Voor retroliefhebbers die zo retro zijn dat ze geen smartphone hebben, of gewoon voor mensen die voor fotobewerking liever hun computer gebruiken, is er PicYou. De site lijkt verdacht veel op het immens populaire Instagr.am, en werkt ook volgens hetzelfde principe. PicYou is een sociaal netwerkje dat je foto’s laat uploaden, er een filter op laat zetten en ze laat delen met vriendjes. Leuk aan PicYou is dat je die bewerkte foto achteraf ook gewoon terug naar je computer kan downloaden.

STAP 1 / Pic you pic me

Ik vind PicYou op http://picyou.com. Je kan een account aanmaken via je Facebook of Twitter. In kleine lettertjes zie je daaronder ook een link naar een ‘gewoon’ inlogformulier staan, waarmee je via je e-mailadres een account kan creëren. Kies je methode, en je kan aan de slag. Ik wil die filters wel eens testen, en dus ga ik in de balk bovenaan naar de knop Upload. Je kan je foto naar het grote kader in het uploadvenster slepen of hem via de ouderwetse methode zoeken via je verkenner. Ik klik op het grote venster en navigeer naar mijn beeldenmap, waar ik een leuke foto kies.

 

STAP 2 / Gefilterd

PicYou laat je met een foto drie dingen doen. Elke foto wordt min of meer automatisch naar een vierkant verknipt. Met Adjust cropping, rechts onderaan je foto, kan je hem bijsnijden of de automatische crop verbeteren. Ik zet het kadertje juist en klik onderaan op de knop Crop. Onderaan vind ik de filters. PicYou heeft er redelijk wat, allemaal een beetje retro. Een van mijn favorieten is alvast Dreamy, die een heel flou jaren zeventig tintje aan je foto geeft. PicYou heeft zelfs een filter die Hipster heet, niet toevallig genoemd naar de sociale groep die zich het vaakst bedient van fotosites met retrofilters. Je kan ook een frame rond je foto zetten. Dat is anders voor elke filter, en het gaat van krassen en zwarte kaders tot een polaroid of ouderwets diaframe. Vink het vakje links onder je foto aan om de frames aan of uit te zetten.

 

STAP 3 / Terug binnenhalen

Eens ik gelukkig ben met mijn filter, kan ik nog een beschrijving toevoegen, en met een klik op Done deel ik mijn nieuwe foto met de wereld. In het nieuwe venster krijg je een link om naar vrienden te sturen. Onder de foto kan je hem ook Facebooken, Tweeten, ‘Hyvesen’, ‘Diggen’ en nog van dat. Ik wil mijn foto liever downloaden, en dus klik ik op het beeld om hem wat groter te krijgen. Nu is het alleen nog een kwestie van rechtsklikken en Afbeelding opslaan als kiezen. Het enige nadeel is dat je je beeld een pak kleiner terugkrijgt dan dat je het uploadde.

 

STAP 4 / Sociaal doen

Net als grote voorbeeld Instagram heeft ook PicYou de ambitie om een sociaal netwerk te zijn. Als je inlogt met je Twitter- of Facebook-account, zal je dan ook automatisch je vrienden kunnen zien. Ik heb een aparte account aangemaakt, dus ik zal een paar nieuwe vriendjes moeten maken. Net als bij Twitter kan je bepaalde mensen volgen en zelf gevolgd worden. Bovenaan klik ik op Popular om de meest gevolgde beeldjes te zien. Omdat dit het internet is, zijn dat vooral foto’s van tienermeisjes. Je kan ook op bepaalde onderwerpen gaan zoeken. Een hashtag als #food zal (niet altijd even smakelijke) beelden van eten opleveren, maar je kan ook zoeken naar landschappen of – als amateur-ornitoloog – naar vogeltjes. Klik door naar de auteur om zijn hele feed te volgen. Door bovenaan rechts op het hartje te klikken, geef je een ‘like’ aan de foto in kwestie.