Wat krijg je als je een compactcamera kruist met een smartphone? De Samsung Galaxy Camera wil het beste van twee werelden combineren.

Je hoort het bij elke camerabouwer: er worden steeds minder compactcamera's verkocht. Een van de redenen is dat steeds meer mensen een smartphone met ingebouwde camera op zak hebben. Dat zijn geen uitzonderlijke camera's, maar ze zijn voor huis-, tuin- en keukenkiekjes 'goed genoeg'. En belangrijker: met een smartphone kan je veel gemakkelijker je foto's meteen delen via mail, via sociale netwerken of via foto-apps zoals Instagram.

Camera moet mee evolueren
Als camera's een toekomst willen hebben, moeten ze dus mee evolueren in de richting van een smartphone. We zagen de laatste tijd al een aantal toestellen met wifi aan boord. Handig als je thuis bent, maar onderweg is er niet altijd een draadloos toegangspunt te vinden. En dan hebben we het nog niet over hoe complex het is om via een camera de toegangscode voor een netwerk in te voeren, zoals bij de Sony NEX-6.

Met de Galaxy Camera wil Samsung dat beter doen. Deze camera werkt met het Android-besturingssysteem – net hetzelfde dat Samsung gebruikt voor zijn smartphones en tablets, en heeft mobiel internet (3G/4G) aan boord. Is dit de camera van de toekomst?

De bouw en de bediening

Ons stralend witte testtoestel ziet er alvast futuristisch uit; de zwarte versie oogt al veel gewoner. De voorzijde wordt gedomineerd door de 21x-zoomlens, met een bereik van 23 tot 483 mm in kleinbeeldequivalent.

De handgreep aan de voorzijde biedt weinig grip, en dat maakt het lastig om de camera goed vast te houden. Bijna de hele achterzijde bestaat immers uit het grote (4,8 inch diagonaal) aanraakscherm, met aan de rechterkant daarvan nog een dunne strook van 13 mm waarop je duim kan rusten.

De fysieke bedieningselementen zijn minimaal: een nukkige aan/uit-knop, en een ontspanknop met daaromheen de zoomhendel. De rest van de camera bedien je via het fraaie aanraakscherm. In cameramodus zie je op dat scherm een pictogram om een foto te maken, eentje om een video-opname te starten, en eentje om de camera in te stellen.

Opnamemodus: Smart of Expert
Standaard staat de camera namelijk ingesteld op volautomatische modus. Door het icoontje Stand in te drukken, kan je kiezen voor de opnamemodus Smart of Expert. Smart geeft toegang tot 15 scènepresets zoals Landschap, Actie-opname en Zonsondergang.

In Expert-modus vinden we een programmastand, sluitertijd- en diafragmavoorkeuze, en zelfs een volledig manuele modus. Als je een van deze instelt, verschijnt er over je foto de afbeelding van wat lensringen lijken te zijn. Door eraan te draaien, stel je de gevoeligheid, belichtingscompensatie, het diafragma en/of de sluitertijd in.

Onhandigheidjes
Het vergt enige handigheid om die precies in te stellen, het gebeurt ons meermaals dat we het virtuele lensringetje te ver of net niet ver genoeg laten draaien. Wil je na een foto een van de parameters aanpassen, dan moet je weer op Stand, Expert duwen om de lensringen te zien te krijgen.

Het zou veel handiger zijn als je op het scherm meteen een van de parameters zou kunnen selecteren en aanpassen, bijvoorbeeld het diafragma in diafragmavoorkeuze.

Even onhandig is dat de camera steeds weer in automatische modus opstart; je moet in de cameravoorkeuren zelf instellen dat je de laatst gekozen modus wil bewaren. Ook om witbalans, focus, zelfontspanner en transportmodus (foutief vertaald als 'rijden') in te stellen, moet je in het voorkeurenmenu zijn.

Je kan je foto's bij de opname meteen al een funky effect geven met de beeldstijlen sepia, zwart-wit, negatief, oude foto, zonlicht, antiek, retro, vervaagde kleuren, nostalgisch, grappig, pastel, gothic zwart, impressionistisch. Deze werken ook tijdens het filmen.
 

Deze foto werd met de Snapseed-app omgezet naar zwart-wit en bijgesneden naar vierkant formaat.

Android-toestel met apps

De camera is maar een deel van het verhaal. De Samsung Galaxy Camera is immers ook een volwaardig Android-toestel. Als je op het Home-pictogram drukt, kom je in een standaard Android-omgeving terecht. Je vindt hier vooraf geïnstalleerde apps (miniprogramma's) zoals Galerij om je foto's te bekijken, en Fotowizard om eenvoudige bewerkingen uit te voeren.

