Het taakbeheer is een van de dingen die je in Windows liever niet nodig hebt. Ik kom er eigenlijk alleen om een vastgelopen programma hardhandig beëindigen, of om op te zoeken welk open programma mijn computer onwerkbaar traag maakt. In Windows 8 is de taakbeheerder of Task Manager niet alleen gebruiksvriendelijker geworden, hij geeft je ook veel meer informatie. In deze workshop toon ik hoe je het taakbeheer oproept en wat je er precies kan vinden. 

STAP 1 / Taakbeheer starten

In Windows 8 start je het Taakbeheer net hetzelfde als in vorige versies van Windows: met de sneltoetscombinatie Ctrl+Alt+Del roep je een menu op, met daarin een link naar Taakbeheer. Zit je in de Desktop-view van Windows 8, dan kan je ook rechtsklikken op de taakbalk en in het rechtermuismenu op Task manager klikken. Het eerste wat opvalt, is dat het venster erg simpel is gehouden: je krijgt enkel een lijst te zien met de actieve programma’s. Dat zijn zowel de programma’s die je via het bureaublad hebt opgestart als de zogenaamde apps die in de tegelinterface lopen. Om een nukkig programma te beëindigen, klik je het aan en druk je op End task.

 

STAP 2 / Verbruik opvragen

Pas als je op de pijltjesknop naast More details klikt, krijg je de uitgebreide taakbeheerder te zien. Die bestaat uit zeven verschillende tabbladen, waarbij standaard het tabblad met de lopende processen geopend is. Hier zie je hoe zwaar elk proces op je systeem weegt, meer bepaald op je processor, je RAM-geheugen, je harde schijf en je netwerk. Hoe donkerder iets gemarkeerd is, hoe zwaarder de belasting. Sommige processen hebben een wit driehoekje voor hun naam, wat betekent dat je ze kan uitklappen. Klap je bijvoorbeeld je browser uit, dan krijg je in een lijst de geopende vensters te zien. Wil je meer informatie over een bepaald proces, dan klik je er op met je rechtermuisknop en kies je Search online.

 

STAP 3 / Extra informatie vinden

Op het tweede tabblad kan je de prestaties van je computer in de gaten houden. Een klik op een van de vier grafiekjes aan de linkerkant zorgt voor een grotere weergave en wat meer informatie. Klik bijvoorbeeld op Ethernet: onder de grafiek staan netjes je IP-adressen opgelijst. In het tabblad App history wordt het verbruik van de apps (de programma’s in de tegelinterface) bijgehouden. Hier zie je dus niet hun huidige verbruik, maar wel de processortijd, het netwerkverbruik en de tegelupdates die de apps over een langere periode gebruikt hebben. Heb je Windows 8 pas geïnstalleerd, dan zal je hier uiteraard nog niet veel wijzer uit worden. Maar na verloop van tijd levert het je een mooi overzicht op van de grootverbruikers en wordt het makkelijker om uit te vissen welke app je computer het zwaarst op de proef stelt.

 

STAP 4 / Gebruikers in de gaten houden

De taakbeheerder kan je ook tonen hoeveel systeembronnen elke gebruiker nodig heeft. Op het tabblad Users zie je alle gebruikersaccounts staan, met een paar kolommen waarin telkens onder andere het processor- en RAM-gebruik wordt opgelijst. Op het tabblad Details vind je dan weer het procesvenster terug zoals het er in de vorige versies van Windows uitzag: onaantrekkelijk, maar met extra opties. Tenzij je veel kaas gegeten hebt van hoe je computer werkt, zal je dit tabblad wellicht niet nodig hebben. Hetzelfde geldt voor het tabblad Services, waar je bij problemen services kan (her)starten of stoppen.