Zowel je smartphone al je 'echte' camera maakt ondertussen aanvaardbare filmpjes. Waarom zou je dan nog een camcorder kopen? Canon zoekt het antwoord in gebruiksgemak en enkele leuke functies.

De markt van camcorders beleeft best wel moeilijke tijden. Zo moeten ze het opnemen tegen de smartphones, die steeds betere ingebouwde (video)camera’s aan boord hebben. Ook digitale SLR-fotocamera’s en systeemcamera’s draaien ondertussen hun hand niet om voor video.

Canon volgt zo zijn eigen weg om die strijd aan te  gaan: het merk blijft ietwat conservatief hameren op beeldkwaliteit en voegt schoorvoetend nieuwe features toe. Om aan die eerste eis te blijven beantwoorden, maakt de Legria HF M52 gebruik van de zogenaamde HD CMOS PRO-sensor. Die vind je ook terug in Canon-camera’s waarmee professionele beelden worden geschoten. De tweede kwaliteitsbepalende factor bij een camera is het gebruikte objectief. Op dat vlak speelt Canon uiteraard een thuismatch. Je hoeft ze niet meer te leren hoe een lens wordt gemaakt. Fijn is ook dat de beeldstabilisatie zich aanpast aan de omstandigheden: op statief of in de hand. 

Gebruiksgemak
Door zijn professionele sensor en betere lens kan deze camcorder het makkelijk opnemen tegen een smartphone, maar geldt dat ook als je de Legria HF M52 afzet tegen de meest recente fotocamera’s met videomogelijkheden?


Wil je een beetje deftig filmen met een digitale reflexcamera, dan moet je aardig wat (dure!) accessoires uit de kast halen om het gebruiksgemak van een klassieke camcorder te benaderen. Ook wat betreft geluidsregistratie heeft de camcorder nog een behoorlijke streep voor. Zo beschikt de Legria HF M52 over een ingebouwde microfoon en kan je verschillende geluidsomstandigheden (windruis, open lucht, gesprek, muziek) kiezen, waardoor er tijdens de opname zelf al goed wordt gefilterd op omgevingsgeluid. Bij een digitale SLR-camera ben je aangewezen op het gebruik van een externe microfoon.

Connectiviteit
2-0 dus in het voordeel van de camcorder. Maar de filmpjes die je maakt met een smartphone zet je uiteraard in een mum van tijd op het internet. En ook de videofilmpjes vanop een fototoestel geschoten, zijn vaak onmiddellijk klaar voor gebruik. Dat is wel even anders bij een camcorder die standaard beelden schiet in AVCHD-formaat.


Daarom biedt Canon bij de Legria HF M52 de mogelijkheid om meteen te filmen in een 720p-resolutie en een MPEG-4-compressie. Daardoor worden de filmbestanden drastisch kleiner en kan je ze via Wi-Fi draadloos versturen naar een iPad, een Smart TV of computer. Vanop de iPad is het een koud kunstje om het doorgestuurde videobestand ook te uploaden naar Facebook of YouTube.


Slimme zet, maar er zijn beperkingen. Zo is de vereiste app Movie Uploader (voorlopig) enkel beschikbaar voor de iPad en laat het programmaatje ook niet toe om enkele basisbewerkingen door te voeren. Vooral dat laatste is een gemiste kans. Ik had graag gezien dat je er bijvoorbeeld een lijntje audio kon onder plakken, of wat basic knip-en-plak-handelingen mee kon uitvoeren.
 


 

Praktijktest

Praktijktest
De camera laat zich goed beetpakken en het 3-inch grote scherm is goed afleesbaar. De menu’s op het touchscreen zijn voorzien van voldoende grote pictogrammen, maar vragen wat oefening om de juiste instellingen snel terug te vinden. Op de camerabody zijn een handvol knoppen te vinden die enkele functies rechtstreeks oproepen. Een van de meest waardevolle bleek voor mij de Snap Video Mode. Wanneer die is ingeschakeld, maakt de camera telkens opnames van 8 seconden. Dat bleek in de praktijk prima te werken en achteraf tijdens de montage superhandig: de meeste scènes kunnen zonder verder inkorten zo gebruikt worden in je eindmontage, net omdat ze niet te lang zijn.


Een andere leuke feature – zeker voor beginnende cineasten – is de Story Creator. Die geeft tips om bepaalde shots te maken in functie van het gekozen verhaal. Dat kan een reisverhaal zijn of een familiebijeenkomst. Afhankelijk van die keuze herinnert de camera je er aan dat je nog bepaalde shots mist.

Beeldkwaliteit
De hoofdzaak blijft echter de beeldkwaliteit en die is gewoon top. De filmbeelden bij helder licht waren sprekend. Waar veel camera’s moeite hebben om de grootsheid of dramatiek van landschappen te vatten, blinkt de Legra HF M52 uit met levendige landschapskleuren die toch niet oververzadigd overkomen. Mocht je een liefhebber zijn van meer gedempte kleuren, dan kan je nog altijd kiezen voor een van de verschillende filters of effecten.


Nog opvallender is de accurate kleurweergave bij weinig licht. Ik maakte opnames tussen 17 en 20 uur ’s avonds, bij een laagstaande zon – lichtomstandigheden die voor heel wat camera’s al te moeilijk zijn om ruisvrije beelden op te leveren. Bij de HF M52 merk ik amper kleurverschil tussen de begin- en eindopnames. Ook ruis blijft erg lang opvallend afwezig.

Conclusie
Canon blijft met de Legria HF M52 doen waar het goed in is: beeldkwaliteit bereikbaar maken in de praktijk, ook voor de mindere goden in het filmvak. Het merk heeft goed gekeken naar de omstandigheden waar het bij amateurfilmers wel eens fout gaat en focust in dat onderdeel op verbeteringen. Resultaat: een ongeëvenaarde beeldkwaliteit in minder goede lichtomstandigheden.
De officiële richtprijs die Canon hanteert is € 749 voor de HF M52 met 32 GB intern geheugen. Wie het iets goedkoper wil houden, kan opteren voor de Canon Legria HF M56. Dat is de kleine broer van de HF M52, met minder intern geheugen (8 GB) en een iets lagere prijs: € 669.