Sinds ik overal een camera mee naartoe zeul, loopt mijn beeldenverzameling totaal uit de hand. Bovendien hebben al die foto's als naam een variant op ‘DSC0849383’. Een kat zou er haar jongen niet in vinden, en dat is heel vervelend als familieleden om foto's komen zeuren. Maar kijk, Picasa schiet te hulp.
STAP 1 / Neem een manager onder de arm
De kans is vrij groot dat je de beeldenbeheerder Picasa al in huis hebt, maar moest dat niet het geval zijn, dan download je de nieuwste versie van de software op http://picasa.google.com. Op het moment van schrijven zit Google aan versie 3.9. Ik gebruik versie 3.8, omdat ik niet per se alles op Google+ wil zwieren.
Wanneer je het programma opent of installeert, begint het je hele schijf te doorzoeken en alle foto's op te lijsten. De eerste keer duurt dat wel even. Je kan zelf kiezen welke mappen Picasa moet scannen, zodat nutteloze mappen overgeslagen worden. Ga naar Bestand, Map aan Picasa toevoegen en geef voor elke map aan of ze nooit, altijd of eenmaal gescand moet worden. Die eenmaal is vooral handig voor archieven die al perfect op orde zijn, maar daar ben ik dus nog niet.
STAP 2 / Bomen en weilanden
Eens alles gescand is, vind ik de mappen met mijn foto's in de linkerbalk. Picasa ordent ze op datum, iets wat heel handig kan zijn, ware het niet dat mijn camera blijkbaar nooit juist werd ingesteld. Vakantiefoto's van 2011 staan opgelijst onder 2009. Je zou van minder in de war raken. Gelukkig kan ik die structuur veranderen. In de balk bovenaan, naast de Importeren-knop en Een nieuw album maken, kan ik switchen tussen een mappenstructuur en een boomstructuur. Die laatste werkt voor mij alvast makkelijker. In flat view kan je de foto's op datum, alfabetisch op naam, per laatste aanpassing of op grootte sorteren. De tree view toont de structuur van je computer.
STAP 3 / Verhuizen
Mijn foto's staan in verschillende mappen, verspreid over mijn desktop, mijn Dropbox en de rest van mijn laptop. Nu ik ze allemaal netjes in één overzicht heb, kan ik ze bij elkaar zetten. Individuele foto's sleep ik van het venster rechts naar de juiste map in de linkerbalk. Die paar mappen op mijn desktop wil ik integraal naar Mijn Afbeeldingen verhuizen. Ik rechtsklik erop en kies Map verplaatsen…, waarna ik de map op een betere plek drop. Let er wel op dat alles wat je op deze manier in de structuur in Picasa aanpast, ook verandert op je computer zelf. Ik raad je trouwens af om achteraf nog verder te tweaken via de verkenner van Windows, omdat je dan altijd de kans loopt dat je een aantal tags en veranderingen van Picasa kwijtraakt.
STAP 4 / Namen noemen
Mijn foto's staan nu in min of meer geordende mappen, maar ze heten nog altijd ‘DSC0475674’ enzovoort. Gelukkig hoef ik ze niet een voor een te hernoemen. Ik open een map in Picasa en selecteer met de Shift-knop alle foto's die ik een nieuwe naam wil geven. In het menu bovenaan ga ik naar Bestand en klik ik op Naam wijzigen. Nu kan ik een naamconventie uit mijn duim zuigen. Elke foto in deze map heet voortaan bijvoorbeeld 'berenkoekjes', met een nummer achter. Je kan Picasa er ook automatisch de grootte van het bestand en de datum waarop het gemaakt is aan laten toevoegen.
STAP 5 / Verzamelingen
Ik heb in Mijn Afbeeldingen nu een aantal thematische mappen, maar wil je foto's van verschillende schijven samenbrengen in je Picasa-bibliotheek, dan kan je ze ook groeperen in collecties. Door een foto in een collectie te stoppen, verhuis je hem niet fysiek, maar kan je hem toch snel vinden. Picasa voorziet standaard al enkele collecties, die je als tussentitels ziet staan in de linkerbalk. Ik heb Albums, People en Folders.
Je kan er ook zelf een paar aanmaken. Ik kan bijvoorbeeld mijn vakantiefoto's in een andere collectie stoppen dan die van mijn familiefeesten. Om een nieuwe collectie te maken, rechtsklik ik op een map van mijn laatste vakantie, waarna ik in het menu Verplaatsen naar verzameling, Nieuwe verzameling… kies. Ook de fotomap van de vakantie van vorig jaar gaat in de collectie, via Verplaatsen naar verzameling, Vakantiefoto's. Mijn vakantiefoto's krijgen nu hun eigen onderverdeling in de linkerbalk van Picasa, althans in flat view.
STAP 6 / Mensen spotten
Nog eentje voor die keer dat je een foto van de bomma zoekt: Picasa laat je automatisch mensen taggen die in je foto's voorkomen. Ik klik de collectie People open, en het programma begint naarstig naar gezichten te zoeken. Met een stapel foto's zo groot als de mijne, neemt het daar ook zijn tijd voor. Picasa groepeert de gezichten die een beetje op elkaar lijken, zodat je grote groepen foto's dezelfde tag kan geven. Onderaan kan je op Een naam toevoegen klikken, om hen van een naam te voorzien. Zo vind je later sneller de foto's van jezelf terug, en die waarop tante Jeanne staat.
STAP 7 / Sterretjes
In elke map kan je ook nog je favorieten aanduiden. Dit is vooral handig als je die vakantiefoto's aan je oma wil tonen. Zelfs voor haar is een stapel van 500 te veel. Ik vink dus op voorhand de leukste exemplaren aan, zodat ik meteen weet welke ik aan de rest van de wereld kan laten zien. Ik hoef er zelfs geen submappen voor te maken of, godbetert, slechte foto's weg te gooien. Selecteer gewoon een foto en klik onderaan op het sterretje. Dat kan trouwens ook weer in groep. Wil ik nu mijn favoriete foto's bekijken, dan gebruik ik de filters bovenaan om in een bepaalde map alleen de foto's met een ster te zien.
STAP 8 / Experimenteel georden
Picasa heeft nog een paar leuke extra functies die je kan inzetten om nog beter de juiste foto te vinden. Een daarvan is het verwijderen van dubbele bestanden. Net zoals je dubbele nummers kan zoeken in iTunes, kan je gelijkaardige foto’s zoeken in je beeldendatabank. Je doet dat door naar Extra, Experimenteel te gaan en op Dubbele bestanden weergeven te klikken. Net als in iTunes heeft deze zoekfunctie het trouwens niet altijd bij het rechte eind.
Tot slot kan je met die experimentele zoekmachine ook zoeken op kleur. Vooral handig als je alleen nog weet dat je dat rode kleedje aan had, maar vergeten bent op welk feest de foto is genomen. Via Extra, Experimenteel, Zoeken naar… en de kleur die vaak in de foto moet voorkomen, maak je de selectie al iets makkelijker.