Een bureaublad dat als een kubus kantelt en buitelt, het maakt indruk. Je zou haast vergeten dat zo’n virtueel bureaublad ook nuttig is. Op het ene bureaublad zet je je mail open, op het andere bewerk je foto’s, op een derde staat de tekstverwerker schermbreed open. Je kan DeskSpace gratis proberen, wil je het blijven gebruiken, dan kost je dat 24,95 dollar.

STAP 1 / Ctrl+Win

De software vind je op www.otakusoftware.com/deskspace. Tijdens de installatie krijg je de basisinstructies mee om dadelijk met de software aan de slag te gaan. De toetsencombinatie om straks DeskSpace te activeren, is Ctrl+Win. Met dit duo verschijnt het actieve bureaublad op een driedimensionale kubus. Terwijl je beide toetsen ingedrukt houdt, laat je met de pijltjestoetsen de kubus roteren: linksom, rechtsom, naar boven, naar onderen. Op die manier beschik je over zes bureaubladen, eentje voor elke kant van de kubus.

 

STAP 2 / Scrollen en tollen

Je kan de kubus zelfs doen kantelen met het muiswieltje, maar met een gevoelige wieltje scrol je al gauw een beetje te ver. Beter maak je gebruik van de pijltjestoetsen. Zolang je de Ctrl+Win-toetsen ingedrukt houdt, kan je met de muisaanwijzer op de kubus klikken en doorslepen om ‘m in het even welke richting te laten kantelen. Wanneer je op het gewenste bureaublad bent, laat je de Ctrl+Win-toetsen los. Op die manier kan je verschillende toepassingen of vensters op verschillende bureaubladen plaatsen.

 

STAP 3 / Namen of nummers

Om te vermijden dat je door al dat gekantel het noorden kwijtraakt, verschijnt onderaan telkens het nummer van het gekozen bureaublad in beeld. Zo zie je het beeld kantelen van ‘Desktop 1’ naar ‘Desktop 6’. Supergeorganiseerde computergebruikers kunnen deze zes werkruimtes nog van namen voorzien. Die leg je vast in de voorkeuren van het programma. In het Systeemvak klik je met de rechtermuisknop op het DeskSpace-icoon. Een menu opent zich waar je Manage, Desktop Names and Pictures kiest. In dit venster kan je niet alleen zes namen, maar ook zes icoontjes invoeren. Dit zal telkens rechts onderaan het gekozen bureaublad verschijnen.

 

STAP 4 / Kubusweergave

Wanneer je het DeskSpace-icoon met de rechtermuisknop openklapt, zie je in één oogopslag welke toepassingen er allemaal geopend zijn op ieder bureaublad. Klik op de opdracht Configure en ga dan naar General Options. In dit venster bepaal je ook de hotkeycombinaties. Ga vandaar naar het tabblad Desktop Cube Display waar je de transparantie regelt van de kubus en de achtergrond selecteert waartegen de kubus roteert. Standaard staat die op ‘Green Beach’, maar je hebt nog zes andere mogelijkheden.

 

STAP 5 / Achtergronden wisselen

Ga je in de voorkeuren naar Manage, Desktop Backgrounds, dan kom je in een venster waar je voor ieder bureaublad een andere achtergrond kan kiezen. Op die manier wordt het onderscheid tussen de verschillende werkomgevingen nog duidelijker. Wanneer je een wallpaper hebt geselecteerd, bepaal je in het vak How should the picture be positioned best dat de afbeelding schermvullend moet verschijnen. Hou je niet van foto’s, dan kan je hier solide kleuren voor iedere kubuszijde selecteren.