De zoekmachine bracht deze week de bètaversie uit van versie 27 van zijn Chrome-browser, die zoals gewoonlijk zijn eigen snelheidsrecords weer een stukje lager legt. Dankzij verbetering van de toewijzing aan beschikbaare systeembronnen zouden webpagina’s 5 procent sneller moeten laden dan bij oudere versies.

Dat is geen revolutionair verschil, maar het geeft wel aan dat het Google nog altijd menens is wanneer het aankomt op de snelheid van zijn browser. Chrome 27 gaat agressiever te werk bij het vooraf laden van afbeeldingen, zodat de inhoud van webpagina’s sneller in het browservenster kan verschijnen.

[download_file]

Google maakt ook werk van een gebrek dat Office-gebruikers al langer een doorn in het oog is. Met de komst van een nieuwe Chrome-extensie wordt het mogelijk om de zes meest gebruikte formaten te bekijken in de browser (doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx).

De browser gebruikt daarbij van zijn ingebouwde sandboxtechnologie om te voorkomen dat mogelijk verstopte malware zich een weg weet te vinden naar het bureaublad. Onthoud dus de Chrome Office Viewer (download) voorlopig alleen werkt in deze bètaversie, al zal het niet lang duren voor de definitieve versie van de browser beschikbaar is.

 


“Afgezien van het feit dat (de extensie) je tijd bespaart, beschermt de Chrome Office Viewer je ook tegen malware die wordt afgeleverd via Office-bestanden. Net als met webpagina’s en PDF’s hebben we een gespecialiseerde sandbox toegevoegd om aanvallers te hinderen die besmette Office-bestanden gebruiken om persoonlijke informatie proberen te stelen of je activiteiten in de gaten te houden”, zegt Jelte Liebrand op de blog van Google Chrome.

Het Amerikaanse bedrijf lanceerde de functie al in februari voor ChromeOS, het besturingssysteem voor
goedkope laptops dat sinds kort ook in Nederland te koop is. Overigens heeft Microsoft Office al langer een beschermde modus voor gedownloade Office-documenten.

Naast de eerder genoemde zaken zijn er nog wat andere spannende zaken in aankomst voor de Chrome-browser, zoals offline toegang tot Chrome-apps en een aparte launcher voor diezelfde apps. Ook die functies vinden we nu al in Chromebooks en zullen weldra arriveren in de bekende browser.

De bijgevoegde link verwijst je naar de Engelstalige bètaversie van Chrome 27.