Het is goed mogelijk om in Windows je bestanden netjes te ordenen en in archiefmappen te steken. Maar je moet wel erg gedisciplineerd zijn als je de boel een beetje op orde wilt houden.

Als je niet over dat soort ijzeren discipline beschikt, raden we je van harte het gratis tooltje Dropit aan. De gedachte achter dit opensourceprogramma is simpel, maar dankzij een krachtige set filters is Dropit in staat om in korte tijd bergen werk te verzetten.

[download_file]

Stel, je hebt een rommelfolder die gevuld is met documenten, muziek en afbeeldingen. Je kunt Dropit nu opdragen om bestanden met typische extensies voor tekstbestanden (docx, doc, txt) naar de ene map te verplaatsen, terwijl je muziekbestanden (bijv. ogg of mp3) naar de ander verplaatst.

Verplaatsen is lang niet het enige waar Dropit toe in staat is. Je kunt onder meer afspeellijsten aanmaken, snelkoppelingen aanmaken en zelfs de bestandseigenschappen aanpassen.


Je versleept bestanden en mappen nu naar het werkvenster, waarna alle bestanden volautomatisch worden gesorteerd. Het is ook mogelijk om Dropit in je contextmenu te integreren, als je liever op die manier werkt.

Dropit, dat ook een Nederlandstalige versie heeft, ziet er bescheiden uit, maar kan elk soort Windows-gebruiker een berg tijd besparen en dat vinden we een knappe prestatie.

We sturen je via de downloadlink in dit artikel rechtstreeks naar de 32-bitversie van Dropit. Ben je op zoek naar de 64-bitsuitvoering, of wil je Dropit liever met je meedragen op een usb-stick, ga dan naar de projectpagina.