Malware, virussen, hackers, om nog maar te zwijgen van al die reclamebedrijven die me de hele tijd gepersonaliseerde reclame voorschotelen. Je zou van minder paranoïde worden. Spotflux belooft mijn gesurf veiliger te laten verlopen.

STAP 1 / Tussenpersoon binnenhalen

Ik heb een firewall en een plugin om advertenties tegen te gaan, maar ik wil wel eens weten of één klein programma al mijn beveiligingstaken aankan. Daarom ga ik naar www.spotflux.com en download ik het installatiebestandje door op de knop PC te drukken. Ook een Mac-versie behoort tot de mogelijkheden, maar op mobiele versies is het nog even wachten. Spotflux is een zogenaamd cloudbeschermingssysteem. Je verbinding verloopt langs hun servers, en achter de schermen worden je pagina’s opgepoetst, ontwormd en geëncrypteerd. Het resultaat zou een advertentie-, virus- en malwarevrije surfessie moeten zijn, waarin ook nog eens je locatie en je identiteit verborgen worden.

 

STAP 2 / Incognito

De installatie van Spotflux is een makkie. Open het installatiebestand en geef waar nodig je toestemming. Spotflux voegt een netwerkadapter toe aan je computer, al zal je dat alleen merken in het Apparaatbeheer of je Netwerkcentrum. Wanneer ik Spotflux aanzet, gaat mijn verbinding via die adapter, en langs de kantoren van Spotflux. Dat zie je bijvoorbeeld als je naar een IP-checker als http://whatismyipaddress.com gaat. Het internet denkt nu dat ik in New York zit. Dat betekent meteen dat je, althans voorlopig, bijvoorbeeld ook bij een Amerikaanse dienst als Hulu terecht kan. Die dienst wordt voor Europeanen meestal geblokkeerd.

 

STAP 3 / Advertenties en malware

Wanneer ik dit schrijf, werken de mensen van Spotflux net aan hun privacy- en antimalwareblokkers. Dat betekent alvast dat het moeilijk wordt om dat te testen. Ik probeer een aantal pop-upgevoelige sites en krijg daar geen vervelende vensters, maar dat kan ook aan de ingebouwde plugins of de kwaliteit van mijn browsers liggen. Al bij al lijkt Spotflux zijn best te doen, en dat zonder het internet te vertragen. Voorlopig is de dienst vooral handig als proxy. Zet je de dienst af, dan surf je weer terug langs je ‘normale’ verbinding.