Wil je graag een eigen website, maar ken je echt niets van html? Met Wix klik je op korte tijd gratis een erg fraaie site in elkaar!
STAP 1 / Account maken
Surf naar www.wix.com, waar je eerst en vooral een account aanmaakt. Klik op Login/Sign up en vervolgens op Create New Account. je hoeft alleen je e-mailadres en een wachtwoord in te vullen. Voor je begint met het bouwen van een site doe je er goed aan even langs My Account, Settings te gaan. Je zal merken dat je daar een gebruikersnaam hebt gekregen, die meteen ook het adres van je website wordt: http://
STAP 2 / Sjabloon kiezen
Klik op Start creating en selecteer een geschikt sjabloon (template). Kies All (bovenaan links) om zowel de ontwerpen in Flash als in html5 te zien. De tientallen sjablonen zijn gelukkig onderverdeeld in categorieën, zoals Photography, Music en Facebook Pages. Ook een compleet leeg sjabloon (Blank Template) zit er bij, maar ik kies voor Photography 01. Heb je een leuk sjabloon gevonden, druk dan op de bijhorende knop Edit. Wix laadt meteen het sjabloon en is zo galant om je met een videotutorial op weg te zetten.
STAP 3 / Snelbouw (1)
Afhankelijk van het gekozen sjabloon presenteert Wix standaard de module WixExpress. Die laat je toe om in een handvol stappen je (eerste) website op te zetten. Open dus maar de eerste stap (Site Details). Hierin kan je de sitetitel kwijt. In stap 2 (Customize Design) leg je de achtergrondkleur vast en/of kies je een geschikt plaatje. Dat laatste doe je met de knop Replace, waarbij je uit een online galerij kan putten of eigen foto’s kan uploaden (via My Images, Upload Image). Over naar stap 3 dan (Manage Pages), die je een overzicht geeft van de pagina’s van je site. Die kan je uiteraard naar believen aanpassen.
STAP 4 / Snelbouw (2)
In mijn sjabloon vind ik standaard vier pagina’s terug: Home, About, Portfolio en Contact. Wil je zo’n pagina liever niet, dan volstaat het om de muisaanwijzer even boven de paginatitel te houden en op het vuilnisbakpictogram te klikken. Minder drastisch is de pagina onzichtbaar maken (via het oogpictogram): dan kan je hem later altijd opnieuw tevoorschijn halen. Klik op de zwarte pijlpunt als je de pagina een andere naam wil geven.
Uiteraard is het ook mogelijk om de inhoud van zo’n pagina aan te passen. Zodra je op de paginanaam klikt, verschijnt een paneel waar je, afhankelijk van de pagina, tekst, foto’s of eventuele andere inhoud kan wijzigen. Nieuwe pagina’s toevoegen kan ook: klik op Add Page en kies een geschikte lay-out uit het aanbod, of start vanaf nul door (helemaal onderaan) Blank te kiezen. Bevestig met OK. Ben je klaar. Druk dan op Save, geef je site een naam en bevestig met OK. Controleer met Preview of alles er goed uitziet. Klik vervolgens op Back to Editing en maak je site toegankelijk via Publish.
STAP 5 / Site-instellingen
Onderaan links zie je de knop Go to Editor staan. Die brengt je naar een heuse online bewerkingsmodule, waar je alle details van je site kan regelen zonder enige kennis van html – hoewel het via Add, Widgets, HTML wel degelijk mogelijk is om html-code in te voeren. Als het goed is, krijg je nu de site te zien die je zonet gecreëerd hebt. Toch niet? Dan vind je die altijd nog terug via My Account.
Bovenaan de editor tref je een knoppenbalk aan. Niet onbelangrijk: hier bevindt zich een pijltje (Undo) waarmee je ongewenste handelingen ongedaan maakt. Handig zijn ook de zoomknoppen en de mogelijkheid om pixel-linialen toe te voegen voor een nauwkeurige positionering. Standaard krijgt je site een vaste grootte mee, maar die kan je aanpassen. Klik in knoppenbalk op Settings en kies Appearance, waar je bij Site dimensions de pixelgrootte invult. Bij Viewing mode leg je vast hoe je site in browsers te zien is: exact in de door jou vastgelegde grootte (True Size), geschaald overeenkomstig het browservenster (Best fit) of aangepast aan de horizontale grootte van de browser (Fit to width).
STAP 6 / Pagina-beheer
Via WixExpress kon je weliswaar al de paginaopbouw van je site aanpassen, maar de editor biedt duidelijk meer mogelijkheden, met name via het paneel Page Manager. Zo kan je de paginatitels eenvoudigweg verslepen om de volgorde te veranderen. Klik je op het pijltje rechts van zo’n paginanaam, dan krijg je toegang tot de intussen bekende mogelijkheden: Rename, Hide en Delete. Maar van hieruit is het ook mogelijk om een (sub)pagina te creëren (Add Page) of een pagina af te schermen met behulp van een wachtwoord (Password).
De bovenste pagina is de master page. Die kan je zien als de framepagina waarbinnen al je pagina’s een plaatsje krijgen. Voeg je aan deze pagina objecten toe (zoals een afbeelding of een menu: zie verder), dan duiken die in alle pagina’s op (binnen die masterpagina). Misschien heb je behoefte aan meerdere masterpagina’s, bijvoorbeeld voor een meertalige site. In dat geval klik je op Add Master Page, onderaan de Page Manager, of je klikt op het pijltje achter de master page en kiest Duplicate. Op die manier maak je namelijk een exacte kopie van je huidige master page.
STAP 7 / Bewerkingen
Je hebt nu al de site-opbouw voor elkaar, inclusief de master page en alle gewenste subpagina’s. Laten we nu even inzoomen op een van je pagina’s, want die kan je natuurlijk geheel naar wens aanpassen en opvullen. Als voorbeeld nemen we de Home-pagina. Die bevat al een aantal objecten. Zodra je zo’n object aanklikt, springt er een kader tevoorschijn dat je toelaat om het object te verplaatsen, te schalen en te roteren. Tegelijk verschijnt er een aangepast contextmenu, dat je toegang geeft tot een hele reeks eigenschappen. Van hieruit pas je onder meer lettertype, -kleur en grootte aan, of selecteer je een of ander effect of animatie. Klik op Preview om het resultaat te bewonderen.
STAP 8 / Extra objecten
Je hoeft je uiteraard niet te beperken tot de objecten die je toevallig in de sjabloonpagina’s terugvindt. De Add-knop (in het linkerpaneel) biedt je immers een waaier aan mogelijkheden: van tekst, over foto’s en menu’s, tot video’s, muziek en widgets (met onder meer Google Maps, contactformulieren en rss-feeds). Ik beperk me hier noodgedwongen tot een paar voorbeelden.
Vertrek je van een lege pagina, dan doe je er goed aan om eerst een paar ‘gebieden’ te definiëren waarbinnen je concrete objecten kwijt kan. Klik hiervoor op Add en kies Page Parts, Areas. Kies bijvoorbeeld voor Round. Versleep het gebied vervolgens naar een geschikte plaats en geef die een passende grootte mee. Hoe ga je nu tewerk als je daar een foto wil zien? Open opnieuw Add en kies deze keer Pics. Haal een geschikt plaatje op en versleep het naar dat gebied. Je zal zien: de foto blijft netjes binnen de (afgeronde) contouren. Je eigen creativiteit doet de rest.