Als het aan de bedenkers van Pearltrees ligt, gaan we interessante websites niet langer in mapjes opslaan maar in bomen.

STAP 1 / De parelvissers

Om zelf aan de slag te gaan met Pearltrees moet ik een gratis account aanmaken op www.pearltrees.com. Je vult het formuliertje in, of kiest om via Twitter of Facebook in te loggen. In het volgende scherm geef je aan wat Pearltrees allemaal met die sociale sites moet aanvangen. De Pearltrees-applicatie kan getwitterde of gefacebookte links ook automatisch omzetten in parels en handgemaakte parels en bomen automatisch posten op Facebook of twitteren. Een koppeling met Google+ is naar verluidt in aantocht. Ik klik op Next om de Pearler te installeren. Even opnieuw de browser herstaren, en ik kan aan het werk.

 

STAP 2 / Een parel maken

Mijn browser heeft nu een nieuwe knop voor het maken van en werken met parels. Ik ga meteen een link maken naar mijn favoriete site. Daarvoor ga ik naar www.clickx.be en klik ik op mijn gloednieuwe Pearltree-knop. Een klik op Pearl this page in en mijn nieuwe parel wordt aan de boom gehangen die geselecteerd is – in mijn geval die van mijn account. Dat kan ik nu doen voor boeiende artikels en sites die ik wil bijhouden. Wil je je parels bekijken, dan kan je in het menuutje van de Pearltrees-knop klikken op Go to Pearltrees. Daar staat mijn accountnaam, en de verschillende pareltjes die ik eraan heb gehangen. Wil ik nu bijvoorbeeld van de Clickx-homepage een nieuw knooppunt maken, dan kan ik de andere Clickx-artikeltjes ernaartoe slepen.

 

STAP 3 / Nieuwe boom

Nieuwe parels kan je toevoegen aan een nieuwe boom door in het menu op A new Pearltree te klikken. Heb je tijdens het surfen geen zin om te organiseren, dan kan je ze ook naar je ‘Drop zone’ sturen. Ze komen dan in Pearltrees zelf onderaan terecht, en je kan de pareltjes in hun eigen, of in bestaande bomen stoppen.
Pearltrees voorzien ook een sociaal element. Als ik bovenaan klik op Related interests, krijg ik de Pearltrees te zien die verwant zijn aan mijn net gemaakte parels. Deze (en andere bomen van anderen) kan je verkennen en kopiëren naar je eigen boom. Het is zelfs mogelijk om met anderen samen te bouwen aan de zelfde boom.