Je zweert bij Gmail (voor onderweg), maar op je desktop thuis hou je het liever bij Windows Live Mail. Waarom niet het beste van twee werelden combineren en Gmail ook in Windows Live Mail binnenhalen, inclusief je moeizaam opgezette labels?
STAP 1 / Werken met labels
Voor wie nog niet zo vertrouwd is met Gmail, even een korte introductie tot het begrip ‘labels’ … Labels kan je eigenlijk zien als een soort mailmappen waarbinnen je zowel uitgaande als binnenkomende berichten kan stockeren. Handig, want op die manier breng je bijvoorbeeld snel een scheiding aan tussen persoonlijke en meer zakelijke berichtjes. Een label creëren kan in Gmail op verschillende manieren. Ofwel klik je in het linkerpaneel op Meer en kies je Nieuw label maken, ofwel open je een bericht en klik je bovenaan op Labels, Nieuwe creëren. Wil je een ‘sublabel’ creëren, plaats dan een vinkje bij Label onderbrengen onder en kies een bovenliggend label uit de lijst. Om een bericht aan zo’n label te koppelen, zet je gewoon via het knopje Label een vinkje naast een of meer labels, of sleep je het label vanuit het linkerpaneel naar het gewenste bericht.
STAP 2 / IMAP inschakelen
Waarom ik het in stap 1 over labels heb? Omdat de ‘integratie’ van Gmail in Windows Live Mail (WLM) iets makkelijker loopt als je vooraf al alle gewenste labels hebt gecreëerd! Voor je echter aan WLM toe bent, moet je wel nog een andere voorbereidende stap uitvoeren. Het is namelijk de bedoeling dat je WLM via het zogenoemde IMAP-protocol aan Gmail koppelt. Klik daarvoor op het tandwielpictogram, kies Instellingen, open het tabblad Doorsturen en POP/IMAP en stip de optie IMAP inschakelen aan. Bevestig met Wijzigingen opslaan.
STAP 3 / IMAP-koppeling leggen
Over naar WLM, waar het er nu op aan komt de koppeling met de IMAP-server van Gmail te leggen. Zo moeilijk is dat overigens niet. Start WLM op en druk op de Alt-toets, zodat de menubalk verschijnt. Hier kies je achtereenvolgens Extra, Accounts, Toevoegen. Als accounttype kies je uiteraard E-mailaccount, waarna je bevestigt met Volgende. Vul je Gmail-adres in, het bijhorende wachtwoord en de naam die in verzonden mails te zien zal zijn. Bevestig met Volgende.
Als servertype voor de inkomende e-mail kies je IMAP. Geef die de naam imap.gmail.com mee en plaats een vinkje bij Voor deze server is een beveiligde verbinding (SSL) nodig. Het poortnummer zou 993 moeten zijn. Bij uitgaande server tik je smtp.gmail.com in, en je plaatst ook hier een vinkje bij Voor deze server is een beveiligde verbinding (SSL) nodig en bij Voor de uitgaande server is verificatie vereist. Als poortnummer vul je 587 in. Bevestig met Volgende en met Voltooien. Even later verschijnen je Gmail-mappen in het linkerpaneel, inclusief de reeds aangemaakte labels (alias mappen).
STAP 4 / Extra label (map) creëren
Stel, je creëert een nieuw label in Gmail en brengt daar een paar mails in onder. Een probleem, want dat label blijkt niet automatisch op te duiken in Windows Live Mail. Dat varkentje kan je eigenlijk op twee manieren wassen – beide zijn misschien niet zo orthodox, maar goed. De eerste methode maakt gebruik van het feit dat het in omgekeerde richting wél werkt. Het komt er op neer dat je in WLM in het linkerpaneel met de rechtermuisknop op de rubriek Gmail (…) klikt en vervolgens Nieuwe map kiest. Vul nu exact dezelfde mapnaam in als in Gmail en bevestig met OK. Opgelost. Een tweede methode verloopt eveneens vanuit WLM. Open het menu Extra en kies IMAP-mappen, waarna je op de knop Beginwaarden drukt. Deze aanpak zal wel iets tijdrovender zijn.
STAP 5 / Labels verbergen
Wellicht zijn in WLM een aantal Gmail-mappen opgedoken die je daar misschien liever niet zag. Geen probleem, je bepaalt volledig zelf welke mappen via IMAP zichtbaar zijn. Dat doe je vanuit Gmail, waar je opnieuw op het tandwielpictogram klikt en Instellingen selecteert. Ga naar het tabblad Labels, voor een overzicht van alle vaste en zelf gecreëerde labels. Al wat je nu moet doen, is voor ongewenste labels het vinkje weghalen bij Weergeven in IMAP. Daarbij denk ik vooral aan Junk E-mail, Deleted Items en Sent Items. Je verwijderde en verzonden mails krijg je namelijk altijd nog te zien in de mappen Prullenbak en Verzonden berichten. Opgeruimd staat nu eenmaal netjes, ook in WLM.