gaat veel sneller dan een herstelling met de opstart-dvd. In bepaalde gevallen accepteert een zieke Mac zelfs geen opstartbare dvd. En soms zit er een cd of dvd geblokkeerd in de machine, waardoor je sowieso geen opstart-dvd kan gebruiken. Of je Mac heeft gewoon geen cd/dvd-sleuf.

 

STAP 7 / Target mode

Zorg dat de zieke machine uitgeschakeld is, zet de gezonde Mac aan en verbind beide machines met het FireWire-kabeltje. Op het bureaublad van de gezonde Mac verander je de naam van de harde schijf veiligheidshalve van ‘Macintosh HD’ in ‘Macintosh HD gezond’. De kans is immers groot dat de harde schijf van de zieke Mac straks in DiskWarrior ook ‘Macintosh HD’ heet. Door één harde schijf anders te benoemen, voorkom je vergissingen. Vervolgens druk je op de opstartknop van de zieke Mac, terwijl je op het toetsenbord van de zieke Mac tegelijk de T-toets indrukt. Hierdoor start de machine toch op in zogenaamde ‘target mode’ en verschijnt er een groot FireWire-symbool dat heen en weer schuift op het scherm van de zieke Mac.

 

STAP 8 / Herstellen

Op het bureaublad van de gezonde machine verschijnt de harde schijf van de zieke Mac. Als je wil, is dit eventueel het moment om bestanden van de zieke Mac te kopiëren naar de gezonde machine. Wanneer er een cd of dvd in de zieke Mac zit, kan je die nu selecteren en op de normale manier laten uitwerpen. Vervolgens activeer je DiskWarrior op de gezonde Mac. Deze tool zal minstens twee schijven vinden: ‘Macintosh HD’ en ‘Macintosh HD gezond’. Je selecteert de eerste en laat die herstellen op de manier die ik heb uitgelegd. Daarna trek je het FireWire-kabeltje uit en start je de herstelde Mac terug op. Tenslotte verander je de naam van ‘Macintosh HD gezond’ in zijn oorspronkelijke naam.