Facebook is gemaakt om dingen in de openbaarheid te brengen. Maar de redelijk verregaande privacy-instellingen die Mark Zuckerberg in zijn site heeft moeten steken, zorgen ervoor dat je ook dingen kan doen die de rest van je honderden vriendjes niét heeft gezien. Bij het maken van een groep, bijvoorbeeld, kan je de privacy-instellingen zodanig manipuleren dat zelfs het bestaan van de groep bij niemand anders bekend is dan bij de leden zelf. Handig om met je naaste, zeg maar 'echte' vrienden van alles te bedisselen, van het delen van bestanden over het afspreken voor een avondje cinema tot het organiseren van een barbecue.
STAP 1 / Een bende vormen
Je vormt een groep door in de startpagina van Facebook, in de kolom aan de linkerkant, op Groep maken te klikken. Meteen springt er een dialoogvenster open, waarin je de naam van je groep mag invoeren en eventueel al meteen de eerste leden kan toevoegen. Maar belangrijker is wat er onderaan dat venster staat: de privacy-instellingen zet je best naar Geheim, zodat alleen de leden iets van de groep afweten. Als je groep niet geheim hoeft te blijven, maar buitenstaanders geen toegang krijgen tot de inhoud van de groep, hou je het op Besloten. Maak je groep definitief met Maak, waarna je eventueel nog een pictogram kan toevoegen. Klik tot slot op OK om de boel te finaliseren.
STAP 2 / Je groep beheren
Eens je groep aangemaakt is, heeft ze een eigen startpagina, met een eigen prikbord en andere dingen die ook je gewone Facebook-pagina heeft. Maar het belangrijkste zit bovenaan, in de menubalk. Rechts kan je bijvoorbeeld een korte beschrijving van de groep noteren, een soort mission statement als je wil, zodat alle leden weten waar het in de groep om draait. Ook kan je rechtstreeks van op deze pagina nieuwe leden toevoegen, door hun naam in te typen in het invoervak Mensen aan groep toevoegen, of door op de Toevoegen-knop te klikken naast een reeks algoritmisch bepaalde Voorgestelde leden rechtsonder de pagina. Nieuwe leden hoeven hun lidmaatschap niet te bevestigen: ze worden automatisch lid als je ze aanstipt.
STAP 3 / Evenementen organiseren
Met je echte vrienden is alles wat je doet een evenement, maar écht speciale gelegenheden kan je op poten zetten vanuit je groep. Onder Evenementen bovenaan krijg je de mogelijkheid om (via Evenement maken) groepsbijeenkomsten te organiseren. Er duikt een nieuw dialoogvenster op, waarin je de naam en een gedetailleerde beschrijving van het evenement invoert, eventueel een plaats, en zeker een tijdstip. Ook kan je, los van de privacy-instelling van je groep, dit evenement zijn eigen privacyreikwijdte geven. Voer alles in en klik op Maken om het evenement in gang te trappen. De leden kunnen dan zelf aangeven of ze aanwezig zullen zijn of niet.
STAP 4 / Vragen en polls
De groepen-module in Facebook geeft je ook de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen, onder de knop Vraag stellen in de openingspagina van je groep. Daar krijg je om te beginnen een 'durf te vragen'-dynamiek mee in gang, maar het is ook handig om eerst ieders beschikbaarheid af te tasten voordat je een evenement organiseert. Of je gebruikt het om snel even na te gaan welke avond in de week iedereen beschikbaar is om naar de film te gaan of om een plons te wagen in het zwembad. Je kan de vragen namelijk stellen in de vorm van een poll, met zelf in te voeren meerkeuzeantwoorden. Klik daarvoor op Pollopties toevoegen, waarna je alvast drie opties krijgt aangereikt die je gewoon nog van inhoud moet voorzien. Vervolgens kan je er zo veel nieuwe toevoegen als je wil. Zo maak je het iedereen gemakkelijk: al wat de andere deelnemers nog moeten doen, is hun keuze selecteren. Je lanceert je vraag uiteindelijk met de knop Plaatsen.
STAP 5 / Bestanden delen
Tot slot kan je ook allerhande bestanden naar andere groepsleden doorsturen via je geheime Facebook-groep. Ga daarvoor naar Bestanden, waar je Bestand uploaden kiest. Je krijgt weer een Facebook-dialoogvenster voorgeschoteld, waarin je op je harde schijf een bestand kiest en er eventueel een streepje commentaar aan toevoegt. De maximumgrootte van de bestanden is vastgelegd op 25 megabyte, zodat je je niet noodzakelijk hoeft te beperken tot documenten: met dit volume kunnen er ook foto's, geluidsbestanden en (heel korte) video's doorgesluisd worden naar alle leden van je geheime genootschap. En over documenten gesproken: als je op Document maken klikt, kan je zelfs een (heel rudimentaire) tekstverwerkingstoepassing opengooien.
STAP 6 / Een haar in de boter
Als je niet meer tot de groep wil behoren, kan je jezelf ook terugtrekken, door middel van het Instellingen-knopje (het kleine raderwerk-icoon) aan de rechterkant van de menubalk van je groep. Daar kan je de Groepsinstellingen bijwerken (de privacy-instellingen minder streng maken bijvoorbeeld), maar ook – moest er een haar in de boter gevallen zijn – de Groep verlaten.