Diashows in een handomdraai

Om een diashow te creëren kan je natuurlijk PowerPoint inspannen of een heuse video-editor bovenhalen, maar als je het snel en moeiteloos wil, kunnen er weinig tools aan Bolide Slideshow Creator tippen.

De interface, die je trouwens ook in het Nederlands kan instellen, steekt erg logisch in elkaar. Linksboven tref je een mediapaneel met enkele tabbladen aan. Hier haal je alle mediabestanden op die je in je diashow wil gebruiken: foto’s en muziek. Slideshow Creator ondersteunt daarbij de meest gebruikelijke formaten, waaronder jpg, png, tif, bmp en wmf (foto’s) en mpm3, aac, wma, m4a, mp4 en ogg (muziek).  Om alle gewenste formaten zichtbaar te maken, moet je desgevallend wel All (*.*) instellen bij Bestandstypen.

[download_file]

Naast foto’s en muziek voorziet het programma ook in een hele reeks diaovergangen. Wij telden er in totaal bijna 40. Er is ook een tabblad Effecten, maar dat blad vooralsnog beperkt tot een enkel effect: het zogenoemde Ken Burns-effect, waarbij je door pannen en zoomen de indruk wekt dat je met de camera over de foto beweegt. Ook tekst kan je aan je diashow toevoegen.

De bedoeling is dat je je media dan naar het onderste paneel verleept, op een soort storyboard. Uiteraard kan je die naderhand altijd nog naar een andere locatie binnen dat storyboard verslepen. Je bepaalt ook zelf de duur van elk van je afbeeldingen en overgangen. Standaard is dat respectievelijk 5 en 2 seconden.

Er is nog ruimte voor één paneel en dat is logischerwijze voorbehouden aan de voorbeeldweergave, met het resultaat van je dia-animatie. Met één druk op de knop echter bekijk je die ook full screen. Handig is nog dat je via een andere knop snel een andere videoresolutie kan instellen (van 128×160 tot 1920×1080) en dat je daarbij kan aangeven wat er precies moet gebeuren met afbeeldingen die niet binnen het opgegeven formaat passen (strekken of uitbreiden, bijvoorbeeld).

Is je animatie klaar, dan kan je die exporteren naar een videobestand. Je kan kiezen tussen avi, wmv en mkv, waarbij er telkens drie verschillende kwaliteiten beschikbaar zijn.

Bolide Slideshow Creator is een tool zonder overtollige franjes en prima geschikt voor wie snel een eenvoudige diashow met beeld, geluid, tekst en overgangen wil.

External links

Diashows in een handomdraai