Op de Clickx-website vind je telkens een klein voorsmaakje van het nummer dat in de winkel ligt. Je kan er virtueel door bladeren, er op inzoomen en het zelfs rustig van op je tablet bekijken. Om dat in mekaar te steken, gebruiken we Issuu, een handige dienst die virtuele magazines publiceert. Je kan er ook zelf het ledenkrantje van je sportclub mee online zetten, of een nieuw persoonlijk fotoblad uit de grond stampen.

STAP 2 / Uitgever worden

Om zelf een magazine te maken of iets online te zetten, heb ik een account nodig. Daarvoor klik ik bovenaan op Create account. Je kan het formuliertje invullen, of je Facebook-account gebruiken door op de blauwe Connect-knop te klikken. Open je mail in een nieuw tabblad en volg de link om je account te verifiëren. In het volgende vak krijg ik de vraag om vriendjes te zoeken. Daarmee geef je Issuu de mogelijkheid om door je adressenbestand te bladeren. Met het piepkleine Skip this step onderaan kan je dat overslaan, net als ik trouwens. Ik zal achteraf zelf wel vriendjes toevoegen.

 

STAP 1 / Issuu ontdekken

Het belangrijkste doel van Issuu? Virtueel magazines publiceren. Dat zie je meteen op de homepage, op http://issuu.com, waar je kan grasduinen tussen de magazines. Daar zitten leuke previews van boeken tussen, zodat je er snel al even in kan grasduinen voor je ze online bestelt. Maar ik vond ook enkele volledige edities van magazines, dus je kan de site ook bezoeken als je je dood verveelt en op zoek bent naar iets leuks om te lezen op je laptop of tablet.

 

STAP 4 / Publiceren

Met de knop Browse zoek ik het op mijn computer. Nu zal ik het nog een titel, een beschrijving en een paar tags moeten meegeven. Je kan zelf nog aangeven welk soort publicatie je maakt, in het uitklapmenu, en je ‘target audience’ aanduiden. Dat laatste is vooral handig als je Issuu wil gebruiken als publicatieplatform voor het grote publiek. Voor het nieuwsblaadje van de lokale gezinsbond is het niet echt van toepassing.

De belangrijke opties zitten trouwens in de drie onderste vakjes. Bij Media kan je eventueel een soundtrack toevoegen en bij Sharing Options geef je aan of mensen het magazine kunnen downloaden of er commentaar op geven. Bij Publishing Options kies ik of het document publiek of privaat is. ‘Privaat’ betekent hier vooral dat je document niet op Google terechtkomt. Iedereen met de juiste url kan het nog altijd bekijken. Alleen de collega’s moeten mijn artikeltje zien, dus ik kies voor Private. Een klik op Upload file, en mijn documentje staat online.

 

STAP 3 / Magazine maken

Issuu komt in een gratis en een betaalde versie. Met de gratis versie kan je als particulier magazines online publiceren. Zo kan je de schoolkrant erop zetten, of je lay-outkunsten tonen in een mooie blog. Wil je het iets professioneler aanpakken, dan heb je de betaalde versie nodig. Issuu publiceert alleen, het is geen opmaakprogramma. Ik zal mijn magazine dus eerst ergens anders in elkaar moeten steken. Verzamel je teksten en beelden, en giet alles in een leuke lay-out. Nu kan ik het uploaden. Issuu aanvaardt een hoop verschillende soorten documenten, waaronder het voor de hand liggende pdf-formaat, maar ook Word-documenten, PowerPoint-presentaties enzovoort. Ik klik bovenaan op Upload om een Word-artikeltje online te zetten.

 

STAP 5 / Bibliotheek

In het volgende venster kan ik terug naar mijn Library. Die ziet er best leuk uit, en als je wil, kan je Issuu zo gebruiken als online documentendoos. Een mooier vormgegeven Evernote, zeg maar, zij het met wat minder privacy. Ik zie mijn artikeltje staan onder My Documents, bij Private. Met een klik selecteer ik het en kan ik het ook verhuizen. Ik wil het echter delen met mijn collega’s, en daarvoor heb ik de rechtstreekse link nodig. Ik klik bovenaan op Copy link en kan nog kiezen hoe mijn collega’s het blad gaan lezen: per een of per twee bladzijden. Die link kan ik dan rechtstreeks naar hen sturen, of ik voeg hen als vriendjes toe aan mijn Issuu.