SugarSync was al een veelbelovend alternatief voor online harde schijf Dropbox. Maar met versie 2.0 neemt de concurrent een voorsprong op zijn bekendere evenknie.

Net als Dropbox heeft SugarSync een ‘magische map’, die bestanden automatisch synchroniseert naar alle toestellen waarop je het installeert. Maar de dienst heeft ook een hele waaier aan mobiele applicaties, waardoor het een aantrekkelijk alternatief is. Dat wordt nog eens versterkt door de gratis standaard 5 GB die gebruikers ontvangen.

[download_file]

SugarSync kon ook mappen op je harde schijf koppelen aan zijn clouddienst, zodat je die kon synchroniseren naar andere machines zonder ze te hoeven verplaatsen. Maar het proces rondom deze mapsynchronisatie was omslachtig en onhandig.

Met de introductie van SugarSync bèta 2.0 komt daar een einde aan. Na installatie krijg je de beschikking over SugarSync Drive, die verschijnt als extra schijfstation in de Windows Verkenner. Hier kun je zowel de Dropbox-achtige map vinden, die SugarSync Magic Briefcase noemt, en alle andere mappen die je deelt met andere machines.

Het maakt daarbij niet uit of de gedeelde mappen op je werk-pc of thuislaptop staan; op welke machine dan ook heb je toegang tot de bestanden.

Nieuw ontwerp
SugarSync heeft zijn desktopapplicatie helemaal opnieuw ontworpen, waarin je vanaf nu mappen kunt synchroniseren door ze naar een speciaal vak toe te slepen. Het handige is ook dat je dezelfde actie kunt gebruiken om bestanden te delen met andere SugarSync-gebruikers en het is ook mogelijk om hele mappen direct te delen op sociale netwerken.


Dankzij de nieuwe fotogalerij kun je zo bijvoorbeeld een collectie afbeeldingen delen, zonder dat je publiek de SugarSync-software hoeven te installeren. Een krachtige nieuwe extra is de universele zoekfunctie, zodat je zowel in de online interface, desktopapplicatie of mobiele apps eenvoudig naar bestanden kunt zoeken.

Met een nieuw uiterlijk voor software, mobiele apps en webinterface en aanstaande apps voor Windows Phone 8 en Windows 8 heeft SugarSync wat ons betreft een streepje voor op Dropbox, Skydrive en andere cloudopslagdiensten.


Voorlopig zijn alleen de bètaversies van de desktopsoftware en de Android-applicatie beschikbaar voor testers. Je kunt de Windows-versie nu al installeren en proberen via de downloadlink. Onthoud dat dit nog een testversie is, al presteerde SugarSync 2.0 erg stabiel op onze machines.