Als trouwe Doodle-gebruiker wou ik dat alles in het leven zo simpel was als deze datumplanner. Dudle komt alvast aardig in de buurt, ontdekte ik tijdens mijn laatste barbecue.

STAP 1 / Grillen van de gasten

Een geslaagde barbecue geven is geen kinderspel. Het vuur in gang krijgen, het houtskool op de juiste temperatuur houden, vijf marinades in elkaar flansen, een licht verteerbare playlist samenstellen … en dan maar hopen dat iedereen lust wat je op de rooster legt. Zeker wanneer Bart sinds enkele weken het protdingesdieet volgt, en Sonja elk blaadje sla afweegt voor ze het in haar mond stopt, terwijl haar lief net een gastric bypass achter de rug heeft. Een mens zou voor minder iedereen zijn eigen kost laten meebrengen.

Of … je roept de assistentie van Dudle in. Wie een beetje scheef naar deze online tool kijkt, ziet een Duitse versie van Doodle in (maar dat houdt ons geenszins tegen). Dudle doet ongeveer hetzelfde als Doodle, met dit verschil dat je er ook een poll aan kan vastmaken. De tool doet het zelfs in het Nederlands. Kies bovenaan je taal en op de homepagina kan je meteen beginnen met je planning.

 

STAP 2 / Polls en data

Dudle is de online polltool van de (blijkbaar kurkdroge) Technische Universiteit van Dresden. De bijzonder gebruiksvriendelijke site geeft je twee opties. De eerste, Evenement Plannen Poll, doet precies hetzelfde als Doodle, namelijk een datum prikken. De tweede optie ga ik gebruiken om het boodschappenlijstje voor mijn barbecue samen te stellen. Spijtig genoeg is er geen manier om de twee aan elkaar te linken, dus wil je ook een datum prikken, dan zal je twee polls moeten maken.

Ik weet al wanneer ik mijn barbecue organiseer, dus ik klik op de tweede optie, Normale Poll, en geef deze blijde gebeurtenis in het vakje bovenaan een naam. In het vakje onderaan kan ik nog kiezen om mijn poll een gepersonaliseerde url te geven. Zo kunnen de gasten het makkelijker onthouden. Eens klaar, klik ik op Maak aan.

 

STAP 3 / Vis of vlees

Nu kan ik kolommen aanmaken. Wie wil er vis, steak, tofu …? Iemand allergisch aan paprika’s? Moeten we bier in huis halen, of alleen wijn en frisdrank? Voor elke kolom tik je de titel bij Option, en een eventueel bijschrift bij Beschrijving. Een klik onderaan bij Add/Edit option zet de kolom klaar. Ik maak kolommen voor verschillende soorten vlees en drank. Die worden automatisch in alfabetische volgorde gezet. Omdat ik een meer logische orde wil, gebruik ik nummertjes. Eens alle kolommen klaar staan, klik ik op Volgende.

 

STAP 4 / Blijf met je pollen van mijn poll

In het volgende venster kan ik deelnemers uitnodigen. Dat heeft bijzonder weinig nut, dus laat ik het voor wat het is. In het vak Toegangsrechten kies ik of ik een slotje op mijn poll zet of niet. Zo zorg je dat alleen jij iets kan veranderen. Ik klik op Activeer en kies meteen een paswoord. Ik kan ook een paswoord aanmaken voor de deelnemers, zodat alleen gemachtigde personen hun mening over mijn feestje kunnen geven. Ik vertrouw mijn vrienden, en verwacht niet dat er voor een kleine barbecue veel gesaboteerd zal worden, dus ga ik meteen door naar de laatste pagina.

 

Stap 5 / Keuzes, keuzes

In het Overzicht krijg ik de link naar mijn poll. Die kan je bijvoorbeeld in Messenger of Facebook plakken, of doormailen naar al je vriendjes. Het enige dat ze moeten doen, is hun naam invullen in het eerste vakje, en dan voor elke optie een vinkje, kruisje of – voor de twijfelaars – een 'weet niet' invullen. In de reacties onderaan kunnen ze nog allergieën en andere extra opties kwijt. Op ongeveer dezelfde manier kan je trouwens net zo goed een poll maken met “wie brengt wat mee?” Nu alleen dat ellendige vuur nog aankrijgen.