Back-ups maken: de vraag is niet óf je het doet, maar wel hoe en waar. Wil je onheil als brand of diefstal vermijden, dan plaats je je back-ups buitenshuis. In de cloud is één optie, maar waarom niet op pc’s van familie en vrienden? Voor wat hoort wat natuurlijk: wat zij voor jou doen, doe jij ook voor hen. Het gratis BuddyBackup doet alles voor je, en je hoeft echt niet bang te zijn dat de kennissen in je data gaan pieren. BuddyBackup zorgt automatisch voor een stevige versleuteling.

STAP 1 / Account activeren

Surf naar www.buddybackup.com, waar je in de Download-sectie het bewuste exe-bestand ophaalt. De installatie start je met een dubbelklik op het gedownloade bestand. Na afloop moet je de pc wel even herstarten. BuddyBackup start nu automatisch op en vraagt je een account te creëren: klik op Next, geef een gebruikersnaam en (stevig) wachtwoord op, en ook een e-mailadres. Zit het risico erin dat je ooit je wachtwoord vergeet, laat het vinkje dan staan bij Save my password on the BuddyBackup server. Bevestig met Next.

 

STAP 2 / Buddies toevoegen

BuddyBackup creëert je account en vraagt nu welke bestanden je in de back-up wil. Dat is slechts een kwestie van vinkjes zetten. Rond af met Finish (2x). Even later duikt het hoofdvenster van BuddyBackup op. Daar lees je dat je 10 GB opslagruimte voor je back-ups hebt en – de keerzijde van de medaille – dat jij dus ook 10 GB op je harde schijf ter beschikking stelt van je buddies. Wel kan je op elk moment Increase backup/shared space aanklikken en de ruimte verminderen.

Tijd nu om je eerste buddy toe te voegen. Dat doe je in het paneel Buddies via Add Buddy. Je krijgt weliswaar ook de gelegenheid een lokale USB-schijf als ‘buddy’ toe te voegen, maar dat is behoorlijk nep. Ik ga liever voor de real thing: Backup to a Buddy, waarna ik de gebruikersnaam of het e-mailadres van een kennis invul. Op dezelfde manier kan je nog anderen toevoegen.

 

STAP 3 / Back-ups instellen

Zodra je invité op jouw verzoek ingaat, verschijnt die als buddy in het rechterpaneel en start BuddyBackup meteen met de back-ups. De status van je back-ups kan je op verschillende manieren volgen. Zo verschijnt in de Verkenner een vierkantje bij de bestandsnaam (groen = back-up klaar, rood = nog te back-uppen). Verder kom je via het tabblad Backup Status precies te weten welke bestanden al in de back-ups zitten.

Je kan ook op elk moment nog wijzigen welke bestanden je (niet) mee in de back-ups wil. Dat doe je vanuit Choose Backups. Klik je hier op Options, dan kan je per map nog aangeven naar welke buddies je die wil back-uppen, hoeveel back-upkopieën je hiervan wil maken (één per buddy), welke bestanden je eventueel niet mee in de back-up wil, of je ook een lokale back-up wil maken, enzovoort.

 

STAP 4 / Back-ups terugzetten

Tja, back-uppen doe je eigenlijk alleen maar om rampspoed te vermijden en ooit komt de dag dat je gegevens kwijtspeelt. Ik ga meteen uit van het ergste geval: je schijf is compleet gecrasht. Je zet dan eventueel een andere schijf of pc in en je herinstalleert Windows. Vervolgens herinstalleer je BuddyBackup, waarbij je aangeeft dat je al over een account beschikt; je vult dus je oude ID in.

Nu is het wachten geblazen tot BuddyBackup de lijst met je buddies vervolledigt – je kan hen natuurlijk ook even opbellen om snel online te komen. Daarna open je het tabblad Restore en geef je aan welke data je terug wil en naar welke doellocatie. Ook goed om weten: overschrijf je per abuis een (geback-upt) bestand, klik dat bestand dan in de Verkenner met de rechtermuisknop aan en kies Roll-back using BuddyBackup, geef aan welke back-up(versie) je terug wil et voilà!