Je kunt ook terecht in de Google Play Store om extra apps aan de Samsung Galaxy Camera toe te voegen. Foto-apps zoals Instagram en Snapseed kunnen de camera aanspreken, zodat je vanuit die apps meteen een foto kan maken. Maar daarbij gelden wel beperkingen: deze apps werken alleen met de volautomatische cameramodus, en kunnen de zoom niet bedienen.

Van camera-app naar foto-app
Om alle mogelijkheden van de camera te benutten, moet je dus een foto maken met de Samsung camera-app en die foto dan openen met je favoriete foto-app. Hetzelfde geldt voor foto's die je rechtstreeks naar sociale netwerken als Facebook, Twitter of Google+ stuurt vanuit de bijhorende apps.

Nog zo'n onlogische beslissing: bij opnames die je met de camera-app maakt, kan je kiezen om ze te bewaren op het interne geheugen van 4 gigabyte, of op een microSD-kaartje. Maar beelden die je met een andere app maakt of bewerkt, worden altijd opgeslagen in het interne geheugen. Dat maakt het lastig om het overzicht te bewaren.

Bliep
Om het meeste uit de camera te halen moet je wel een internetverbinding hebben. De Samsung Galaxy Camera werkt op een wifinetwerk, maar biedt ook plaats aan een miniSIM-kaartje. Heb je een kaartje met data-abonnement, dan kan je dus op locatie foto's uploaden, je mail en Facebook controleren – eigenlijk alles wat je met een smartphone kan, behalve telefoneren.

De camera houdt constant een internetverbinding open. Je wordt dan om de haverklap opgeschrikt door een bliepje als er een mail of Facebook-melding binnenloopt, en ook de batterij loopt langzaam leeg. Wil je dat niet, schakel dan 'Slim netwerk' in. Dan verbreekt de camera de internetverbinding zodra je hem in stand-bymodus zet. Bij intensief gebruik van de camera en de internetmogelijkheden gaat de batterij in onze test net geen dag mee – vergelijkbaar met een smartphone.
 

De sensor van de Galaxy Camera heeft het moeilijk met het hoge dynamische bereik in contrastrijke scènes.

De prestaties

Van een camera, al dan niet met Android, verwachten we in de eerste plaats een prima beeldkwaliteit. De Samsung Galaxy Camera scoort op dat vlak matig.

Zoals de meeste compactcamera's heeft hij vrij snel last van ruis – zelfs op ISO 400 en 800 is de ruis al goed te zien. De hoogste gevoeligheden van ISO 1.600 en 3.200 zijn af te raden. De camera-app lijkt hoge gevoeligheden zelfs te mijden: bij binnenopnames in donkere omstandigheden merken we dat in volautomatische modus de sluitertijden heel lang worden, van een halve tot een hele seconde.

Met dergelijke sluitertijden uit de hand fotograferen levert uiteraard alleen bewogen opnames op. In contrastrijke situaties blijkt het dynamisch bereik beperkt; je eindigt dan met overbelichte heldere partijen.

Niet scherp op computerscherm
Op het camerascherm zien de opnames er scherp uit, maar als je ze op een computerscherm op 100% bekijkt, blijken de opnames toch niet zo scherp. Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe duidelijker dat wordt. Nu, voor gebruik op het web of prints op klein formaat (10 x 15 cm) is de resolutie zeker goed genoeg.

De kleuren zijn erg gesatureerd; blauwe luchten knallen eruit, en het gras was nooit zo groen. We begrijpen meteen waarom de meeste beeldstijlen de kleurverzadiging verlagen.

Sinds de iPhone 5 (test) weet iedereen wat lensflare is, en we kunnen de fans van dat optisch effect geruststellen: ook de Samsung Galaxy Camera gehoorzaamt aan de wetten van de fysica. Richt de camera naar de zon en je krijgt fraaie paarse en groene vlekken op je foto.

Conclusie

De Samsung Galaxy Camera is een gedurfde combinatie van een ultrazoomcamera en een smartphone (zonder telefoon). Hij maakt het véél eenvoudiger om beelden te delen, en biedt je de mogelijkheid om allerlei apps te gebruiken. Die hebben echter (nog?) geen volledige toegang tot alle mogelijkheden van de camera, wat de pret enigszins bederft.

Samsungs eigen camera-app doet een verdienstelijke poging om de camera via een aanraakscherm te laten bedienen, maar die is niet helemaal geslaagd te noemen.

Helaas scoort het cameragedeelte niet meer dan matig wegens het hoge ruisniveau en het gebrek aan scherpte – al is het resultaat meer dan goed genoeg voor gebruik op het web en sociale netwerken, en een stuk beter dan wat je van een doorsnee smartphone mag verwachten. 

Prijs: 499 euro

External links

Website Samsung