Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Animaps is een gratis online tool waarmee je allerlei bewegende elementen aan Google Maps kan toevoegen. Zo kan je een pictogram een route op de kaart laten afleggen en bij alle interessante punten op die route foto’s of teksten laten verschijnen. Zo kan je bijvoorbeeld op een leuke manier je vakantieroute tonen aan familie en vrienden of na afloop je reis documenteren. Maar je kan Animaps ook gebruiken voor educatieve doeleinden. Met bewegende lijnen of vormen kan je bijvoorbeeld het verloop van een oorlog weergeven. Nieuwsgierig geworden? Dan snel aan de slag.

STAP 1 / Registreren

Op www.animaps.com klik je op Get Started en vervolgens op Register. Doorloop de procedure en klik dan achtereenvolgens op OK en Settings. Daar zet je Advanced Features op On. In het tabblad Security zet je Default map visibility voorlopig op Private en klik je tweemaal op OK. Ik gebruik Animaps als vakantieplanner voor een weekje New York en begin met een klik op New Map. Als titel geef ik New York – dag 1 in, gevolgd door een druk op OK. Links verschijnt nu de titel van mijn kaart samen met een aantal uitvouwmenu’s.

 

STAP 2 / Algemene instellingen

De algemene instellingen vind je onder General. Hier kom je een paar dingen tegen die je al kende, zoals de duur van de gebeurtenis (duration) en de zichtbaarheid (visibility). Nieuw is de Playback time, die de duur van de animatie bepaalt. Hier moet je naar terugkeren als blijkt dat je animatie te langzaam of te snel gaat. Waar ik meteen iets aan verander, is de Start Date. Mijn eerste volledige vakantiedag is 12 september, en dus zet ik die Start Date op Known. Als je op het datumveld klikt, krijg je een kalender waarin je de juiste datum kiest. Uitslapen is er niet bij; als starttijd vul ik 08:30 in. Sluit General en open Viewpoints and Speeds, Starting Viewpoint.

 

STAP 3 / De eerste stappen

Ik versleep de kaart tot de Amerikaanse oostkust in beeld komt. Zet de weergave op Kaart en zoom vervolgens in op New York, zodanig dat W 47th Street tussen 7th en 8th Ave onder in beeld staat (daar is namelijk mijn hotel) en W 51st boven. Staat het aanzicht goed, dan klik je op Set from map.

Om een route in te voeren, klik je op het rode markeerteken dat je van Google Maps kent, en vervolgens midden in voornoemde straat pal voor het hotel. In de popup die verschijnt, klik je op Edit en geef je als nieuwe naam Ik in. Klik op het rode pictogram naast Ik en kies een mannetje uit. Dan klik je op Animate Me en op Create Route. Er verschijnt nu een zwart kruis dat met een blauwe stippellijn vastzit aan het startpunt. Nu kan je je route gaan ‘klikken’; zodra je op het eindpunt beland bent, klik je in het blauwe vierkantje. De popup die verschijnt, klik je weg. Klik op Save en vervolgens in het nieuw verschenen animatietabblad om de animatie te starten.

 

STAP 4 / Gebeurtenis toevoegen

Dat het mannetje uit beeld wandelt, negeer je even. Sluit het animatietabblad. Ik klik op het routepunt op de hoek Broadway en 51st en geef het de naam Stardust Diner, omdat ik daar wil gaan ontbijten. Ik klik op From Start en geef 15 minutes in (zo lang duurt de wandeling vanaf mijn hotel). Ook klik ik op Stop here en kies ik Relative en 1 hour om aan te geven hoe lang mijn stop duurt. Ik klik op het pictogram onder During Pause en kies het mes-en-vork pictogram uit het Google-tabblad om aan te geven dat ik hier ga eten. Sluit de popup, sla op en speel af met Open playback.

 

STAP 5 / Meelopen

Nu gaan we het uit beeld wandelen te lijf. Sluit het animatietabblad en sleep het klokje in de groene balk tot het mannetje op de hoek van Broadway en 51st staat (op bijna 15 minuten). Dan versleep je de kaart tot het laatste deel van de trip zichtbaar is. Klik bij Viewpoints and Speeds op Create New Viewpoint en op OK. Sla je op en speel je af, dan zie je dat de kaart nu scrollt als je bovenaan bent gekomen.

 

STAP 6 / Foto’s toevoegen

Om het geheel wat interactiever te maken, kan je ook foto’s toevoegen aan Animaps. Ik heb een foto van het Stardust Diner waar ik ga ontbijten en die ga ik in de animatie zetten. Dat doe je door op het fotopictogram te klikken. De cursor verandert in een zwart kruis en ik klik naast (niet op!) dat punt van mijn route. Met een druk op Bladeren selecteer ik de foto en ik klik op Load om te uploaden. Als dat klaar is, geef ik als naam Stardust Diner en sluit de popup. Wanneer je nu opslaat en afspeelt, zie je dat de foto verschijnt en enkele seconden blijft staan. Hoe lang hij moet blijven staan, kan je zelf instellen.

 

STAP 7 / Andere dingen toevoegen

Animaps kan ook met url’s naar foto’s uit de voeten en je foto’s voeg je toe via het menu Images. Daarbij kan het programma gps-data in foto’s uitlezen en ze automatisch plaatsen. Ook kan Animaps foto’s plaatsen aan de hand van hun tijd en datum. Dat laatste is handig als je camera geen gps heeft, maar je je route wel van de correcte tijd en datum hebt voorzien. Animaps ziet dan aan de hand van de datum- en tijdgegevens van een foto waar hij ongeveer gemaakt moet zijn. Op dezelfde manier als foto’s kan je op een bepaald moment lijnen, vormen, tekst en video laten verschijnen. Lijnen en vormen kan je bovendien animeren in de tijd, om zo bijvoorbeeld historische gebeurtenissen te illustreren.

 

STAP 8 / Delen

Als je op deze manier een gemaakte of nog te maken reis hebt vastgelegd, wil je die misschien weldelen met anderen. Dat kan via het menu Share. Hier kan je kiezen voor Link of Embed. Beide knoppen openen hetzelfde venster met zowel een url als een stukje html-code. De eerste kan je bijvoorbeeld mailen, de tweede opnemen in een webpagina. Wanneer je dit leest, zijn ook de koppelingen met Facebook en Twitter wellicht actief. Mijn korte wandeling vind je op www.animaps.com/pb/973021/3327/New_York__dag_1.