Wanneer ik een filmpje wil afspelen met verschillende mediaspelers krijg ik geen beeld, maar wel geluid. Met het programma Samsung New PC Studio speelt alles wel naar behoren af. Wat kan ik hieraan doen?
S. Knipping

Dit lijkt me een typisch codecprobleem. Een codec is een stukje informatie dat je computer nodig heeft om een video- of geluidsbestand te kunnen coderen, meestal met als doel de video in kwestie te comprimeren of een gedecodeerd bestand te kunnen afspelen. Helaas bestaan er honderden van deze codecs, en slechts een klein aantal hiervan wordt standaard door Windows geïnstalleerd. Een betrouwbaar codecpack, en een van onze favorieten, is dat van SHARK007. Sommige mediaspelers, zoals VLC, bevatten standaard al een heleboel codecs, maar dat wil niet zeggen dat ze elk bestand probleemloos kunnen afspelen.
Lukt het met een dergelijk codecpack nog steeds niet, dan is het de kunst om te achterhalen met welke codec het videobestand geëncodeerd is. Een nuttig tooltje hiervoor is GSpot. Dit geeft aan welke codecs het bestand gebruikt en of die al geïnstalleerd zijn op je systeem. Installatie is niet nodig. Open gewoon het programma en sleep het videobestand naar het programmavenster van GSpot om de analyse te starten.