Net op tijd voor de feestdagen legt Medion nog eens een tablet in de Aldi. Medion staat bekend om zijn scherpe prijzen, maar is dat ook het geval bij deze tablet?

Net op tijd voor de feestdagen legt Medion vanaf 12 december nog eens een tablet in de Aldi. Medion staat bekend om zijn scherpe prijzen, maar is dat ook het geval bij deze tablet?

De vorige tablet van Medion, de Lifetab MD99000, zorgde bij mij voor een zeldzame ontnuchtering rond het merk Medion en hun scherpe prijzen. 399 euro voor een 10 inchtablet is niet echt goedkoop, en net die hoge prijs houden ze aan voor hun nieuwe tablet. Een behoorlijk spijtige zaak…

Doordeweeks scherm
Qua specificaties zit het dit keer wel goed: Nvidia Tegra 3 quadcoreprocessor, IPS-scherm, 32 GB, MicroSD en 3G. Vooral het scherm is een stevige upgrade vergeleken met de vorige tablet. De helderheid is hoog genoeg, en het vervelende pixelraster is helemaal verdwenen. Het scherm is vanuit bijna elke kijkhoek goed zichtbaar, maar de resolutie van 1.280 bij 800 pixels is eerder doordeweeks. Had Medion echt in het oog willen springen met deze tablet aan het huidige prijspunt, dan had er gerust een 1.080p-scherm in mogen zitten. Nu oogt het eerder als een grijze muis tussen alle andere tablets.

Waar ik aardig door ben verrast, is de kwalitatieve achterkant van de tablet. Geen krasgevoelig glossy plastic, maar een harde kunststofachterkant die veel grip biedt en prettig aanvoelt. Hij weegt met zijn 612 gram net niet te zwaar, in tegenstelling tot de 680 gram van de iPad 4. De stereoluidsprekers zitten op de achterkant van de tablet, maar gelukkig bovenaan zodat je ze niet met je handen kunt bedekken. Het geluid klinkt tamelijk goed, maar ik zie toch liever luidsprekers aan de voorkant voor directer en beter geluid.


Qua prestaties kan ik niets aanmerken op deze tablet, grotendeels dankzij de snelle Nvidia Tegra 3 quadcoreprocessor. Die is geklokt op 1,2 GHz, ruim voldoende voor alle beschikbare apps in de Play Store van Google. In de benchmarks houdt hij gelijke tred met andere tablets in dezelfde prijsklasse, die meestal dezelfde Nvidia-chip gebruiken. Enkel de autonomie is wat aan de lage kant.

3G-troef
De grote troef waarmee Medion wel straf is in prijs, is een 3G-slot voor een SIM-kaart. Aan 399 euro is dat behoorlijk straf bij een 10,1 inchtablet met deze specificaties. Aldi levert er ook een gratis Aldi Talk SIM bij waarmee je 1 GB aan data kunt gebruiken gedurende 90 dagen. Daarna kun je bijladen wanneer je data is opgebruikt. Een leuke extra, maar 3G op je tablet is niet voor iedereen weggelegd. Zeker voor gebruikers die al mobiele data op hun smartphone hebben. Dubbel betalen is nooit leuk. Zij activeren meestal een Wi-Fi hotspot op hun smartphone, waardoor 3G op een tablet overbodig is. Uiteraard ligt die keuze bij de gebruiker zelf.

Op deze tablet wordt Android 4.0.4 meegeleverd, met een beloofde update naar het belangrijke Android 4.1 Jelly Bean binnen enkele maanden. Die belofte is leuk, maar waarom laadt Medion deze tablet niet ineens met Android 4.1? Deze Android-versie is ondertussen al een jaar beschikbaar! In mijn ogen een onbegrijpelijke keuze. De meeste andere 10,1 inchtablets hebben de update ondertussen al wel gekregen. Medion levert met hun tablet enkele voorgeïnstalleerde apps die weinig bijdragen aan de ervaring. Gelukkig kun je ze handig verwijderen, indien je dat nodig vindt.


Medion levert dan misschien niet de meest straffe tablet voor zijn prijs, compleet is hij wel. In de doos vind je een hoes terug, net als een mini-HDMI-kabel en een adapterkabel naar een USB-aansluiting. Het handige microvezeldoekje ga je trouwens nodig hebben met de glossy voorkant van deze tablet. Kortom: een compleet pakket waar andere fabrikanten nog iets van kunnen leren.

Is deze tablet nu een koopje? Niet echt. Zonder 3G is er al een Asus Transformer TF300 32 GB voor dezelfde prijs, en die heeft al wel Android 4.1 en is bovendien kwalitatief beter. Nog iets goedkoper is de Samsung Galaxy Tab 2 10.1 16GB voor 349 euro, die eveneens recent de Android 4.1 update heeft gekregen. Ook al is het scherm en de hardware een stuk beter dan de vorige Medion tablet, toch blijft de conclusie dezelfde: prima aankoop voor iedereen die een 3G-tablet zoekt, maar zonder 3G zijn er betere alternatieven op de markt.


External links

Aldi