Sommige routers, vooral de betere modellen, hebben achteraan een USB-aansluiting. Veel mensen weten niet goed waar die voor dient, en laten hem bijgevolg links liggen. Zonde eigenlijk, want een internetrouter is toch wel een slim beestje, met flink wat verborgen functies. Wat dacht je van een mediaserver, back-up of zelfs een centrale printer? Hoog tijd om je router een stuk functioneler te maken.

STAP 1 / Webinterface of installatie

Het is niet eenvoudig om een workshop te schrijven over een routerfunctionaliteit, omdat elke fabrikant wel een eigen werkwijze heeft. De ene werkt volledig in je internetbrowser, terwijl de andere een aparte installatie op je computer vergt. Elke router heeft een IP-adres waarmee je via je browser kan communiceren. Dat is voor elke fabrikant verschillend, en daarom kijk je best even in de handleiding van je router. Meestal is het adres 192.168.x.x, waarbij de laatste twee cijfers verschillen. Via de webinterface kan je aan al de instellingen van je router, inclusief de USB-aansluiting. In deze workshop gebruik ik de Fonera-router. Volg de A-stappen in deze workshop voor de webinterface.

Sommige fabrikanten vereisen een aparte software-installatie alvorens je de USB-aansluiting kan gebruiken. De software wordt meegeleverd op een cd, maar waarschijnlijk krijg je meteen een update onder je neus geduwd voor een nieuwe versie. Voltooi die zeker, want updates bij routers voegen dikwijls extra functionaliteit toe. Volg de B-stappen in deze workshop voor de aparte installatie.

 

STAP 2A / Overzicht

De meeste routers gebruiken de webinterface om al hun instellingen te tonen. Nadat je in je browser het IP-adres hebt ingegeven, krijg je alle instellingen van je router te zien. In mijn voorbeeld, met de Fonera, staan de USB-functies duidelijk weergegeven. Steek een USB-stick of externe harde schijf in de vrije USB-aansluiting en wacht een paar seconden. Daarna klik je op USB Schijf om te kijken of hij wordt herkend. Klik eventueel op Bestands Verkenner om na te gaan welke data er allemaal op staan.

Sommige routers hebben ook een aparte applicatiewinkel. Daarin staan verschillende toepassingen voor je router, meestal gelinkt aan de USB-aansluiting. Bij de Fonera kan je die vinden onder Applicaties. Voorlopig is het aanbod beperkt, en bovendien heeft elke fabrikant zijn eigen software.

 

STAP 3A / Bestanden downloaden

Een functie die zowat elke router met USB-aansluiting ondersteunt, is downloadbeheer. Meestal in de vorm van Torrent-bestanden, maar soms ook om bestanden van downloadsites te halen, zoals RapidShare. Het lijkt een beetje vreemd om dit door je router te laten doen, maar wanneer je vaak grote bestanden downloadt, is het energieverkwistend om daar 's nachts je computer voor aan te laten. Als je die taak aan je router kan doorgeven, hoef je er verder geen rekening mee te houden.

Klik in de webinterface op Torrent en kies de plaats waar je een Torrent-bestand hebt gedownload. Sommige routers vragen simpelweg om de url van het bestand, waarna ze het zelf downloaden. Daarna kan je duidelijk zien hoever je download gevorderd is, en in tussentijd je computer uitschakelen. Hetzelfde geldt voor Download Beheer. Hier moet je enkel de url van het downloadbestand kopiëren, en de router begint automatisch met downloaden.

 

STAP 4A / Printer toevoegen

De USB-stick of externe harde schijf kan je daarna ook simpelweg raadplegen in de webinterface, door in het overzicht op USB-Schijf te klikken, of via Deze Computer links onderaan bij Netwerk. Op die manier kan je snel en gemakkelijk de gedownloade bestanden naar je harde schijf verplaatsen. Bovendien is dit netwerkvolume ook beschikbaar voor alle andere computers in hetzelfde thuisnetwerk.

Je kan naast opslag ook een printer op het netwerk aansluiten. Sluit de USB-kabel aan op de router en ga naar Configuratiescherm. Klik op Apparaten en Printers en kies bovenaan Een printer toevoegen. Kies Een netwerkprinter toevoegen en laat Windows automatisch de printer zoeken. Klik een paar keer op Volgende om de printer toe te voegen aan je computer. Voor elke computer in het netwerk zal je deze stappen opnieuw moeten doorlopen.

 

STAP 2B / Snelstartmenu

Als je internetrouter een beperkte webinterface heeft, ben je verplicht om software te installeren om alle functies te kunnen benutten. Bij de Belkin Play Max-router is dat bijvoorbeeld het geval. Het voordeel van een aparte installatie is de gebruiksvriendelijkheid. De Belkin-installatie plaatst een icoontje in de taakbalk rechts onderaan. Een rechterklik erop toont in één keer alle instellingen die je kan veranderen.

Deze router heeft een aantal unieke functies, maar ik ga vooral focussen op de opslagmogelijkheid. Om te zien of je USB-stick of externe harde schijf herkend wordt, ga je naar USB-apparaten in netwerk. Hierin staat, als alles goed is gegaan, normaal gezien je opslagmedium. Soms kan het helpen om de router te herstarten als het USB-apparaat niet wordt herkend.

 

STAP 3B / Downloadtaken

Om Torrent-bestanden te downloaden, maakt Belkin gebruik van het bekende Vuze. De kans is zelfs groot dat je Vuze al geïnstalleerd hebt als je soms Torrent-bestanden downloadt. Is dat nog niet gebeurd, dan vraagt de software om het te doen. Bij het opstarten van Vuze wordt waarschijnlijk een update voorgesteld. Installeer die voor alle zekerheid.

Als de installatie goed is verlopen, wordt je router automatisch door Vuze herkend. Je vindt dan onder Toestellen voortaan ook de titel van je router. In Vuze kan je kiezen om gedownloade Torrent-bestanden te openen, of een weblink kopiëren. Vuze ondersteunt ook zogenaamde Magnet-links die op het internet steeds vaker hun weg vinden als alternatief voor Torrent-bestanden.

 

STAP 4B / Overzichtelijk

Voordat je een download start, rechterklik je op het routericoontje onder Toestellen. Kies hier Activeer Offline Downloaden. Dit hoef je maar één keer te doen. Daarna moet je per Torrent die je downloadt opnieuw rechtsklikken op het bestand en daar opnieuw Offline downloaden kiezen. Niet bepaald intuïtief, maar het loont de moeite om deze functie in te schakelen voor grote bestanden. Deze router ondersteunt geen andere downloadbeheerders, dus moet je het uitsluitend met Torrents doen.

Daarnaast kan je ook handig je printer aansluiten op deze router. Die vind je, als de printer herkend wordt, opnieuw bij USB-apparaten in netwerk. Als dat goed gelukt is, kan je per computer een zogenaamde netwerkprinter toevoegen. Hierover lees je meer in stap 4a.