Voordat GoodReads ten tonele verscheen, moest je al een vreselijke stoffigaard zijn om een database bij te houden van alle boeken die je ooit gelezen hebt. Maar de webdienst, met bijbehorende app, deed iets verdienstelijks: het maakte lezen weer een coole bezigheid, iets dat met anderen gedeeld moet worden via het internet. En laat ons vooral de streepjescodescanner niet vergeten, je gids naar een sociaal netwerk van miljoenen andere boekenwurmen.

STAP 1 / Aanmelden

Laat ons om te beginnen de aanmeldprocedure doorlopen op www.goodreads.com. Voer je naam, e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord in, en klik vervolgens op Sign in. Of klik op de pictogrammen voor Facebook, Twitter of Google om je inloggegevens op die diensten te gebruiken als sleutel. Eens je bent aangemeld, kan je meteen al je Facebook-, Twitter-, Yahoo! Mail- en Gmail-contacten doorspeuren op zoek naar andere GoodReads-gebruikers. Download vervolgens de GoodReads-app van de App Store of Google Play (hij is gratis), en log je ook daarop in met de accountgegevens die je net hebt aangemaakt.

 

STAP 2 / Boeken scannen

Grijp een boek uit je kast, en hou de achterkant naar boven. Open de GoodReads-app, en tik op Scan. Je komt terecht op een pagina waar normaal een lijst moet komen van je ingescande boeken, maar die is nog leeg. Tik bovenaan op de Scan-knop, en de camera in je smartphone wordt in gang getrapt. Hou de streepjescode van je boek in het vierkantje tot je een helder beeld krijgt, en je boek wordt automatisch ingescand.

Zal het ding ieder boek uit je collectie herkennen? Helaas niet. Maar er een verbluffend aantal Nederlandstalige boeken uit mijn collectie geraakte toch probleemloos ingescand, waaronder enkele exemplaren van twintig jaar oud. Je hoeft niets doen om de gescande boeken op te slaan: haal gewoon het ene boek na het andere onder de scanner, en tik op Done als je klaar bent.

 

STAP 3 / Je boeken sorteren

Op GoodReads hou je bij welke boeken je al hebt gelezen, maar ook welke je nog wil lezen. Daarvoor kan je de boekenkast van je vrienden inscannen. Sorteren tussen die drie categorieën begint ook al vanaf de app: klik onderaan op Add All to Read Shelf als je in je eigen boekenkast hebt zitten scannen, of Add All to To-Read Shelf als je andermans boeken door de mangel hebt gehaald. Om het overzicht te bewaren, veeg je ze vervolgens weg met Clear Scanned Book List. Ga nu naar My Books en tik op Read, en je ziet ze allemaal opgelijst: klaar om mee op te scheppen – in de juiste cafés welteverstaan. Surf naar de site op je computer, klik bovenaan op My Books, en je zal merken dat ze ook daar allemaal opgelijst staan.

 

STAP 4 / Vriendjes maken

Nu we toch op de site zijn, gaan we nog wat GoodReads-vriendjes toevoegen. Normaal heb je er al een paar verzameld via je Facebook- of Twitterlijst, maar er kunnen altijd nog meer bij. Ga naar Home, en klik daar op Add friends to see their latest reads. Opnieuw kan je je adressenlijsten gebruiken, maar je kan ook gewoon een mail sturen naar contacten uit je e-mailprogramma. Als je op het vriendenicoon klikt, links van je eigen profielfoto, krijg je een alfabetisch overzicht van al je vrienden. Op de app krijg je net hetzelfde te zien onder Friends, zodat je tijdens een dood moment het boekenrek van je vrienden kan doorspeuren.

 

STAP 5 / Inspiratie zoeken

Waarvoor heb je al die boekenvriendjes nodig? Om je volgende boek te kiezen, natuurlijk. Meteen als je door de verschillende boekenrekken gaat, kan je de werken in kwestie toevoegen aan je To Read-lijst door op het vakje aan de rechterkant van het boek te klikken. Je krijgt ook een lijst met de favoriete auteurs van de persoon in kwestie, in de rechterkolom. Dit laatste gaat alleen op de site: de app laat voorlopig alleen toe om te kijken en eventueel commentaar te leveren.

Je zal ook merken dat je medeboekenwurmpjes hun boeken een sterrenrating hebben gegeven. Dat kan je zelf ook: in je eigen lijst van gelezen boeken (of in die van anderen, als het om gedeelde boeken gaat) sleep je gewoon één tot vijf sterren vol naast de titel, en die worden automatisch opgeslagen. Op de app gaat dat bijna even gemakkelijk, al moet je daar wel eerst het boek hebben aangetikt om er een quotering aan te geven.

 

 

STAP 6 / Een boekenclubje starten

Om de sociale mogelijkheden van GoodReads echt helemaal te benutten, kan je je tot slot aansluiten bij een virtueel boekenkransje, of er zelf eentje opstarten. Ga op de site bovenaan naar Groups, kies je bende en klik op Join group. Als je een eigen groep wil creëren, klik je op Create a Group. Je krijgt vervolgens een uitgebreid formulier, waarop je het thema van de groep kan uitleggen, en kan aangeven wie er allemaal mag aan deelnemen: je kan de groep zelfs publiek maken, zodat je er ook weer nieuwe vriendjes mee leert kennen. Op de app kan je alleen de groepen bekijken waar je jezelf bij hebt geschaard.