Alice, van universiteit Carnegie Mellon, helpt je spelenderwijs om 3D-filmpjes in elkaar te steken en neemt je bij de hand om gecompliceerde programmeertalen beter te begrijpen.

Dit innovatieve programma, dat al een tijdje meedraait is een stapje omhaag voor Small Basic, een programmeerhulp waar we eerder over schreven. De makers van Alice begrijpen goed dat het maken van animatiefimpjes een aantrekkelijk tijdverdrijf is voor jongere computergebruikers. Ze gebruiken daarom bewegende personages om hen in te leiden in de vaak abstracte wereld van computercode.

[download_file]

Alice, dat beschikbaar is voor pc, Linux en Mac OS X, laat je met hulp van bestaande werelden en objecten 3D-spellen of animatiefilmpjes in elkaar steken. Standaard heeft de software al een aantal profielen beschikbaar, maar je kunt meer gebouwen, achtergronden en personages binnen te halen via een online galerij.


Het is trouwens ook mogelijk om geluiden en achtergrondmuziek binnen te halen, omdat het Alice-project zijn eigen geluidsbibliotheek heeft.

Hoewel het eindresultaat er vaak wat knullig uitziet, helpt Alice wel degelijk om de mores van het programmeren een stuk toegankelijker te maken voor beginners en jongere gebruikers. Het is trouwens ook mogelijk om je werk te tonen door het rechtstreeks naar YouTube te uploaden.

We verwijzen je in dit artikel naar de laatste versie van Alice (versie 3.1), maar de objecten in de eerder genoemde galerij werken niet samen met deze versie. Als je dus een oudere versie van Alice in huis wilt halen, ga dan naar deze pagina