Maak je niet druk over veiligheid wanneer je contact met een Wifi-netwerk buiten de deur maakt, maar zorg voor een veilige verbinding met het gratis programma Wifi Protector.

Wifi-hotspots zijn oases in de publieke ruimte voor mobiele gebruikers die snel grotere bestanden willen downloaden zonder een aanslag te plegen op hun databundel. Maar in die oases ligt gevaar op de loer: publiek toegankelijke Wifi-netwerken kunnen je systeem besmetten of andere narigheid opleveren.

[download_file]

Het gratis programma Wifi Protector is speciaal bedoeld om met een gerust hart gebruik te maken van Wifi-netwerken buiten de deur. Feitelijk is dit programma een VPN-cliënt, die je laptop via een versleutelde tunnel contact laat maken met het internet. Alle binnenkomende en uitgaande data worden geëncrypteerd zolang Wifi Protector een oogje in het zeil houdt.

Veel zakelijke gebruikers zijn bekend met VPN-diensten om veilig contact te kunnen maken met het bedrijfsnetwerk. Dat is niet het doel van Wifi Protector; het wil je eerder veilig houden in de publieke ruimte. Het geeft je daarom ook een ander IP-adres zolang je het programma hebt ingeschakeld.


Wifi Protector laat je in zijn hoofdvenster je opslagen draadloze netwerken zien en laat je meteen weten wat het van het beveiligingsniveau vindt van die netwerken.

Weet wanneer je veilig bent
Als je Wifi Protector installeert, zal het je aanbieden om een browserplugin te installeren voor Internet Explorer of Chrome. Deze extra’s zijn vooral nuttig in het geval dat de dienst tijdelijk de verbinding verliest. Het opent dan nieuwe tabbladen die aangeven wanneer de verbinding verloren ging en wanneer die weer terug is hersteld. Ook zal Wifi Protector zichzelf automatisch inschakelen zodra je je browser opent. Wil je deze extensies niet op je systeem, kies dan voor een aangepaste installatie.

Het programma start tegelijkertijd op met Windows, zodat je jezelf geen zorgen hoeft te maken dat je alsnog onbeveiligd aan het surfen bent. De interface is simpel en toegankelijk, waarbij vooral de lijst met apparaten die contact maken met een draadloos netwerk een goede functie is. Dat komt vooral van pas bij netwerken die je vaak gebruikt en het is zelfs mogelijk om ongenode gasten te blokkeren.

Gratis dankzij advertenties
Nog een paar zaken: er is een (betalende) Android-app beschikbaar voor Wifi Protector (2,89 euro) maar de Windows-versie is geheel gratis. Daar moet je wel advertenties voor op de koop toe nemen, maar in tegenstelling tot een programma als Hotspot Shield vonden we die nauwelijks storend. Voor een kleine meerprijs kun je ze trouwens verwijderen.

Beschouw dit programma ook niet als een kans om diensten als Hulu of BBC iPlayer te gebruiken; daar is het namelijk niet voor bedoeld. En wees erop voorbereid dat je Microsoft Silverlight moet installeren om het te gebruiken.

Omdat tegenwoordig iedereen wel eens buiten de deur op Wifi surft, is het goed om te weten dat een programma als Wifi Protector bestaat.