Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Met de recente golf van massale wachtwoordhackings op internetdiensten als LinkedIn, Yahoo! en Last.fm is de discussie weer helemaal opgelaaid: hoe kies je een wachtwoord dat zo moeilijk mogelijk te kraken is? Ik sprokkelde een reeks tips bij beveiligingsexperts, en pas ze voor de gelegenheid toe op de achilleshiel van je digitale leven: de internetrouter die de link vormt tussen je internetverbinding en je (draadloze) thuisnetwerk. Is je wachtwoord veilig voor gesofistikeerde hackingsoftware die duizenden wachtwoorden per seconde kan proberen? Of misschien gebruik je wel hetzelfde wachtwoord waarmee je ook de toegang tot je internetdiensten of sociale netwerken beveiligt? Zeker in dat laatste geval verdien je eigenlijk een paar petsen om je oren in plaats van goeie raad, maar gelukkig ben ik de kwaadste niet. Hier gaan we met de tips.

STAP 1 / Maak het zo complex mogelijk

Ok, laat ons beginnen bij het prilste begin, met een simpele waarheid die je ongetwijfeld al kent: gebruik nooit zomaar een voor de hand liggend woord of een rijtje cijfers. Gebruik géén al te makkelijke woorden, namen van geliefden, plaatsen waar je bent geweest enzovoort. Daarom les één: combineer letters en cijfers. Vervang bijvoorbeeld een 'o' door een nul, of een 'i' door een cijfer één. Wissel ook af tussen hoofd- en kleine letters. Kortom: maak het hackers niet te makkelijk.

 

STAP 2 / Gebruik een zin in plaats van een woord

Tegenover die zonet behandelde complexiteit moet echter een element staan dat minstens even belangrijk is: het gemak waarmee je het ding in je geheugen prent en onthoudt. Hou je vast voor de belangrijkste tip in dit overzicht, die je toelaat om complexiteit en consistentie met elkaar te rijmen: gebruik geen woord, maar een zin. Leer een niet al te makkelijk zinnetje uit het hoofd, en bouw een nieuw woord met de eerste letter van elk woord in die zin. Zo krijg je meestal een compleet betekenisloze rij tekens, die dankzij de zin voor jou toch makkelijk te onthouden is. Combineer dit naar hartenlust met de ideeën uit de vorige tip.

 

STAP 3 / Hanteer verschillende wachtwoorden

Laat me nog eens een open deur intrappen: het deugt niet om voor alles één en hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Goed, dat wist je al. Maar laat me vooral nog eens herhalen waarom: redundantie. Stel dat het wachtwoord waarmee je inlogt bij LinkedIn hetzelfde is als datgene waarmee je je router beveiligt, dan kan degene die het in handen heeft meteen ook daar binnen. Spreid dus de risico's over verschillende wachtwoorden, maar doe niet te gek: een wachtwoord of drie, die je kriskras door elkaar gebruikt, is voldoende. Op die manier kan je ze ook nog gewoon alle drie proberen als je eventjes niet meer weet welk wachtwoord waarbij hoorde. Blijf ook niet jarenlang met dezelfde wachtwoorden werken: het veiligste is zelfs om je vaste setje wachtwoorden een keer of twee, drie per jaar te verversen.

 

STAP 4 / Sla je wachtwoorden op

Deze laatste tip geeft je misschien koude rillingen, maar het is echt niet zo gevaarlijk als het lijkt: sla je wachtwoorden op in een zogeheten 'password manager', die je op je computer installeert. Zo'n programma werkt met één 'master'-wachtwoord, dat je de toegang geeft tot potentieel tientallen automatisch gemanagede wachtwoorden.

Er zijn op het net honderden van die programma's te vinden, en ik ben helemaal voor onafhankelijke softwarebedrijven, maar voor dit soort cruciale dingen verwijs ik je toch liever naar software van beproefde fabrikanten uit de beveiligingswereld. Zoals het gratis downloadbare Norton Identity Safe van Symantec http://identitysafe.norton.com. Je doet jezelf het grootste plezier als je deze methode gewoon hanteert voor je gebruiksgemak, en je toch bij een drietal wachtwoorden blijft die je evengoed van buiten kent. Zo kom je niet in de problemen als je bijvoorbeeld via een alternatieve computer op je router wil geraken.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.