Wie dacht dat hij een heuse installatie in huis moest halen om radio te kunnen maken, kent Spreaker nog niet. Een pc, een degelijke hoofdtelefoon en een microfoon, en je kan aan de slag. Oh ja, ook best een stevige internetverbinding, want het gaat hier natuurlijk over internetradio. Geld hoeft het je in elk geval niet te kosten, want Spreaker biedt ook een gratis service aan. Op www.spreaker.com/plans lees je alles over de commerciële varianten. De belangrijkste conclusie? Met de gratis versie is het best al fun: een goede geluidskwaliteit (128 Kbit/s), 20 uur audio-opslag en live uitzendingen tot 30 minuten. Die advertenties op de site en heel af en toe in mijn uitzendingen neem ik er wel bij. Op www.spreaker.com/page#!/listen kan je alvast een paar voorbeelduitzendingen beluisteren, in verschillende categorieën.
STAP 1 / Account creëren
Op dus naar www.spreaker.com, waar je op Create a free account klikt en een paar gegevens invult: je e-mailadres (niet per se je echte) en een stevig wachtwoord. Nog even op Sign up klikken, en via de link in de bevestigingsmail rond je de inschrijving netjes af. Je krijgt nog de kans je tot follower van enkele getalenteerde (?) radiomakers te bombarderen, maar met OK, I’m done fiets je daar snel doorheen. Nu wordt het ernst: meteen daarna wacht een REC-knop je op, met de bedoeling een praatje te maken waarin je jezelf (en je radio) voorstelt.
Bij koudwatervrees klik je maar op Skip – dat kan altijd later nog – maar ik ga voor de korte pijn. Je zal nog even moeten bevestigen dat Spreaker toegang krijgt tot je microfoon (stip hier best Onthouden aan), en de opname begint meteen. Druk op de groene knop om die stop te zetten. Vervolgens klik je op Start again voor een tweede poging of Publish om je praatje wereldkundig te maken. Gelukt? Klik dan op Go to dashboard.
STAP 2 / Episode & show creëren
In dat Dashboard vind je allerlei informatie terug, waaronder de (audio)ruimte die je al hebt opgebruikt. Rechts zie je ook allerlei links om je profiel te vervolledigen, maar dat wijst zichzelf allemaal wel uit. Wij hebben andere katjes te geselen: radio maken! Klik dus maar op de groene Broadcast-knop, wat zoveel betekent als ‘uitzenden’. Je krijgt hier de kans om een al bestaande podcast te uploaden. Niks daarvan, een live opname! En dus klik je nog eens op de Broadcast-knop. Er wordt nu om een titel voor je opname gevraagd. Standaard wordt deze opname een onderdeel – een episode – van dezelfde show als die van je introductiepraatje. Wil je een nieuwe show creëren, hou de muispijl dan even rechts van Shows en klik op New. Vul een titel in, duid de taal aan en bevestig met Create.
STAP 3 / Live radio opnemen: stem
Even later duikt er een soort mengpaneel op, maar daarover meer in de volgende stap. Eerst beslis je of je de opname effectief live wil uitzenden, of ze liever eerst wil inblikken en pas dan (eventueel) gaat publiceren. In het laatste geval kies je Record a new podcast. Ik blijf volharden en kies Broadcast LIVE!
Focus je nu eerst op het uiterst linkse paneel. Als het goed is, geeft dat het opnamevolume van je microfoon weer. Tijdelijk pauzeren doe je met de Mute-knop. Nu hoef je slechts op de rode opnameknop te drukken en je ding te doen in de microfoon. Nogmaals die – intussen zwarte – knop indrukken, en je episode wordt aan je show toegevoegd. Dat merk je wel als je op Next drukt en het tabblad Your Shows of Your Episodes opent. Wie je shows wil beluisteren, hoeft maar af te stemmen op je publieke pagina. Dat adres kan je trouwens aanpassen via Settings, linksboven. Vul je hier bijvoorbeeld clickx als username in, dan wordt jouw adres automatisch www.spreaker.com/user/clickx.
STAP 4 / Live radio opnemen: mix
Op nu naar een tweede opname, deze keer met muziek en effecten. Eerst haal je een paar leuke songs op (pas wel op voor inbreuken op het auteursrecht), via het plusje in het Playlist-paneel. Je kan alvast putten uit het aanbod, maar via het tabblad Upload is het perfect mogelijk om ook eigen songs aan het repertoire toe te voegen.
Ik ga er vanuit dat je afspeellijst nu minstens twee songs rijk is. Sluit het bibliotheekpaneel af en sleep een van je songs naar Deck 1; een tweede song geef je een plaatsje in Deck 2. Op een gelijkaardige manier kan je nu ook een of ander geluidseffect ophalen. Dat doe je via het plusje in het Sound FX-paneel. Om een song in een deck af te spelen, volstaat het de Play-knop in te drukken. Een geluidseffect speel je af door op het bijhorende knopje te drukken, dat vervolgens rood kleurt. Nu is het gewoon een kwestie van te mixen: je kiest zelf wat er op je radio te horen is: je stem, deck 1, deck 2 of een of meer geluidseffecten. Of alles tegelijk, misschien?