Perfect Photo Suite bundelt een aantal softwaretools om digitale foto's te bewerken en te verbeteren. Versie 7 kreeg een nieuwe lay-out en tientallen nieuwe mogelijkheden.

Perfect Photo Suite van OnOne Software is een verzameling van zeven softwaretools. De suite werkt als losstaand programma, of als plug-in (uitbreiding) voor Adobe Photoshop en Adobe Photoshop Elements. Werk je in Lightroom of Aperture, dan moet je raw-foto's als jpeg, tiff of psd-formaat naar de suite exporteren.

Lagen en maskers
Als je de suite opstart, zie je aan de linkerkant een browser. Hiermee kan je naar een map met foto's op je harde schijf navigeren. Door op een foto te dubbelklikken, open je hem in het centrale werkvenster.

Standaard wordt elke foto geopend met Perfect Layers 3. Zoals de naam al aangeeft, biedt dat je de mogelijkheid om net als in Photoshop met lagen te werken. Open je twee foto's, dan worden ze als twee lagen gestapeld. Bewerk je een foto met een van de andere delen van de suite, dan verschijnt die bewerking als laag boven op het origineel, dat ongewijzigd blijft. Perfect Photo Suite bevat reeds tientallen texturen en achtergronden zoals wolkenpartijen, muren, interieurs en texturen die je als laag aan je foto kan toevoegen.

Met het gereedschap 'masking bug' of de 'masking brush' kan je snel een masker maken dat een deel van een laag onzichtbaar maakt. Wil je nog nauwkeurigere maskers gebruiken, dan kies je het onderdeel Perfect Mask. Hiermee is het gemakkelijk om onderwerpen te isoleren van een achtergrond, al blijft het lastig om een goede selectie te maken van bijvoorbeeld haar.Met de 'masking bug' tekenden we een masker over deze foto (aangeduid in rood). Op de plaats van het masker zal de onderliggende laag zichtbaar zijn.

Foto-effecten
Lagen en maskers behoren tot de standaarduitrusting van elk beeldbewerkingspakket, en zijn op zich dus geen reden om voor Perfect Photo Suite te kiezen. De andere modules zijn dat al veel meer.

Perfect Effects is een bibliotheek van tientallen effecten in 45 categorieën die je op je eigen foto's kan toepassen. In de linkerkolom zie je previews; door erop te klikken, worden ze op je foto toegepast. Je kan ook een voor/na-zicht krijgen met de originele foto geheel of gedeeltelijk toegepast. Van elk effect kan je ook de sterkte en de eigenschappen aanpassen.

De effecten gaan van wijzigingen aan contrast, helderheid en kleur over emulaties van ontwikkeltechnieken zoals crossprocessing en bleach bypass, tot imitaties van typische filmlooks zoals Lord of the Rings, Saving Private Ryan of de Batman-reeks. Er zijn effecten voor landschappen, portretten en pseudo-HDR, en effecten om randjes rond je foto te zetten. Al die effecten zijn stapelbaar; je kan dus eerst de helderheid aanpassen, dan een softfocuseffect toepassen en tot slot een negatiefrandje rond je foto zetten.


Perfect Effects toont de beschikbare effecten in de linkerkolom.

Het aanbod aan effecten is overdonderend en de alfabetische presentatie maakt het niet makkelijk om een bepaald type effect te vinden. Je kunt wel een lijst aanmaken met favoriete effecten.

Monochroom
Bovendien is er behoorlijk wat overlap tussen Perfect Effects en het onderdeel Perfect B&W. In dat deel van de suite vind je allerhande voorinstellingen om je foto de gewenste zwart-witlook te geven. Er zijn imitaties van klassieke films zoals Kodak Tri-X en van negentiende-eeuwse fotografische procedés zoals daguerrotypie en calotypie.

Sommige zwart-wit-omzettingen bootsen de kenmerkende stijl van een bepaalde fotograaf na. OnOne gebruikt hiervoor wel raadselachtige namen, waarschijnlijk om juridische redenen. Je moet dus zelf uitvissen dat het effect 'What a Day' staat voor de Amerikaanse fotograaf Fred Holland Day.

Je kan de omzetting nog naar hartenlust aanpassen. Voor lokale aanpassingen is er een penseel om gebieden lichter of donkerder te maken, het contrast te verhogen of te verlagen en de scherpte aan te passen.

Binnen Perfect B&W kan je ook vignetten toepassen en randjes rond je foto zetten – effecten die je ook in Perfect Effects vindt. Het wijst erop dat de suite een bundel van losstaande pakketten is, zonder veel integratie.


De voorinstelling 'Ansel in the Valley' bootst de Amerikaanse landschapsfotograaf Ansel Adams na.

Portretretouches
Het meest overtuigende onderdeel van de suite is het vernieuwde Perfect Portrait 2. Dat is bedoeld om portretfoto's te retoucheren, en het doet dat goed. Handig is de herkenning van ogen en lippen. Perfect Portrait maakt voor die gebieden automatisch maskers. Meestal moet je die nog wat aanpassen, maar daarna is het erg eenvoudig om bijvoorbeeld de huid zachter te maken zonder dat de ogen onscherp worden. Je kan ook tanden of ogen witter maken zonder dat de huidtinten wijzigen.

Perfect Portrait bevat voorinstellingen voor vrouwen, mannen, kinderen en groepen. Het is zaak de juiste preset te kiezen: een te sterke aanpassing levert een onnatuurlijke huid op die wel van rubber lijkt te zijn.

Vergrotingen
De suite bevat nog twee onderdelen die je naar onze mening niet zo vaak zal gebruiken. Perfect Resize 7.5 komt te hulp als je een foto met te lage resolutie op groot formaat wil afdrukken; de software berekent de benodigde pixels erbij. Volgens OnOne gebruikt het daarbij een techniek die niet ten koste gaat van de scherpte. Verwacht hier geen wonderen van: een foto van een 5 megapixel-smartphone zul je niet op A2-formaat kunnen printen.

Dan is er nog FocalPoint 2, waarmee je delen van je foto onscherp kan maken. Je kan een tilt/shiftlens simuleren zodat je het tegenwoordig erg populaire miniatuureffect krijgt, of de achtergrond onscherp maken zodat je onderwerp beter uitkomt. De tools van FocalPoint zijn goed bruikbaar, maar het resultaat ziet er snel onrealistisch uit.Perfect Portrait maakt maskers op de ogen en lippen.

Conclusie

Perfect Photo Suite is geen goedkoop pakket, al valt de prijs mee als je het vergelijkt met Photoshop. Het bevat honderden effecten, maar die zijn niet allemaal even geslaagd. Als je het programma een tijdje gebruikt, eindig je allicht met een lijst van tien tot twintig favorieten. Voor portretfotografen is Perfect Portrait 2 de moeite van het uitproberen waard. Op de site kan je een probeerversie voor dertig dagen downloaden.

Prijs: 299 dollar

External links

Website onOne Software