De gemiddelde levensduur van een harde schijf bedraagt 5 jaar. Dat betekent dat er schijven zijn die 12 jaar meegaan, maar helaas ook exemplaren die al na een jaar de geest geven. Een reden te meer om regelmatig de conditie van je harde schijf te checken.

STAP 1 / Installatie

Even belangrijk als back-ups maken is de gezondheid van je harde schijven controleren. Je reservekopie wegschrijven naar een schijf die op haar laatste benen loopt, is zoiets als vertrouwen op een versleten reservewiel. Om inzicht te krijgen in de conditie van de harde schijf kan je gebruikmaken van CrystalDiskInfo. Het is een gratis tool die al lang meegaat en die regelmatig wordt geüpdatet om steeds meer nieuwe schijven en bijkomende talen te ondersteunen. Je haalt de software op http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html. Er is een desktopversie (met advertenties) en een draagbare editie zonder reclame. Bij de installatie let je er op dat er weer geen browserbalk wordt geïnstalleerd die je niet nodig hebt. Persoonlijk vind ik zo’n draagbare versie op een USB-stick nog het handigst.

 

STAP 2 / S.M.A.R.T.

Wanneer het programma start, zie je in één oogopslag hoe het gesteld is met de conditie van de harde schijf. Een groene of blauwe knop (naargelang het thema) vertelt je dat de schijf gezond is. Is de kleur geel, dan zijn er problemen en rood betekent dat je als de weerlicht een reservekopie moet maken, want de schijf is gedoemd om te crashen. CrystalDiskInfo ondersteunt S.M.A.R.T.-technologie, wat staat voor ‘self-monitoring, analysis and reporting technology’. In mensentaal betekent dit dat de harde schijf haar eigen status in de gaten houdt en dit rapporteert aan het besturingssysteem. CrystalDiskInfo kan die S.M.A.R.T.-info lezen en interpreteren.

 

STAP 3 / Meerdere schijven

De desktopversie zal zich na de installatie nestelen in het systeemvak. Vandaar hou je toezicht op de temperatuur van de harde schijf en kan je het controlepaneel openen. Werkt het programma in het Engels, dan kan je het via het menu Taal in je moedertaal zetten. In de linkerbovenhoek lees je de conditie van twee of meer harde schijven. Bij iedere harde schijf verschijnt de gezondheidstoestand, de werktemperatuur en de schijfletters van de volumes die er op geïnstalleerd zijn. Je kan op één harde schijf immers verschillende partities installeren. Ga met de muisaanwijzer over de vakjes links bovenaan, en je leest meteen hoeveel schijfruimte er op iedere partitie beschikbaar is. Dit programma ondersteunt ook externe harde schijven die via USB verbonden zijn.

 

STAP 4 / Schijfeigenschappen

Van iedere harde schijf krijg je bovenaan een massa informatie. Naast de gezondheidstoestand en de temperatuur (die je ofwel in Celsius of in Fahrenheit kan opvragen), lees je het volume, de soort schijf, de interface, het aantal keer dat de schijf is aangezet en het aantal bedrijfsuren dat dit stukje elektronica al meedraait. Het programma toont bovendien het serienummer van de harde schijf zonder dat je ze uit de computer moet schroeven. Deze informatie kan belangrijk zijn wanneer de garantie ter sprake komt. Daaronder lees je of de schijf de S.M.A.R.T.-technologie ondersteunt. Verder staan er nog een aantal karakteristieken, maar dat is voer voor specialisten.

 

STAP 5 / Foutmeldingen

Een waarschuwing van de gele hoofdknop moet je ernstig nemen. De fouten die in het geel verschijnen, worden mettertijd alleen maar erger. Vanaf dan gaat het bergaf. In de 18 rubrieken lees je bij de gele knoppen waar het schoentje precies wringt. Read Error Rate slaat bijvoorbeeld op het aantal keren dat de harde schijf problemen heeft gehad om gegevens te lezen van het schijfoppervlak. Reallocated Sector Count slaat dan weer op het aantal sectoren dat beschadigd is en waarvoor vervangsectoren werden aangesproken. Al die Engelse foutmeldingen vertaal je best in het Nederlands als: “snel een back-up maken en de schijf vervangen!”