P2P heeft niet echt een goede naam. Toch kan je perfect legaal downloaden via zo'n p2p-netwerk. Een van de populairste systemen is dat van BitTorrent

BitTorrent is een systeem om gegevens uit te wisselen, dat gebruik maakt van een centrale locatie of tracker die de downloads coördineert. Die tracker houdt meer bepaald bij welke gebruikers met de download bezig zijn (leechers) en wie de download binnen heeft en aan het uploaden is (seeders). Het downloaden zelf gebeurt decentraal, of peer-to-peer (p2p). Wil je zelf meespelen, dan moet je je met zo’n tracker verbinden, en daar heb je een zogenoemd torrent(bestand) voor nodig. Dat vereist dan weer een BitTorrent-client, en zo komen we bij qBittorrent uit.

STAP 1 / Installatie

qBittorrent vind je op www.qbittorrent.org. De installatie stelt niet veel voor. Je doet er wel goed aan om bij alle componenten een vinkje te plaatsen, zeker als qBittorrent je standaard (of enige) BitTorrent-client wordt. Start je het programma de eerste keer op, dan geef je met I Agree te kennen dat je je bewust bent van de juridische implicaties. Even later lacht het programmavenster je toe. In het Engels weliswaar, maar dat heb je snel aangepast: kies Tools, Options, Behavior en stel de User Interface Language in op Nederlands. Bevestig met OK en herstart qBittorrent.

 

STAP 2 / Configuratie

De verleiding is groot om meteen aan het downloaden te slaan, maar je loopt best eerst even langs een aantal instellingen, via Tools, Opties. Bij Downloads kan je onder meer de locatie van de gedownloade bestanden vastleggen, en je kan je zelfs een e-mailbericht laten sturen zodra een download compleet is. De up- of downloadsnelheid afremmen doe je in de rubriek Snelheid. Handig is dat je voor bepaalde uren zelfs alternatieve limieten kan instellen. Bij BitTorrent kan je dan weer vereisen dat de verbinding versleuteld en (min of meer) anoniem verloopt, al verhoogt dat het risico dat de datatransfer nukkig doet. En voor wie zijn client van op afstand wil bedienen (via internet): plaats in de rubriek Web UI een vinkje bij Schakel Webuserinterface in, kies een (vrije) poort (standaard: 8080) en vul een naam en een wachtwoord in.

 

STAP 3 / Torrentzoektocht

De makkelijkste manier om torrents te zoeken, is vanuit qBittorrent zelf. Open het tabblad Zoeken en vul de gewenste zoekterm in. Rechts van de zoekbalk kan je eventueel nog inzoomen op een geschikte categorie, zoals Films, Boeken, Muziek of Spellen. Druk op de knop Search en als het goed is, krijg je even later de resultatenlijst te zien. De kans is wel groot dat je de eerste keer een extra programma zal moeten downloaden (Python) vooraleer qBittorrent uit de startblokken wil schieten.

qBittorrent put uit verschillende torrent-verzamelsites: die krijg je te zien als je onderaan rechts op de knop Zoekmachines klikt. Mocht je een van die sites liever niet opgenomen zien, dan schakel je hem met een eenvoudige dubbelklik uit. Kan je uit verschillende downloads kiezen, ga dan voor de download met het grootste aantal seeders of uploaders (standaard worden de resultaten trouwens volgens dat criterium gesorteerd). Dat verhoogt de kans op een snelle download.

 

STAP 4 / Downloadbeheer

Vooraleer je met een dubbelklik de download start, doe je er wel goed aan om het item te selecteren en onderaan op Ga naar de beschrijvingspagina te klikken. Daar kan je namelijk wat feedback opvragen omtrent (de betrouwbaarheid van) de beoogde download. Je volgt de voortgang op het tabblad Overdrachten (bij Alle of bij Downloaden). Het kan wel even duren voor zo’n download effectief uit de startblokken schiet. Vanuit het contextmenu van zo’n item kan je de download dan pauzeren, verwijderen of hernoemen. Je kan hier ook de snelheid van het up- en downloaden instellen. Via de knoppen onderaan volg je het proces in detail. Zo toont de knop Algemeen je hoeveel en welke fragmenten je al binnen hebt.

Wil je zeker zijn dat niemand de download verstoort, zet dan een ‘slot’ op qBittorrent via de knop Vergrendel qBittorrent (rechtsboven). Wel eerst even een wachtwoord instellen: open het menu Weergave en kies Vergrendel qBittorrent; Stel paswoord in. Ontgrendelen doe je door op het pictogram in het Windows-systeemvak te klikken.