De Windows-desktop is meer dan een begraafplaats voor snelkoppelingen en je kunt er met Rainmeter een indrukwekkend uitziend commandocentrum van je pc van maken.

Veel pc-gebruikers kennen hun bureaublad als een plek waar ze hun programmakoppelingen neerprikken op de Windows-vlag. Maar anderen willen hun startscherm zo persoonlijk mogelijk maken en geen ander programma biedt dan zoveel mogelijkheden als Rainmeter.

[download_file]

Rainmeter valt nog het best te omschrijven als een digitaal bouwpakket voor het opbouwen van skins, een vernislaagje over het standaarduiterlijk van Windows. Het maakt daarbij gebruik van stijlvol gemaakte widgets, elementen die we tegenwoordig vooral kennen van mobiele besturingssystemen als Android.

Omdat Rainmeter een opensourceproject is, heeft het een groot aantal actieve leden die de meest fantastische skins in elkaar steken. Omdat dit programma is geschreven in zijn eigen codetaal, is het mogelijk om onderdelen uit die skins weg te plukken en samen te voegen, zodat je bureaublad je persoonlijke smaak weergeeft.


We waarschuwen je wel dat voor meer ambitieuze aanpassingen van je bureablad in de code zult moeten duiken, wat nogal afschrikwekkend is voor mensen die weinig verstand hebben van programmeren.

Gelukkig komt Rainmeter compleet met een aantal gepolijste standaardthema’s, zodat je ook zonder rommelen een mooie achtergrond en interactieve widgets op je laptop of pc kunt hebben. De makers bieden bovendien uitgebreide documentatie en gebruikersfora voor de mensen die zich wel van het gebaande pad af durven wagen.


Je moet dit programma niet aanzien voor een kit waarmee je je hele besturingssysteem kunt verbouwen. Rainmeter draait over Windows heen en kan dus geen ingebouwde componenten vervangen.

Desondanks zijn de mogelijkheden onbegrensd en het kost je geen cent, al kan het verven van de
binnenkant van je systeem verslavend en dus enorm tijdrovend zijn. Weet dus waar je aan begint en vergeet vooral niet om een bezoekje te brengen aan Deviantart, de online gemeenschap voor kunstenaars waar je een grote hoeveelheid skins en onderdelen kunt vinden.

De download bij dit artikel wijst je naar de laatste stabiele Windows-versie van Rainmeter, maar als je de gloednieuwe bètaversie wilt proberen, kun je hier terecht.