Rylstim Screen Recorder is een tool waarmee je snel en efficiënt instructiefilmpjes maakt die anderen dan achteraf op hun pc kunnen afspelen. Hierdoor heb je afgedaan als lokale computerheld die Batmangewijs op zijn fiets springt om familie en vrienden bij te staan als ze alweer hun draai niet vinden in een programma en hun luiheid om de online handleiding te lezen trachten goed te maken met de zoveelste fles porto. Screen Recorder is een lichtgewicht tooltje, dat je dus ook makkelijk vanaf een USB-stick kan gebruiken. De tool neemt alles op wat er op het scherm gebeurt, muisaanwijzer incluis.

STAP 1 / Framerate kiezen

Je vindt het programma op www.rylstim.com/rylstim-screen-recorder. Veel opties komen er niet aan te pas. Je geeft aan of Rylstim Screen Recorder de muisklikjes moet visualiseren die je met de linker- en rechtermuisknop zet en stelt de framerate in. Die framerate of beeldsnelheid is van belang voor de soepelheid waarmee het filmpje zal draaien. Standaard staat de instelling op 18 fps (frames per second, of beelden per seconde). Hoe hoger de beeldsnelheid, hoe vlotter het filmpje afspeelt maar hoe volumineuzer het bestand wordt. Het heeft geen zin om een te hoge framerate te kiezen, zeker niet wanneer je het filmpje wil tonen via internet of wil versturen per mail. Voor een desktopdemo volstaat een beeldsnelheid tussen 12 en 15 beelden per seconde.

 

STAP 2 / Codec kiezen

Het filmpje wordt weggeschreven in avi-formaat. In het vak Video moet je een geschikte codec selecteren. Bij mij staat de standaardinstelling op Xvid MPEG-4Codec. Als dat niet werkt, probeer je even een andere instelling, zoals de veilige Microsoft Video codec. Vervolgens moet je een locatie op de harde schijf selecteren waar het filmpje wordt weggeschreven. Standaard plaatst het programma alle filmpjes in de nieuwe map Screen Video, in de map Documenten, maar niets belet je om een andere map te kiezen. Tijd om de eerste opname te maken.

 

STAP 3 / Opnemen

Druk op de knop Start Record, en het instellingenvenster verdwijnt. Nergens merk je op het scherm dat er een schermopname aan de gang is. Er is geen teller en geen opnamelampje dat je waarschuwt. Ik kan me voorstellen dat warhoofden die constant hun huissleutel verliezen, ook wel eens vergeten dat er een schermopname aan de gang is waarvan het bestand elke seconde meer schijfruimte in beslag neemt.

Maak een filmpje niet te lang. Maximaal vijf minuten is lang genoeg. Heb je meer tijd nodig, dan maak je beter meerdere filmpjes in een logische volgorde. Er zijn twee manieren om de opname te stoppen. Ofwel druk je op de F9-toets, ofwel klik je op het Rylstim Screen Recorder-icoontje in het systeemvak. Op dat moment verschijnt het filmpje in het programma dat je als standaardplayer voor avi-bestanden hebt ingesteld.

 

STAP 4 / Geluid toevoegen

Rylstim Screen Recoder heeft enkele belangrijke voordelen, maar evenveel beperkingen. Het belangrijkste nadeel is dat je geen geluid kan opnemen. Dat is behoorlijk sneu, want je kan in het programma evenmin korte tekstboodschappen toevoegen. Het geproduceerde schermfilmpje is dus een stomme film die het van zijn visuele duidelijkheid moet hebben. Een tweede nadeel is dat je steeds in de volledige schermomvang opneemt. Zo kan je bijvoorbeeld geen opnamezone instellen of bepalen welk venster er gevolgd moet worden. Je kan het filmpje wel importeren in Windows Live Movie Maker om geluid toe te voegen.