Ik vraag me al een tijdje af hoe zeker je kan zijn dat een USB-stick virusvrij is en virusvrij kan blijven. Er kan tenslotte gemakkelijk een virus binnensluipen als je een USB-stick koppelt met een besmet systeem. Kan ik iets op mijn stick installeren om ‘m te beveiligen?

T. Moeskops

 

Het gebeurt niet vaak dat een virus zich via USB verspreid, maar als je zeker wil zijn dat je geen virus oploopt, kan je enkele maatregelen treffen. De gemakkelijkste is een USB-stick met een vergrendelknop kopen. Wanneer de vergrendeling actief is, kan je bestanden alleen lezen. Alleen als je de stick ontgrendelt, kan er data weggeschreven worden. Je zal wel even moeten zoeken naar dit soort USB-sticks.


Een tweede optie is virussen om de tuin leiden door je stick te laten aangeven dat hij ‘vol’ zit. Nu moet je gelukkig niet echt je USB-stick volproppen, een handig programma doet dit voor jou. USBDummyProtect is een minuscule toepassing die in enkele seconden je USB-stick opvult. Verplaats het bestand op de USB-stick zonder het in een map te steken, en dubbelklik erop. Na enkele seconden zie je een extra bestand verschijnen dat subtiel al je geheugen heeft opgebruikt. Zo kan er niks meer op de USB-stick, ook geen virus. Achteraf kan je dit bestand gewoon verwijderen en heb je weer de nodige capaciteit.