Het Windows-klembord is handig, maar beperkt. Het onthoudt in principe enkel het laatste item, en zomaar in het klembord kijken is er ook niet bij. Nee, dan liever het gratis tooltje Ditto Clipboard Manager: dat bewaart al je knipsels, ongelimiteerd!

STAP 1 / Installatie

Je vindt Ditto Clipboard Manager op ditto-cp.sourceforge.net. Er zijn zelfs verschillende versies: 32-bit, 64-bit en een ‘draagbare’ variant die geen echte installatie behoeft en zich dus ook vanaf een USB-stick laat aansturen. De installatie is zo gebeurd en als je wil start de tool voortaan samen met Windows op. Na het opstarten valt er van het programma weinig te merken: alleen een nieuw pictogram in het Windows-systeemvak verraadt zijn aanwezigheid.

 

STAP 2 / Naar het klembord

Een item naar het Ditto-klembord verhuizen, doe je met de sneltoetsen die je al kent: Ctrl+C om te kopiëren, Ctrl+X om te knippen. Met Ctrl+V plakt je het meest recente item in het gewenste programmavenster. Maar waar je bij het Windows-klembord alleen het laatst gebruikte item kan gebruiken, bewaart het Ditto-klembord ook alle vorige items (of clips)! Hoe vraag je zo’n eerder bewaarde clip op? Heel eenvoudig: klik met de linkermuisknop op het Ditto-pictogram of – sneller nog – gebruik de sneltoets Ctrl+ù. Je krijgt nu in chronologische volgorde alle clips uit het Ditto-klembord te zien. Een dubbelklik volstaat om de gewenste clip te plakken.

 

STAP 3 / Clipbeheer

Je hebt intussen gemerkt dat lange teksten niet volledig te zien zijn in het klembord en dat afbeeldingen beperkt zijn tot een miniatuur. Geen nood: als je op de F3-toets drukt, krijg je de geselecteerde clip in vol ornaat te zien. Je kan een clip(tekst) ook zelf aanpassen: hetzij via Ctrl+E, hetzij door met de rechtermuisknop op die clip te klikken en Clip bewerken te kiezen. Je aanpassingen leg je vast via het diskettepictogram. Uiteraard laten oudere items zich ook weer uit het klembord verwijderen. Je hoeft alleen maar de overtollige items te selecteren, op Delete te drukken en te bevestigen.

 

STAP 4 / Groepen

Het Ditto-klembord dreigt na verloop van tijd wel onoverzichtelijk te worden. Je kan je clips gelukkig indelen in groepen. Dat doe je eveneens vanuit het snelmenu van het klembord, waar je achtereenvolgens Groepen, Nieuwe groep selecteert (sneltoets: Ctrl+F7) en de groepsnaam intikt. Een clip naar zo’n groep verhuizen kan op verschillende manieren, maar verslepen hoort daar jammer genoeg niet bij. Wel kan je bijvoorbeeld het eigenschappenvenster van die clip openen (sneltoets: Alt+Enter) en daar de gewenste groep aanduiden bij Verplaatsen naar.

 

STAP 5 / Opties

Wanneer je in het snelmenu op Opties klikt, duikt er een venster op met acht goed gevulde tabbladen. Ik overloop even de interessantste opties. Op het tabblad Algemeen kan je er alsnog voor zorgen dat Ditto automatisch samen met Windows opstart (mocht je dat in stap 1 vergeten zijn). Ook de taal kan je hier instellen op Dutch, als dat niet standaard het geval was. Leg ook zeker het maximum aantal clips vast dat Ditto bijhoudt, en geef aan na hoeveel dagen ze ‘verlopen’. Op het tabblad Sneltoetsen kan je onder meer de standaardsneltoets voor het Ditto-menu wijzigen. Het tabblad Vrienden is wellicht niet wat je denkt: hier bepaal je namelijk van welke computers Ditto clips mag ontvangen. Jawel, over je netwerk dus! Wedden dat je nooit meer zonder Ditto Clipboard Manager wil?