Wil je het draadloze bereik van je hele straat in kaart brengen, of uitvissen welk draadloos toegangspunt op het werk het dichtst bij jouw bureau staat? HeatMapper doet precies dat.

STAP 1 / Downloaden

Je kan Ekahau HeatMapper gratis downloaden op www.ekahau.com/products/heatmapper/overview.html. Ekahau wil in ruil wel wat gegevens van je, dus als je tuk bent op je privacy en geen nieuwsbrieven wil ontvangen, gebruik je best een tijdelijk e-mailadres, van www.10minutemail.com bijvoorbeeld. Na een druk op Download ontvang je een mail met een downloadlink naar het 100 MB grote bestand. De installatie is eenvoudiger dan de downloadprocedure, dus dat krijg je wel voor elkaar.

 

STAP 2 / Kaartje maken

Wanneer je HeatMapper opstart, krijg je twee keuzes: het programma gebruiken met of zonder plan. Je kan HeatMapper inzetten met een simpel raster, maar het is interessanter als je een plattegrond hebt van de omgeving die je in kaart wil brengen. Zo kan je bijvoorbeeld het plan van je huis inscannen, of zelf in Paint een (ruwe) tekening maken van je kantoor of je straat. Ik maak zo’n tekening van de redactievloer en kies voor I have a map image. In de linkerzijbalk worden vervolgens de draadloze toegangspunten in de omgeving opgelijst, aan de rechterkant krijg je instructies en tips te zien. Beide kolommen kan je verbergen door op hun zijkant te klikken.

 

STAP 3 / Rondwandelen

Neem nu je laptop vast en wandel traag rond. Klik regelmatig op je kaartje op de plaats waar je je op dat moment bevindt. Hoe vaker je klikt, hoe beter. Zodra je met de rechtermuisknop klikt, wordt het in kaart brengen beëindigd. Je kan eender waar stoppen, dus je hoeft niet terug te keren naar de plek waar je vertrokken bent. De gedetecteerde toegangspunten worden meteen op de kaart weergegeven en je krijgt met groene zones hun gecombineerd bereik te zien. Wil je het bereik van een bepaald toegangspunt zien? Hou dan je muisaanwijzer erboven zonder te klikken. Screenshot nodig? Klik dan links bovenaan op de knop Take Screenshot.