Deze workshop kan je huwelijk redden. Terwijl je vrouw iedere avond voetbal kijkt, wil jij rustig een dvd-filmpje meepikken op je iPad. Het toverwoord hier is ‘streaming video’, zodat je je toestel niet vol filmbestanden hoeft te zetten. Je laat gewoon je computer de film uitzenden naar je iPad. Met de iPhone of iPod touch lukt dat ook, al betwijfel ik of het schermpje groot genoeg is om echt van een film te genieten. Ik heb ondertussen een externe harde schijf gereserveerd voor al mijn films die, als het me uitkomt, gestreamd worden naar m’n iPad. Bovendien kan ik overal waar ik WiFi heb, dus ook op hotel, van mijn films thuis genieten, zolang de computer daar aan staat.

STAP 1 / Omzetten in iPad-versie

Om de video om te zetten in een iPad-versie gebruik ik de gratis conversiesoftware Handbrake (http://handbrake.fr), die beschikbaar is voor zowat elk besturingssysteem. Download en installeer de software. Daarna stop je de film-dvd in de computer en open je Handbrake. Het programma lijkt ingewikkeld, maar is het net niet. Klik linksboven bij Source en selecteer de dvd. Het programma zal de schijf eerst analyseren. Daarna klik je op Tools, Options, Output Files en browse je naar de plaats waar de geconverteerde film moet komen.

In het vak Presets klik je op iPad. (In de Mac-versie moet je rechtsboven eerst op de knop Toggle Presets klikken.) Dan klik je op het tabblad Subtitles. In de Mac-versie kies je onder Track: voor Nederlands en vink je de optie Burned in aan. Op die manier wordt de ondertiteling permanent aan de film toegevoegd. Bij Windows gebruik je onder het vak Subtitles het vak Add. Daarna klik je op Start. Het duurt ongeveer een uur voordat een dvd omgezet is.

 

STAP 2 / Server installeren

Nu is het de beurt aan Air Video, dat uit twee onderdelen bestaat. Op je desktopcomputer moet je Air Video Server installeren. Dit kan je rechtstreeks downloaden van www.inmethod.com, zowel voor Mac als voor Windows. Op je mobiele toestel (iPhone, iPad of iPod touch) installeer je de app Air Video, die je in de App Store haalt. Air Video Server wordt in de vorm van een icoontje in je systeemvak geplaatst. Op Mac OS verschijnt het bovenaan rechts in het hoofdmenu.

Herstart je computer en open de Air Video-instellingen door met de rechtermuisknop op het icoontje te klikken en Server settings te kiezen (Mac OS: Preferences). Daar klik je het tabblad Settings open. Selecteer de optie Start at Login, zodat de server actief is wanneer je je aanmeldt. Dan klik je op het tabblad Share Folder en selecteer je de map op je desktop-pc waarin de films staan die je wil streamen. Tenslotte kan je via de tab Subtitles aanduiden dat Nederlands je voorkeurstaal is voor de ondertitels. Bevestig door op Close Window te klikken; de server blijft immers actief.

 

STAP 3 / Streamen via wifi

Daarna open je de app Air Video, die je trouwens op al je iOS 5-toestellen kan installeren. Klik op de knop Servers om de computer (of alle computers) te zien waarop je Air Video-server geïnstalleerd hebt. Selecteer de computer, en daar verschijnt de map die je daarstraks in Air Video gereserveerd hebt voor je streaming video. Open deze map en klik op de gewenste film. Vervolgens verschijnen de functies Play en Play with Live Conversion. Met Play kan je de video direct afspelen. Dat is de beste keuze wanneer je bijvoorbeeld thuis in hetzelfde netwerk zit als je desktopcomputer. Je kan de films ook laten converteren voor je iPad, met Play with Live Conversion. Hierdoor wordt het filmbestand tijdens het spelen omgezet, al zal dit alles wel enigszins vertragen.

 

STAP 4 / Streamen via 3G

Het is zelfs mogelijk om verbinding te krijgen met je filmcollectie over 3G, maar hou dan wel je transmissiequotum in de gaten. In dat geval moet je gebruikmaken van het server PIN-nummer. Open Air Video Server en ga naar het tabblad Remote, waar je de optie Enable Acces from Internet (Experimental) aanvinkt. Experimenteel of niet, bij mij werkt het prima. Je ontvangt dan een getal van 9 cijfers. Op je mobiel toestel navigeer je naar de instelling Server. Daar klik je op het plusteken, zodat je de optie Enter Server Pin kan kiezen. In het volgende scherm geef je het nummer in dat daarstraks in Air Video Server is verschenen en voilà: je kan van op afstand films streamen … als je computer thuis aan staat tenminste.