Draadloos internet is handig voor je laptop, smartphone of tablet, maar dan moet je wel binnen het bereik van je internetrouter zitten. Is dat niet het geval, of valt de snelheid wat tegen, dan hoef je niet meteen een nieuwe router te kopen. Door een beter wifikanaal te zoeken voor je draadloze netwerk, kan je al behoorlijk wat snelheidswinst boeken, én een groter bereik. Vooral op plaatsen waar veel verschillende toegangspunten zijn, zoals in bedrijven of appartementen, is er mogelijk veel ruimte tot verbetering.

STAP 1 / Zoek het juiste kanaal

Voordat je halsoverkop het wifikanaal van je router gaat aanpassen, is het belangrijk om te weten op welke kanalen de meeste vervuiling zit. Hoe meer draadloze routers in de buurt een signaal uitsturen, hoe moeilijker het wordt om een vrije zone te vinden. Om een idee te krijgen welke kanalen het drukst worden bezet, doe je een beroep op InSSIDer. Surf naar http://www.metageek.net/products/inssider/download/ en wacht enkele seconden tot de download automatisch start. Na de installatie start je InSSIDer op; zorg zeker dat de draadloze verbinding actief is op je computer.

 

STAP 2 / Wifi-analyse

Klik rechts bovenaan op Start en wacht enkele seconden. Daarna krijg je een lijst met alle draadloze routers. Klik op het tabblad 2,4 GHz Channels voor een kleurrijke grafiek. Over in totaal 14 kanalen kan je alle verschillende routers zien met hun gekozen kanaal. Hoe meer wifirouters in de buurt zijn geïnstalleerd, hoe meer lijnen te zien zijn op de grafiek. Hoe hoger de naam van het toegangspunt op de grafiek, hoe beter het bereik. De breedte van elke router duidt de kanaalselectie aan. Aan jou om te zien op welke kanalen weinig interferentie is. Kijk voor de zekerheid na of je router wel een nieuw wifikanaal nodig heeft. Indien je een dualbandrouter hebt, kan je op de 5 GHz-frequentie ook checken hoeveel dualbandrouters er in de buurt zijn. Klik daarvoor op het tabblad 5 GHz Channels centraal links op het scherm. Waarschijnlijk zullen dit er heel weinig zijn, maar je weet nooit.

 

STAP 3 / IP-adres opzoeken

Voor je de instellingen van je router aanpast, zoek je het IP-adres van je draadloze router op. Die vind je in de handleiding. Elk merk maakt namelijk gebruik van een specifiek IP-adres. Zorg ook dat je de gebruikersnaam en het wachtwoord onthoudt. Die staat meestal naast het IP-adres in de handleiding. Bij sommige fabrikanten vind je al die gegevens ook op de achterkant van de router. Kijk daarom eerst daar, voordat je de handleiding afstoft. Typ het IP-adres in de adresbalk van je internetbrowser en druk op Enter.

 

STAP 4 / Routerinstellingen

Voordat je aan de instellingen van de router kan prutsen, moet je je gebruikersnaam en wachtwoord ingeven. De meeste routers zullen hier automatisch vragen om een eigen gebruikersnaam en wachtwoord in te stellen, maar dat kan je later ook nog doen. Het startscherm is voor elk type router verschillend, maar in grote lijnen komt de naamgeving toch overal opnieuw terug. Neem uitgebreid de tijd om alles te bekijken, en onthou dat je niets verkeerd kan doen. Verander je toevallig toch iets waardoor je router niet meer werkt? Kijk dan in de handleiding hoe je hem moet resetten naar zijn fabrieksinstellingen.

 

STAP 5 / Kanalen zoeken

Zoek op het startscherm naar Draadloze Instellingen of Draadloze Eigenschappen om de instellingen te wijzingen van het draadloze bereik. Zoek daarna specifiek naar Kanaal of Ssid om het wifikanaal te wijzigen. Bij een standaardrouter heb je maar één wifisignaal, meestal 2,4 GHz, maar dualbandrouters hebben daarnaast ook een 5 GHz-signaal. Ik concentreer me vooral op het 2,4 GHz-signaal, omdat hier de meeste vervuiling zit op vlak van wifirouters en andere randapparatuur. Het kanaal op 5 GHz veranderen, doe je op dezelfde manier.

 

STAP 6 / Aanpassingen

Sommige routers hebben een functie die automatisch het beste wifikanaal zoekt, maar ik raad je aan om die uit te schakelen – zeker nu je zelf alles hebt geëvalueerd. Kies bij Draadloos kanaal een cijfer van drie tot veertien, afhankelijk waar je het minste storing hebt gemeten met InSSIDer. Bevestig met Wijzigingen toepassen en wacht een dertigtal seconden totdat de router de instellingen heeft opgeslagen. Terwijl  dat gebeurt, is het mogelijk dat de internetverbinding enkele seconden wegvalt. Die herstelt zich automatisch als de instellingen zijn voltooid.

 

 

STAP 7 / Uitbreidingskanaal

Wil je de garantie dat het bereik zeker goed genoeg is? Door wat vals te spelen en de andere routers in de buurt te verstoren, kan dat probleemloos. Kies bij Bandbreedte 20/40MHz in plaats van de standaard 20 MHz en verander het uitbreidingskanaal van drie naar zes. Op deze manier ga je over zes verschillende kanalen je wifibereik verspreiden, waarschijnlijk tot grote frustratie van andere draadloze routers in de buurt. Deze instelling is niet standaard, maar als je het maximale uit je router wil halen, een absolute must. Sla opnieuw de instellingen op, en sluit de internetbrowser.

 

STAP 8 / Resultaat nakijken

Om zeker te zijn dat je instellingen geslaagd zijn, open je opnieuw InSSIDer en klik je op Start. Normaal zendt je router nu op een ander wifikanaal uit, en is het aantal kanalen verbreed naar zes. Je ziet nu de dominante positie van je router, met ook het hoogste bereik verspreid over alle wifikanalen. Voortaan krijgt je draadloze bereik een flinke boost, en klimt je wifisnelheid ook hoger in alle uithoeken van je huis. Helpt de kanaalwissel niet om je bereik te vergroten? Overweeg dan om een sterkere router met groter bereik aan te schaffen, of maak gebruik van een range extender. Check elk halfjaar met InSSIDer of je nog steeds op een goed wifikanaal surft. Je buurman kan ondertussen een nieuwe router hebben gekocht, of heeft misschien ook deze Clickx gelezen.