YouTube staat bol van de clips, de ene al cooler of hilarischer dan de andere. Daar wil je er best wel een paar van op je harde schijf. Maar … hoe download je die? En hoe krijg je zo’n clip snel in het gewenste formaat? Met Freemake Video Downloader!

STAP 1 / Downloaden & installeren

Freemake Video Downloader vind je op www.freemake.com/nl/free_video_downloader. De installatie zal je weinig kopzorgen bezorgen, als je maar Nederlands als taal voor de installatie instelt en een aantal overtollige vinkjes verwijdert. Zo hoef je bijvoorbeeld helemaal geen anonieme gebruiksstatistieken door te sturen en al zeker niet de voorwaarden voor de Linkury Smartbar of voor TuneUp Utilities 2012 te aanvaarden. Verder, heb je geen behoefte aan een knop in Firefox of Chrome waarmee je een online videoclip snel(ler) richting Freemake Video Downloader kan sturen, kies dan voor Aangepaste installatie en verwijder het vinkje naast de gewraakte plugins.

 

STAP 2 / URL kopiëren

Het openingsscherm tracht je te verleiden tot een download van Music Box, maar daarvoor ben je niet naar hier gekomen. Negeren dus. Interessanter is de knop Plak URL, links bovenaan. Maar dan moet je natuurlijk eerst iets te plakken hebben! Open dus je browser en surf naar YouTube, Vimeo of Dailymotion – of een andere videosite waar Freemake Video Downloader mee overweg kan: wie niet waagt, niet wint. Open een leuke videoclip, selecteer de bijhorende url in de adresbalk en klik op Ctrl+C om die naar het Windows-klembord te versassen. Vanuit Firefox of Chrome gaat het nog iets makkelijker, als je de bijhorende plug-in hebt geïnstalleerd: je hoeft dan maar op de Freemake Video Downloader-knop te drukken.

 

STAP 3 / Video downloaden

Wanneer je nu op de knop Plak URL drukt, haalt Freemake Video Downloader automatisch de url uit het klembord en toont die in het programmavenster. Als het goed is, duikt even later ook een extra venster op, waarin je een aantal opties vastlegt. Eén ervan is de gewenste kwaliteit van de online video: aan jou om die aan te stippen. Maar let op: hoe beter de kwaliteit, hoe meer downloadtijd en schijfruimte. Standaard zal de tool de clip enkel downloaden, maar het volstaat de optie Converteren naar aan te stippen om uit een scala van videoformaten te kunnen putten. Ik telde er negen, met kleppers als MKV, iPad en Android. Nog even aangeven waar je de video wil neerplanten, en met Download of Converteren zet je het proces in gang.

 

STAP 4 / Optimaal instellen

Je hoeft trouwens niet te wachten tot de ene video gedownload (en geconverteerd) is, om al een andere binnen te halen. Freemake Video Converter is mans genoeg om verschillende clips tegelijk te slikken. Hoe mans, bepaal je eigenlijk zelf. Klik onderaan links op de knop Opties en ga naar het tabblad Verbinding. Hier leg je zowel de maximale downloadsnelheid vast als het aantal video’s dat je tegelijk wil kunnen downloaden.

Overigens staan beide standaard al op Unlimited ingesteld – nóg sneller of nóg meer wordt dus lastig. En nu je hier toch bent. Op het tabblad Accounts kan je accountgegevens van diverse videosites invullen. Handig, want zo kan je ook privé- en gedeelde video’s ophalen. Oh ja, voor wie (niet) van pikante video’s houdt: op het tabblad Algemeen kan je die steelse downloads minder opvallend maken, of als puriteinse ouder een wachtwoord koppelen aan het downloaden van die onkuisheid. Enig wetenschappelijk onderzoek leerde me echter dat dit systeem nog niet helemaal waterdicht is!

 

STAP 5 / Downloaden met één klik

Het gemak dient de mens, en dat hebben ook de makers van Freemake Video Converter begrepen. Liever dan bij elke clip te moeten aangeven wat je er precies mee wil aanvangen, leg je een ‘standaardprofiel’ vast. Alle clips worden dan automatisch volgens de instellingen van dat profiel afgehandeld. Dat gaat als volgt. Zet de schuifknop rechtsboven, bij Eén-klik downloadmodus, op ON. Klik vervolgens op Optimale instellingen en kies tussen Beste kwaliteit, Optimale instellingen of Minimale grootte. Daarna klik je op Download en geef je aan wat er met de video moet gebeuren: alleen downloaden bijvoorbeeld, de audio uitpakken of omzetten naar een nader te bepalen formaat.

Ten slotte kan je ook nog aangeven waar de download terecht hoort te komen. Zolang deze modus actief is, worden alle toegevoegde clips onmiddellijk volgens jouw instructies verwerkt. Makkelijker kan haast niet!