De laatste weken gebeurt het regelmatig dat mijn laptop niet in slaapstand gaat wanneer ik het scherm sluit. Dit is natuurlijk lastig omdat je later op de dag telkens met een lege batterij te maken hebt. Bestaat er een softwarematige oplossing of is er iets mis met mijn laptop? 

R. Cloeten

 

Het gebeurt zelden dat er echt iets mis is met de laptop, of het moet zijn dat hij recent onzacht contact met de grond heeft gemaakt. Meestal kan je de slaapstandinstellingen aanpassen bij Energiebeheer. Ga via Configuratiescherm naar Schema-instellingen Wijzigen. Selecteer onderaan de standaardinstellingen en herstart de computer. Gaat hij nog steeds niet in slaapstand, dan kan je nog de batterij-instellingen wissen. Ga naar Configuratiescherm en kies Apparaatbeheer. Bij Accu’s verwijder je alle apparaten in de lijst via Rechtsklik Installatie ongedaan maken. Kies nu via rechtsklik Zoeken naar gewijzigde apparaten. Windows installeert automatisch alle instellingen opnieuw, waaronder de ACPI-besturingsmethode.

Durft de laptop nog steeds de slaapstand te negeren, dan is het tijd voor echt drastische maatregelen. Allereerst kan je de drivers van de videokaart verwijderen. Kies in Configuratiescherm Apparaatbeheer en selecteer Beeldschermadapters. Rechtsklik op de videokaart en selecteer Installatie ongedaan maken. Surf naar de website van de laptopfabrikant en installeer eerst de videokaartdriver die bij je laptop hoort, en daarna de BIOS-update. Dit laatste is heel kritisch voor elke computer, dus zorg dat je laptop zeker voeding heeft en je batterij opgeladen is.